REAL LIFE WORKING GIRL

Εύη Αναστασοπούλου: Μια δυναμική αρχιτέκτονας και μια γυναίκα των αντιθέσεων


1 Αυγούστου 2019

Εύη Αναστασοπούλου: Μια δυναμική αρχιτέκτονας και μια γυναίκα των αντιθέσεων

Εύη Αναστασοπούλου λατρεύει την τέχνη και την τεχνολογία. Είναι αρχιτέκτων μηχανικός (ΜΑrch Summa cum laude, Αρχιτεκτονική ΕΜΠ) με μεταπτυχιακές σπουδές στο διαδίκτυο (MSc Virtual Environments, UCL Λονδίνο). Έχει αναλάβει διαφορετικά projects, από βίλλες το Παλαιό Ψυχικό, τη Μύκονο και μεγάλα δημόσια κτίρια, μέχρι διαμορφώσεις διαμερισμάτων και σχεδιασμό επίπλων. Δουλειές της έχουν διακριθεί σε πανελλήνιους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Παράλληλα διατηρούσε για πέντε χρόνια το blog datascape.blogspot.com, ένα από τα πρώτα ελληνόφωνα blogs. Όταν αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα για μια αλλαγή, σταμάτησε το blog, μπήκε στον τομέα των κατασκευών, του construction management και του consulting σε μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες και την Κομισιόν. Ανάμεσα σε όλα αυτά έκανε οικογένεια και έχει δυο παιδιά.

Εδώ και λίγο καιρό, αξιοποίησε τις γνώσεις της ιδρύοντας την ηλεκτρονική πλατφόρμα για την κατασκευή designodom.com. Στόχος της είναι να μπορεί κανείς να βρίσκει εύκολα, αξιόπιστα και προσιτά τους επαγγελματίες και τα προϊόντα που χρειάζεται για να χτίσει, ανακαινίσει ή διακοσμήσει το χώρο του.

Πώς βρεθήκατε σε αυτή τη δουλειά;

Ρωτάτε έναν άνθρωπο των αντιθέσεων: λατρεύω την τέχνη και την τεχνολογία. Τη φαντασία και την πρακτικότητα. Το ένα χωρίς το άλλο στο μυαλό μου είναι λειψό.

Από τη μια λοιπόν έχουμε την αρχιτεκτονική, που τη διάλεξα ενστικτωδώς. Ένα μοναδικό κράμα επιστήμης και τέχνης, από τις σπουδές που είναι πλούτος για όσους την έχουν ακολουθήσει, έστω και εγκυκλοπαιδικά. Είχα πάντα αγάπη στο να εξερευνώ τις δυνατότητες του χώρου. Τα καλοκαίρια έπαιρνα παλιά ξύλα και πέτρες και παρατημένα χαρτόκουτα έφτιαχνα στον κήπο τη δική μου πολιτεία: σπίτια, οικισμούς, τρένα, δεντρόσπιτα, ότι θες. Με απασχολούσε πως θα έβαζα το φανταστικό τραπέζι μου: έτσι που όταν κάθεσαι να βλέπεις τη θέα απέναντι ή να στο πλάι για να συγκεντρώνεσαι σε αυτό που κάνεις; Ο χώρος στο τρένο μου θα ήταν στενόμακρος ώστε να χωράνε κατά μήκος τα καθίσματα ή φαρδύς, για να μπαίνουν όπως σήμερα στο μετρό; Τα παράθυρα που έκοβα στο σπίτι/χαρτόκουτο συσκευασίας πλυντηρίου όταν έβλεπαν στη δύση έφερναν πολλή ζέστη όμως είχαν ωραίο πορτοκαλί φως, όλα αυτά τα παρατηρούσα.   

Από την άλλη έχουμε την τεχνολογία, που κάνει την καρδιά μου να σκιρτάει. Συγκινούμαι με τα μαθηματικά και τη φυσική. Μικρή ονειρευόμουν να γίνω αστροφυσικός, ήμουν αριστούχος άλλωστε, θα μπορούσα, μετά όμως το απέρριψα. Είναι μοναχική εργασία στην καθημερινότητά της. Αγαπώ την τεχνολογία για τη διάσταση της προόδου, της ανάπτυξης και της δικαιοσύνης που έχει: κάτι ή θα δουλεύει ή όχι. Δεν υπάρχουν ασάφειες εκεί. Έτσι ήθελα να εξερευνήσω τη σχέση  υπολογιστών ή καλύτερα του internet με το φυσικό χώρο, τις κατασκευές.

 

Τι περιλαμβάνει η εργασιακή σας καθημερινότητα;

40% Eπικοινωνία με τους πελάτες, τους αρχιτέκτονες και τους διακοσμητές του Designodom.com. H πλαφόρμα σου βρίσκει υπηρεσίες ή συμβουλές σχεδιασμού όπως τις θέλεις, αλλά εμείς ελέγχουμε ότι όλοι απαντάνε έγκαιρα, παίρνουν άμεσα αυτό που θέλουν και είναι ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες μας.

40% Eπικοινωνία και συντονισμό των μελλοντικών βημάτων του Designodom. Φιλοδοξούμε να εντάξουμε στην πλατφόρμα την online αγορά επίπλωσης από Έλληνες και Ευρωπαίους προμηθευτές και να δώσουμε ευκολότερη πρόσβαση στις Ευρωπαϊκές αγορές για τους επαγγελματίες του κλάδου.

20% Διαφήμιση, δημοσιεύσεις, έλεγχος και αξιολόγηση των βημάτων μας ως τώρα.

Υπάρχει μία σκέψη που κάνετε όταν τελειώνετε για τη μέρα;

Αύριο τα υπόλοιπα, τώρα ας απολαύσω έναν ύπνο!

Τι είναι αυτό που αγαπάτε περισσότερο στη καριέρα σας;

Μου αρέσουν τρία στοιχεία κοινά στην αρχιτεκτονική και τις επιχειρήσεις: η δημιουργικότητα, η καινοτομία και το γεγονός ότι δουλεύεις με ομάδα. Μόνος σου πηγαίνει γρηγορότερα, με την ομάδα πηγαίνει μακρύτερα δε λέει ένα ρητό;

jenny.gr

 Αν δεν ήσασταν αυτό τι θα ήσασταν;

Ερευνήτρια σε κάποιο θετικό τομέα: μαθηματικά ή τεχνολογία. Με κρυφή αγάπη τη ζωγραφική.

Πώς νιώθετε ως γυναίκα στον χώρο;

Για εμένα που έχω κάνει πολλά πράγματα εξαρτάται από το για ποιον χώρο μιλάμε. Στην αρχιτεκτονική οι μισές είναι γυναίκες οπότε εκεί νιώθω μια χαρά. Όσο ανεβαίνεις όμως διοικητικά όμως στις εταιρείες που σχετίζονται με την κατασκευή, οι γυναίκες καταλαμβάνουν ποσοστό μικρότερο από το 10%. Ευτυχώς, το Designodom.com σχετίζεται τόσο με την κατασκευή όσο και με την διαδικτυακή επιχειρηματικότητα, που εκεί τα ποσοστά είναι λίγο καλύτερα. Παρότι δε θέλω να το παραδεχτώ εύκολα, νομίζω πως το φύλο μου τις περισσότερες φορές με έχει κάνει να πρέπει να κοπιάσω περισσότερο για να πετύχω ίσες ευκαιρίες ή αναγνώριση για τα ίδια πράγματα. Έτσι αναγκάστηκα να αναπτύξω επιμονή και επιμονή, τι άλλο; Συνοπτικά πάντως, και αν υπολογίσουμε και τον παράγοντα οικογένεια, οι γυναίκες στην εργασία τους πρέπει να αντιμετωπίσουν διαφορετικές προκλήσεις από έναν άνδρα.

 

Τι συμβουλή θα δίνατε στον 20χρονο εαυτό σας;

Δεν ξέρεις πως θα σου τα φέρει η ζωή. Κράτα ανοιχτό το μυαλό και την καρδιά σου. Βγες από τη βολή σου και εξάσκησε ικανότητες. Κυνήγησε από μικρή την οικονομική ανεξαρτησία σου.

Τι θα λέγατε σε ένα νέο κορίτσι που πρόκειται να ξεκινήσει τώρα τη καριέρα της;

Να πιστεύει στον εαυτό της, να βελτιώνεται, να επιμένει και πάλι από την αρχή. Οι διακρίσεις λόγω φύλου υπάρχουν και δύσκολα θα εξαλειφθούν όλες στο εγγύς μέλλον. Να μην αναλωθεί στο να είναι αρεστή σε όλους. Να βάζει στόχους και να διαλέγει τις μάχες της.

Μια αστεία/περίεργη στιγμή που σας έχει συμβεί σε σχέση με τη δουλειά σας και θα θυμάστε για πάντα

Είχα έναν πελάτη που δεν είχε ξανασυνεργαστεί πότε με αρχιτέκτονα για την έκδοση οικοδομικής άδειας. Τον ρώτησα αν όπως συνηθίζεται ως αρχιτέκτονας θα κάνω εκτός από την αρχιτεκτονική μελέτη για το σπίτι του και την (μελέτη για την) παθητική πυροπροστασία. Μόνο που όταν έλεγα τη λέξη «πυροπροστασία», ένας δυνατός θόρυβος από έξω κάλυψε την ομιλία μου και ο πελάτης άκουσε μόνο το «παθητική». Ο άνθρωπος ήταν ευγενής και συνετός, αλλά τι τα θες? Το μυαλό του πήγε αλλού, έγινε κατακόκκινος και με ρώτησε τι εννοώ. Μόλις λύθηκε η παρεξήγηση , γελάγαμε για ώρα.

jenny.gr

Πότε κλείνετε το κινητό σας;

Όταν θέλω να αφοσιωθώ στα παιδιά μου, όταν κοιμάμαι το βράδυ, στο θέατρο, σινεμά, αεροπλάνο.  Υπάρχουν όμως και φορές που το χαμηλώνω έτσι ώστε να μην ακούγεται: στη γυμναστική και όταν περιποιούμαι τον εαυτό μου είναι οι περιπτώσεις που σκέφτομαι τώρα.

Το μότο σας

Κράτα τα μάτια σου στα αστέρια και τα πόδια σου στη γη.

Είναι ατάκα του Th. Roosevelt, ένας από τους 2 προέδρους των Η.Π.Α. με αυτό το επώνυμο (!) γνωστός για τις συγγραφικές και θεωρητικές του ανησυχίες.  Είναι αυτό που αποκαλώ αισιόδοξος ρεαλισμός: Mιλάει για τη σημασία της αυτογνωσίας, να γνωρίζεις ποιος είσαι και από πού έρχεσαι, ταυτόχρονα με το να κοιτάς μπροστά, να ονειρεύεσαι, να δημιουργείς το μέλλον σου. Με αντιπροσωπεύει τόσο που την έχω εκτυπωμένη στην επαγγελματική μου κάρτα.

*Το Working Girl, είναι μία στήλη η οποία παρουσιάζει γυναίκες επαγγελματίες που διαπρέπουν στον χώρο τους. Οι ερωτήσεις που τους θέτουμε είναι πάντα οι ίδιες γιατί στόχος μας είναι να αναδειχθεί η μοναδικότητα, η διαφορετικότητα και ο τρόπος προσέγγισης της κάθε γυναίκας μέσα από μία ενιαία βάση.