Η τεχνολογία της ανακύκλωσης ρούχων μόλις εφευρέθηκε και είναι με AI
Σοφία Χριστίνα Ραδίτσα
1 Νοεμβρίου 2023
Η τεράστια σπατάλη και η μόλυνση που προκαλείται από την βιομηχανία της μόδας έκανε την ανακύκλωση των ρούχων πρώτη προτεραιότητα, αλλά αλλά μόλις τώρα μπορούν απλές εργασίες, όπως το να βγάζεις την σόλα από το παπούτσι, να γίνονται από μηχανήματα.
CETIA, μια εταιρεία στα νότια της Γαλλίας επιτέλους μπορεί να προσφέρει μερικές μηχανικές λύσεις στις προκλήσεις της ανακύκλωσης των ρούχων. Η ερευνητική τους ομάδα εφηύρε ένα μηχάνημα, που κάνει χρήση AI για να σκανάρει τα υφάσματα, να τακτοποιήσει τα σκληρά κομμάτια, όπως τα φερμουάρ και τα κουμπιά και χρησιμοποιεί λέιζερ για να τα κόψει. Μπορεί σε ένα κόσμο με ταξίδια στο διάστημα και RNA εμβόλια, αυτή η τεχνολογία μπορεί να ακούγεται basic, αλλά δεν είχε κατασκευαστεί ποτέ ξανά.
«Ήταν μια ερώτηση σαν το αυγό με την κότα. Κανείς δεν ανακύκλωνε σόλες διότι δεν μπορούσαμε να τις διαχωρίσουμε από το παπούτσι και κανείς δεν τις διαχώριζε διότι δεν υπήρχε ανακύκλωση. Δεν υπάρχει κάτι συναρπαστικό σε αυτό που κάνουμε, αλλά το κάναμε. Είναι απλή λογική» λέει η Κλοέ Σαλμόν Λεγκανιέ, διευθύντρια της CETIA.
Πριν από αυτή την εφεύρεση, όσοι ανακύκλωναν έπρεπε να καίνε τα παπούτσια για πολλές ώρες, ώστε να λιώσουν οι κόλλες και μετά να τραβήξουν τη σόλα από το παπούτσι.
Για τώρα σχεδόν το 1% των υφασμάτων στην Ευρώπη μετατρέπονται ξανά σε ρούχα. Τα περισσότερα καταλήγουν να γίνουν προϊόντα μόνωσης, επένδυσης ή άσφαλτός. Αυτό συμβαίνει γιατί τα ρούχα είναι συνήθως ένα σύμπλεγμα υλικών, που πρέπει να διαχωριστεί προσεκτικά για να παραμείνουν οι ίνες σε καλή κατάσταση, αν θέλουμε να υπάρχει έστω και η παραμικρή πιθανότητα να ξαναγίνουν ρούχα. Συνήθως αυτό γίνεται με το χέρι, αλλά το AI λέιζερ της CETIA μπορεί να κάνει την ίδια δουλειά σε λιγότερο χρόνο και με φοβερή ακρίβεια. Μπορεί ακόμα να ξεχωρίσει τα ρούχα ανάλογα με το χρώμα και τη σύνθεση με ρυθμό ένα ανά δευτερόλεπτο.
Ο λόγος που αυτές οι εφευρέσεις επιτέλους αναπτύσονται τώρα είναι ότι επίκεινται σκληροί νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες, που θα αναγκάσουν τις εταιρείες ένδυσης να χρησιμοποιούν ένα συγκεκριμένο ποσοστό ανακυκλωμένων ινών στα ρούχα τους. Η γαλλική κυβέρνηση βλέπει την προοπτική για νέες θέσεις εργασίας αν η τεχνολογία της ανακύκλωσης καταφέρει να ανακυκλώσει κάποιους έστω από τους 200.000 τόνους απόβλητων υφασμάτων, που στέλνονται εκτός χώρας κάθε χρόνο.
Η CETIA κάνει φόκους στο να προετοιμάζει τα υφάσματα για επαναχρησιμοποίηση. Άλλες εταιρείες πρέπει τώρα να ξεκινήσουν να λιώνουν τις διαχωρισμένες σόλες και να τις μετατρέπουν σε νέες. Αλλά ναι, ένα σημαντικό πρώτο βήμα έχει γίνει.
Πηγή: fashionnetwork
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.