REAL LIFE WORKING GIRL

Δεν αρκεί πια να είμαστε έξυπνοι για να μας προσλάβουν σε μια δουλειά χρειάζεται και η συναισθηματική νοημοσύνη


18 Δεκεμβρίου 2019

Δεν αρκεί πια να είμαστε έξυπνοι για να μας προσλάβουν σε μια δουλειά χρειάζεται και η συναισθηματική νοημοσύνη

Καθώς προετοιμάζεστε για την επόμενη συνέντευξη εργασίας πιθανώς σκέφτεστε τις ερωτήσεις που θα σας κάνουν και μελετάτε τα πάντα για την τρέχουσα θέση. 

Και ενώ είστε καλά προετοιμασμένοι δεν σας φτάνει, γιατί αυτό που θέλετε να πετύχετε είναι ο μελλοντικό σας εργοδότης να φύγει από το δωμάτιο και να πει: "Τον/ην χρειάζομαι στην στην ομάδα μου". Εκεί λοιπόν έρχεται η συναισθηματική σας νοημοσύνη (ή EQ).

Η συναισθηματική νοημοσύνη σηματοδοτεί την αποτελεσματικότητα σε ποικίλα επίπεδα, καθώς ο «έξυπνος συναισθηματικά» άνθρωπος όχι μόνο έχει καλύτερη ψυχική υγεία, αφού αναγνωρίζει τις ανάγκες του και επομένως βρίσκεται σε θέση να τις καλύψει, αλλά αποδίδει και καλύτερα στη δουλειά.Το να βρίσκεται κανείς σε επαφή με τα συναισθήματά του και να τα αναγνωρίζει αποτελεί το κλειδί στη διαχείριση των επαγγελματικών σχέσεων.  

Με τον όρο Συναισθηματική Νοημοσύνη, E.Q. χαρακτηρίζουμε την ικανότητα του ανθρώπου:

Να επιμένει

Να επιβιώνει παρ' όλες τις αντιξοότητες δυσκολίες

Να ελέγχει τις παρορμήσεις του

Να καθυστερεί την ικανοποίηση των αναγκών του.

Να ρυθμίζει τη Διάθεσή του

Να ελέγχει τις Ψυχολογικές Διακυμάνσεις του, ώστε να μην επηρεάζουν την κρίση του

Να έχει την ικανότητα να συμπάσχει

Να έχει ενσυναίσθηση

Να συναισθάνεται με τους συνανθρώπους του

Τι σχέση έχει η συναισθηματική νοημοσύνη με το εάν θα βρείτε δουλειά; 

Η συναισθηματική νοημοσύνη επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τη συμπεριφορά μας και παίρνουμε προσωπικές αποφάσεις για να επιτύχουμε θετικά αποτελέσματα. Εάν λοιπόν έχετε αναπτύξει την EQ και βρεθείτε σε μια συνέντευξη για δουλειά, θα καταφέρετε να συνδεθείτε με τον άνθρωπο που έχετε απέναντί σας και να τον εντυπωσιάσετε. Επίσης στόχος σας θα είναι να απολαύσετε την εμπειρία, με αποτέλεσμα να είστε χαλαροί και γεμάτοι αυτοπεποίθηση.

Βασικοί πυλώνες της συναισθηματικής νοημοσύνης αποτελούν η αυτοεπίγνωση αλλά και η επίγνωση των άλλων, η αυτοδιαχείριση αλλά και η διαχείριση των σχέσεων που διαμορφώνει καθένας από εμάς με τους άλλους. Κατανοώντας τις ανάγκες σας και όλα όσα νιώθετε, έχετε την ευχέρεια να κατανοήσετε και τους υπόλοιπους γύρω σας. 

Τέλος να θυμάστε πως η συνέντευξη για δουλειά δεν ορίζει την αξία σας ως άνθρωπο. Γι αυτό ό,τι και εάν συμβεί δεν πρέπει να απελπίζεστε, αντ αυτού να επιμένετε και να είστε προσηλωμένοι στον στόχο σας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα