WELL BEING

Ο λόγος που το αλκοόλ σου προκαλεί άγχος, όσο μεγαλώνεις


JTeam

1 Νοεμβρίου 2023

Ο λόγος που το αλκοόλ σου προκαλεί άγχος, όσο μεγαλώνεις
Δεν φταίει η ζωή σου, φταίνε τα τζιν τόνικ

Βγήκες, ήπιες λίγο παραπάνω και έπεσες για ύπνο. Ξύπνησες το επόμενο πρωί και δεν μπορείς να σταματήσεις να αγχώνεσαι. Είσαι χάλια. Και στο μυαλό σου, μία μόνο σκέψη: «Δεν μπορώ να πιω όπως παλιά».

Ε, δεν είσαι ο μόνος. Είμαστε μαζί σου. Παθαίνουμε hanxiety, ακριβώς επειδή μεγαλώνουμε. Παρακάτω, θα δεις γιατί μας συμβαίνει αυτό.

Έχουμε λιγότερη μυϊκή μάζα καθώς μεγαλώνουμε

Η μυϊκή μάζα (συνεπώς και το νερό που υπάρχει στο σώμα μας) συνήθως μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και αυτό παίζει ρόλο στον τρόπο με τον οποίο μεταβολίζουμε το αλκοόλ.

Επιπλέον, δεδομένου ότι η λιγότερη μυϊκή μάζα μπορεί να σημαίνει ότι έχουμε πιο αργό μεταβολισμό, το σώμα δεν μπορεί να επεξεργαστεί το αλκοόλ τόσο γρήγορα ούτε με αυτή την έννοια.

Παρατηρείται μείωση του νευροδιαβιβαστή GABA

Το GABA είναι ένας ανασταλτικός νευροδιαβιβαστής που μειώνει την ικανότητα ενός κυττάρου να λαμβάνει ή να δημιουργεί μηνύματα και είναι γνωστό ότι έχει ηρεμιστική δράση. Δυστυχώς, τα επίπεδα του GABA μειώνονται τόσο με την έντονη χρήση αλκοόλ όσο και με την ηλικία.

Υπάρχει μειωμένη λειτουργία του ήπατος

Το συκώτι επίσης δεν λειτουργεί τόσο καλά με την πάροδο του χρόνου. Η ικανότητα του ήπατος να αποτοξινώνει το σώμα και να το καθαρίζει από τις τοξίνες γίνεται λιγότερο αποτελεσματική, γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλει σε πιο οξέα συμπτώματα στέρησης, όπως το άγχος.

Διαπιστώνουμε μακροχρόνιες επιπτώσεις στα επίπεδα σεροτονίνης.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει επίσης την υγεία του εγκεφάλου και τη διάθεση. Καθώς πίνουμε υπερβολικά και με συνέπεια, το σώμα συνηθίζει στην κατασταλτική επίδραση που παράγει το αλκοόλ στον οργανισμό και μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια διαταραχή της παραγωγής σεροτονίνης.

Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που επηρεάζει διάφορους παράγοντες στον εγκέφαλο και το σώμα σας, όπως την ευτυχία και τη διάθεσή σας, την ικανότητα ύπνου και πολλά άλλα. Η έλλειψη σεροτονίνης συχνά συμβάλλει στην εμφάνιση άγχους ή κατάθλιψης. Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι άνθρωποι που κάνουν υπερβολική χρήση αλκοόλ εμφανίζουν μειωμένα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.