REAL LIFE WORKING GIRL

Αυτά τα γυναικεία role models θέλουμε να έχουμε


Αφροδίτη Σακκά

26 Απριλίου 2017

malala.jpg

Rosa Sparks

Με τα δικά της ταπεινά λόγια: "...το μόνο που ήθελα να κάνω ήταν να γυρίσω σπίτι απ' τη δουλειά". Στην πραγματικότητα, η Rosa Sparks, μια 42χρονη Αφρικανο-Αμερικάνα μοδίστρα, ξεκίνησε μια τεράστια επανάσταση για το κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων, την Πρώτη Δεκεμβρίου του 1955, όταν αρνήθηκε να δώσει τη θέση της σε έναν λευκό επιβάτη στο λεωφορείο. Ένα απλό "όχι. Δεν [θα σηκωθώ]" ξεκίνησε ένα μποϊκοτάζ που κράτησε 381 ημέρες, μέχρι που η πόλη κατέργησε το νόμο που δεν επέτρεπε φυλετικούς διαχωρισμούς στα δημόσια λεωφορεία. Η μέρα εκείνη είναι γνωστή ως Rosa Sparks Day.

Emmeline Pankhurst

To περιοδικό Time, το 1999, ονόμασε την Emmeline Pankhurst μία από τους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους του 20ού αιώνα. Το 1903, η Pankhurst συνίδρυσε το Women's Social και Political Union με σκοπό να καταφέρει να εξασφαλίσει το δικαίωμα της ψήφου στις γυναίκες. "Πράξεις όχι λέξεις, ήταν το μόνιμο motto μας" είπε αργότερα. Αυτο βρήκε αληθινό σύντομα, αφού ήταν στη φυλακή Holloway που η Emmeline Pankhurst θα έστηνε την πρώτη της απεργία πείνας, αντέχοντας τη βία και την κακοποίηση έτσι ώστε να μπορούμε σήμερα να ψηφίζουμε.

Malala Yousafzai

Στις 9 Οκτωβρίου του 2012, ένας άντρας με όπλο μπήκε μέσα στο σχολικό της Malala στο Πακιστάν, τη ρώτησε το όνομά της και την πυροβόλησε στο κεφάλι τρεις φορές. Το έγκλημά της; Μίλησε ανοιχτά για την εκπαίδευση των κοριτσιών. Ο πυροβολισμός της Malala ήταν μια φοβερά λυπηρή στιγμή, η οποία έστειλε την έφηβη στην κορυφή της ηγεσίας για τα δικαιώματα των γυναικών, εν μία νυκτί. Το 2013, το περιοδικό Time, έβαλε τη Malala στη λίστα με τους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους του κόσμου. Στις 10 Οκτωβρίου του 2014, η Malala έλαβε το Nobel Ειρήνης. Ας μην ξεχνάμε πως είναι 17 χρονών.

Valentina Tereshkova

Το 1963, η Valentina, μια πρώην υφαντουργός από τη Σοβιετική Ένωση, έγινε η πρώτη γυναίκα που πήγε στο διάστημα, κάνοντας τον γύρο της Γης, σαράντα-οκτώ φορές. Πολλές περισσότερες από τις τριάντα-έξι που είχαν καταφέρει οι άντρες συνάδελφοί της ως τότε. Ήταν μόνο 26 χρονών.

Frida Kahlo

Για να καταλάβει κανείς τη Frida Kahlo, πρέπει να καταλάβει τον πόνο της. Αυτό, όμως, δεν την κάνει θύμα -αλλά το αντίθετο. Τα πολλά εξωτερικά τραύματα που βίωσε στη ζωή της -συμπεριλαμβανομένου ενός τραγικού ατυχήματος σε λεωφορείο που την άφησε ανάπηρη και χωρίς να μπορεί να κάνει παιδιά- της έδωσαν τα εργαλεία για να ζωγραφίσει την εσωτερική της αλήθεια. Ο σύζυγός της, Diego Rivera, είχε πει: "Ποτέ καμία γυναίκα δεν έχει βάλει τόσο πονεμένη ποίηση σε έναν καμβά." Η Frida κάποτε είπε "Ζωγραφίζω την πραγματικότητά μου." Οι πίνακές της περιλαμβάνουν πολύ θάρρος, αφού αντικατοπτρίζουν την αντιφατική δυαδικότητα της γυναικείας εμπειρίας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα