REAL LIFE WORKING GIRL

Η Χριστίνα Σούμπλη φτιάχνει κοσμήματα με μία από τις αρχαιότερες τεχνικές


Αφροδίτη Σακκά

11 Οκτωβρίου 2018

christina_soubli_portrait_image.jpg

Οι δημιουργίες της Χριστίνας Σούμπλη είναι θηλυκές, προσεγμένες και αψεγάδιαστες. Ερχόμενη από οικογένεια κοσμηματοποιών, η Χριστίνα έμαθε από πολύ νωρίς να εκτιμά τις κλασσικές φόρμες και τα πολύτιμα υλικά, ενώ μετά τις σπουδές της στο Central Saint Martin’s College of Art and Design του Λονδίνου, κατάφερε να επαναπροδιορίσει όλες αυτές τις γνώσεις μέσα από τη δική της προσωπική ματιά. Η τεχνική filigree -μία από τις αρχαιότερες τεχνικές - στο καθαρό χρυσό είναι πλέον σήμα-κατατεθέν της Χριστίνας και ένας από τους λόγους για τους οποίους έχει βραβευθεί και με το Worshipful Company of Goldsmith’s Award of Jewellery, ανάμεσα σε άλλα.

Η Χριστίνα μας μίλησε για τη δουλειά και τη καθημερινότητά της ως μία από τις πιο ξεχωριστές σχεδιάστριες κοσμημάτων στην Ελλάδα:

1. Πώς βρεθήκατε σε αυτή τη δουλειά;

Σε αυτή την δουλεία δεν σκόπευα να βρεθώ παρόλο που οι γονείς μου ήταν στον χώρο με 2 μαγαζιά κοσμημάτων. Νόμιζα ότι θα γινόμουν ζωγράφος αλλά όταν ξεκίνησα τις σπουδές μου στο Brighton University έπρεπε να πειραματιστούμε με διάφορες μορφές τέχνης και design. Όταν δοκίμασα να φτιάξω ένα κόσμημα σε αυτό το πλαίσιο, μου βγήκε πολύ φυσικά και εύκολα. Έτσι σπούδασα κόσμημα στο Central Saint Martins στο Λονδίνο και έκτοτε ασχολούμαι με αυτό.

2. Τι περιλαμβάνει η εργασιακή σας καθημερινότητα;

Από όλα! Από δημιουργική δουλειά και κατασκευή κοσμήματος, μέχρι διαδρομές μέσα στην Αθήνα σε τεχνίτες, αλλά και δουλειά γραφείου, καθώς είναι αναπόφευκτα όλα.

3. Υπάρχει μία σκέψη που κάνετε όταν τελειώνετε για τη μέρα;

Σκέπτομαι διαφορετικά πράγματα κάθε φορά αλλά πάντα χαίρομαι που θα γυρίσω σπίτι και θα δω την οικογένειά μου.4. Τι είναι αυτό που αγαπάτε περισσότερο στη καριέρα σας;

Αυτό που αγαπώ περισσότερο είναι ότι μπορώ να δημιουργώ και να ζω από αυτό το οποίο με γεμίζει μεγάλη χαρά. Επίσης, το ότι ταξιδεύω σε εκθέσεις και γνωρίζω άλλους κοσμηματοποιούς σε διάφορα μέρη του πλανήτη που μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος για το κόσμημα.

5. Αν δεν ήσασταν αυτό τι θα ήσασταν;

Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν έχω υπάρξει ποτέ κάτι άλλο και δεν ξέρω τι θα μπορούσα να ήμουν. Σίγουρα πάντως κάτι καλλιτεχνικό που να έχει να κάνει με την έκφραση και επικοινωνία.6. Πώς νιώθετε ως γυναίκα στον χώρο;

Νομίζω ότι υπάρχουν πολλές γυναίκες στον χώρο μας τώρα και είναι υπέροχο να είσαι γυναίκα και να δημιουργείς κοσμήματα για γυναίκες. Παλιότερα οι καλύτεροι χρυσοχόοι ήταν άντρες.

7. Τι συμβουλή θα δίνατε στον 20χρονο εαυτό σας;

Να ήμουν πιο οργανωμένη στην δουλειά μου και ας ήμουν λιγότερο καλλιτεχνική φύση. Το πιο σημαντικό για τους πελάτες είναι να είναι εύκολη και απλή η επικοινωνία μαζί σου και αυτό προϋποθέτει οργάνωση.8. Τι θα λέγατε σε ένα νέο κορίτσι που πρόκειται να ξεκινήσει τώρα τη καριέρα της;

Αν είναι η κυρίως δουλειά της, να ασχοληθεί με αυτόν τον χώρο αν και εφόσον είναι σίγουρη ότι έχει κάτι καινούριο να πει με το κόσμημα της γιατί είναι κορεσμένη η αγορά με τόσα πολλά brands που πραγματικά δεν υπάρχει χώρος για όλους παρά μόνο για αυτούς που έχουν κάτι πολύ χαρακτηριστικό. Αν έχει άλλη κυρίως δουλειά, τότε τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα.

9. Μια αστεία/περίεργη στιγμή που σας έχει συμβεί σε σχέση με τη δουλειά σας και θα θυμάστε για πάντα

Το πώς δημιουργήθηκε το www.hellenicwave.com είναι μια αστεία και περίεργη στιγμή στην επαγγελματική μου πορεία που πάντα θα θυμάμαι. Μου έδωσαν ένα ομαδικό περίπτερο στην έκθεση της Βασιλείας στη Ελβετία το 2015 και μέσα σε μια εβδομάδα έπρεπε να βρεθεί η ομάδα! Τελικά πήγαμε στην Βασιλεία χωρίς να το πολυσκεφτούμε και όλο αυτό μας έφερε κοντά. Χαίρομαι γιατί απέκτησα πολύ καλούς φίλους μέσα στο wave και μοιραζόμαστε εμπειρίες που μας πάνε μπροστά.10. Πότε κλείνετε το κινητό σας;

Όταν κλείνει από μπαταρία μόνο του (το οποίο συμβαίνει αρκετά συχνά)
11. Το μότο σας

Δεν ενθουσιάζομαι ποτέ πολύ – ούτε και στενοχωριέμαι ποτέ πολύ σε σχέση με την δουλειά μου. Όλα είναι σχετικά και αλλάζουν τόσο γρήγορα.

*Το Working Girl, είναι μία στήλη η οποία παρουσιάζει γυναίκες επαγγελματίες που διαπρέπουν στον χώρο τους. Οι ερωτήσεις που τους θέτουμε είναι πάντα οι ίδιες ερωτήσεις γιατί στόχος μας είναι να αναδεiχθεί η μοναδικότητα, η διαφορετικότητα και ο τρόπος προσέγγισης της κάθε γυναίκας μέσα από μία ενιαία βάση