REAL LIFE WORKING GIRL

Τζιλ Δούκα: Η Ελληνίδα life coach που μας κάνει περήφανους στο εξωτερικό


Τζουλιάννα Καρνέζη

15 Φεβρουαρίου 2018

jill-douka-2.JPG

Το Αγάπη Τώρα, το οποίο έχει συγγράψει με τον σύζυγό της Νικόλα Ουρανό, σύμβουλο σχέσεων, μετά από την παραμονή του για μήνες στο #1 των πωλήσεων σε Ελλάδα και Κύπρο, με πολύ κόπο μεταφράστηκε στα Αγγλικά. Το Αγγλόφωνο πλέον Create Love, βοήθησε πολύ στην αναγνωσιμότητα αυτή μια και έχουν κάνει την εισαγωγή στην Αγγλική έκδοση ο John Gray (Men are from Mars women are from Venus) και ο Jack Canfield. Τώρα είναι #1 International Bestseller, πωλείται σε 12 χώρες και το παρουσίασε στην Σιγκαπούρη. Τέλος έχει μοιραστεί την σκηνή με τον Brendon Burchard έναν από τους 25 κορυφαίους δασκάλους προσωπικής ανάπτυξης του κόσμου και έχει βραβευτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως business mentor.

1. Πώς βρεθήκατε σε αυτή τη δουλειά;

Ξεκίνησα να κάνω εγώ η ίδια life coaching πριν από 10 χρόνια με τον στόχο να δημιουργήσω την δική μου επιχείρηση. Ήταν ένα μεγάλο βήμα για εμένα μια και για 4 συνεδρίες το αντίτιμο ήταν ένας μισθός μου. Όμως κάτι μέσα μου έλεγε ότι θα με βοηθούσε πολύ.

Όταν με ρώτησε η coach μου τι θα έπρεπε να συμβεί για να δημιουργήσω την δική μου επιχείρηση, της είπα ότι χρειάζομαι 25.000 χωρίς να πολυσκεφτώ το ποσό. Όταν με ρώτησε που θα μπορούσα να βρω αυτό το ποσό, της είπα ενοχλημένη ότι δεν θα μπορούσα με την δουλειά που έκανα να βγάλω σύντομα τα χρήματα και ότι η αρχή μου είναι να μην δανείζομαι χρήματα από κανένα. Μέσα μου σκεπτόμουν, «για αυτό έδωσα ένα μισθό;”. Τελειώνοντας την συνεδρία, μου είπε να έχω τα μάτια μου ανοιχτά, μήπως βρεθούν τα χρήματα.

Τότε έκανα το MBA μου και η καθηγήτρια της επιχειρηματικότητας με ρώτησε αν γνώριζα κάποιον επιχειρηματία κάτω των 40 ετών, του οποίου η επιχείρηση έχει τζίρο πάνω από 100.000 και έχει πάνω από 10 εργαζόμενους. Υπήρχε το βραβείο επιχειρηματικότητας του Sir. Στέλιου Χατζηιωάννου. Της είπα ότι αυτές οι προϋποθέσεις ήταν πολύ δύσκολο να επιτευχθούν στην Ελλάδα, και πράγματι, κανείς υποψήφιος έως εκείνη την στιγμή δεν εκπληρούσε όλες τις προϋποθέσεις.

Μετά από μια εβδομάδα, πήγα για interview σε μια επιχείρηση, ήταν startup. Μόλις είδα πόσο νέος ήταν ο ιδιοκτήτης, με λίγο θράσος των ρώτησα πόσους εργαζόμενους είχε και πόσο τζίρο είχε κάνει την προηγούμενη χρονιά. Εκπληρούσε τις προϋποθέσεις!

Του εξήγησα για το βραβείο, και το χρηματικό έπαθλο των 50.000 ευρώ. Το deadline ήταν σε 1 ημέρα. Μου είπε, ότι είχε να ανοίξει ένα καινούργιο μαγαζί σε 6 ημέρες, δούλευε 16 ώρες την ημέρα τον τελευταίο μήνα και δεν υπήρχε περίπτωση να ασχοληθεί.

Μου πρότεινε να γράψω εγώ την πρόταση και τα χρήματα να τα χρησιμοποιήσω για την αμοιβή μου και το budget για το νέο HR τμήμα του οποίου θα ήμουν director. Δεν πίστευα στα αυτιά μου!

Το βράδυ που ανακοινώθηκε ότι κερδίσαμε το βραβείο επιχειρηματικότητας, υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι το coaching, αυτό το εργαλείο που με βοήθησε να πετύχω το όνειρό μου, θα το διαδώσω σε όσο περισσότερο κόσμο μπορώ. Και από τότε αυτό κάνω.

2. Τι περιλαμβάνει η εργασιακή σας καθημερινότητα;

Χωρίζω τις ημέρες μου σε μαθήματα στην σχολή Global Academy of Coaching όπου εκπαιδεύουμε ανθρώπους που θέλουν να γίνουν life coaches με μια ομάδα εκλεκτών συναδέρφων από 3 ηπείρους. H Global Academy of Coaching είναι η μόνη αγγλόφωνη σχολή για life coaches η οποία είναι διαπιστευμένη από την international Coach Federation, τον μεγαλύτερο οργανισμό για Coaching παγκοσμίως. Κάνω coaching συνεδρίες online με πελάτες από διάφορες χώρες καθώς και workshops ανά τον κόσμο.

Ένα μεγάλο ποσοστό του χρόνου μου είναι τα video για το youtube κανάλι μου Jill Douka και τηλεοπτικές εμφανίσεις. Ταξιδεύω κάθε 3 μήνες για να συναντήσω και εγώ με την σειρά μου την coach μου και να αναπτυχθώ. Τέλος ένα άλλο μεγάλο κομμάτι του χρόνου μου έχει να κάνει με την οργάνωση της ομάδας μου που τρέχει όλα αυτά τα projects και με την στρατηγική μας. Τέλος, κάθε μέρα θα διαβάσω και θα κάνω ένα webinar για να μάθω καινούργια πράγματα.

3. Υπάρχει μία σκέψη που κάνετε όταν τελειώνετε για τη μέρα;

Ναι, λέω ευχαριστώ. Ευχαριστώ που αναπνέω, που περπατάω, που σκέπτομαι και που νιώθω. Ευχαριστώ για όλα όσα έχω στη ζωή μου.

4. Τι είναι αυτό που αγαπάτε περισσότερο στη καριέρα σας;

Το ότι έχω τη δυνατότητα να εμπνέω στους ανθρώπους πως μπορούν να κατακτήσουν τον κόσμο και αυτό το συναίσθημα, δεν το αλλάζω με τίποτα!

5. Αν δεν ήσασταν αυτό τι θα ήσασταν;

Δεν αλλάζω με τίποτα αυτό που είμαι! Θέλω μόνο να με εξελίσσω.

6. Πώς νιώθετε ως γυναίκα στον χώρο;

Είναι φοβερό το γεγονός ότι όλα τα επαγγέλματα είναι ανδροκρατούμενα ακόμα και αυτό του… Σεφ! Όταν πηγαίνω σε ένα συνέδριο ως ομιλήτρια και είμαι η μόνη γυναίκα, λυπάμαι πολύ. Υπάρχουν αξιόλογες γυναίκες και είναι σημαντικό να κάνουμε κάτι για να ακούγεται η φωνή τους.

7. Τι συμβουλή θα δίνατε στον 20χρονο εαυτό σας;

Είναι πραγματικά ένα θαύμα το πόσα μπορεί να πετύχει ο άνθρωπος με την σωστή υποστήριξη, την κατάλληλη ενθάρρυνση και τα σωστά εργαλεία. Πραγματικά..the sky is the limit.

8. Τι θα λέγατε σε ένα νέο κορίτσι που πρόκειται να ξεκινήσει τώρα τη καριέρα της;

Θα της έλεγα πως μπορεί να πραγματοποιήσει ακόμα και τα πιο τρελά της όνειρα. Μην ξεχνάμε ότι αν μπορούμε κάτι να το ονειρευτούμε τότε σίγουρα έχουμε και τον τρόπο να το κάνουμε πραγματικότητα.

9. Μια αστεία/περίεργη στιγμή που σας έχει συμβεί σε σχέση με τη δουλειά σας και θα θυμάστε για πάντα

Θα θυμάμαι για πάντα μια celebrity που είχε σχέση με παντρεμένο για 8 χρόνια και με το coaching χώρισε από την τοξική σχέση, γνώρισε τον άντρα της ζωής της και μου έστειλε μήνυμα από το μαιευτήριο λέγοντάς μου ότι η κόρη της χρωστάει την ύπαρξη της σε εμένα.

10. Πότε κλείνετε το κινητό σας; (διαχωρισμός προσωπικής και επαγγελματικής ζωής).

Όταν είμαι με τις κόρες μου και με τον άντρα μου. Όλα έχουν την ώρα τους.

11. Το μότο σας

Φτάσε όπου δεν μπορείς του Νίκου Καζαντζάκη.

* Το Working Girl, είναι μία στήλη η οποία παρουσιάζει γυναίκες επαγγελματίες που διαπρέπουν στον χώρο τους. Οι ερωτήσεις που τους θέτουμε είναι πάντα οι ίδιες ερωτήσεις γιατί στόχος μας είναι να αναδείχθεί η μοναδικότητα, η διαφορετικότητα και ο τρόπος προσέγγισης της κάθε γυναίκας μέσα από μία ενιαία βάση.