REAL LIFE WORKING GIRL

Burnout: Σημάδια που δείχνουν ότι ξεπερνάτε τα όριά σας


6 Μαΐου 2020

Burnout: Σημάδια που δείχνουν ότι ξεπερνάτε τα όριά σας

Μόλις ήπιατε καφέ, παρόλα αυτά αισθάνεστε ότι οι δυνάμεις σας, σας εγκαταλείπουν. Οι υποχρεώσεις είναι τόσες πολλές που μπορεί να σας εξαντλήσουν. Κατά καιρούς μάλιστα  φορτώνεστε περισσότερα καθήκοντα από όσα μπορείτε να χειριστείτε, με αποτέλεσμα  να νιώθετε εγκλωβισμένοι.

Και ενώ οι περιπτώσεις αυτές είναι σχεδόν αναπόσπαστο κομμάτι της εργασίας, ωστόσο πολλές φορές το στρες έχει πιο σοβαρές επιρροές και τότε μιλάμε για το burnout ή σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης. Σε μία πρόσφατη δημοσίευση αυτή την εβδομάδα, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι το burnout περιλαμβάνεται στην 11η Αναθεώρηση της Διεθνούς Ταξινόμησης των Ασθενειών (ICD-11), ένα εγχειρίδιο που παρέχει κατευθυντήρια γραμμή στους ιατρούς.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ το burnout δεν είναι ιατρική πάθηση ή ασθένεια, αλλά είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει την κατάσταση υγείας ή την επαφή με τις υπηρεσίες υγείας - που σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να προσεγγίσουν τους γιατρούς ή άλλους επαγγελματίες υγείας λόγω των σχετικών συμπτωμάτων. Το Burnout ορίζεται στο ICD-11 ως ένα σύνδρομο που θεωρείται ότι προέρχεται από χρόνιο στρες στο χώρο εργασίας το οποίο δεν έχει αντιμετωπιστεί με επιτυχία.

Ποια είναι όμως τα σημάδια που δηλώνουν ότι μπορεί να έχετε burnout;

Δυσκολεύεστε να ξυπνήσετε το πρωί.

Εάν κάθε πρωί ακούτε το ξυπνητήρι αλλά δεν μπορείτε να σηκωθείτε με τίποτα, τότε αυτό μπορεί να είναι σημάδι υπερβολικού στρες. Η κορτιζόλη, η ορμόνη που εκκρίνεται από τα επινεφρίδια και είναι απαραίτητη για να έχετε ενέργεια το πρωί, μπορεί να λείπει λόγω της επαγγελματικής εξουθένωσης.

Νιώθετε κουρασμένοι παρά τον επαρκή ύπνο.

Όταν νιώθετε μια συνεχόμενη ανάγκη για ξεκούραση παρόλο που κοιμάστε επαρκείς ώρες, τότε το σώμα σας, σας προειδοποιεί ότι κάτι άσκημο συμβαίνει και είναι στα όρια της κόπωσης.

Έχετε λιγούρες για αλμυρά

Το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε μια ανισορροπία των ηλεκτρολυτών, με αποτέλεσμα να ποθείτε το αλάτι.

Διαταραχές του κύκλου σας.

Η επαγγελματική εξουθένωση μπορεί να οδηγήσει σε ορμονικές διαταραχές με αποτέλεσμα να έχετε ακανόνιστο κύκλο και σε ακραίες περιπτώσει μπορεί να οδηγήσει στην υπογονιμότητα.

Νιώθετε ναυτία όταν σηκώνεστε.

Ένα κοινό προειδοποιητικό σημάδι της επαγγελματικής εξουθένωσης είναι η ζαλάδα που νιώθετε όταν σηκώνεστε, λόγω της ανισορροπίας των ηλεκτρολυτών.

Δεν σκέφτεστε καθαρά.

Αρχίζετε και ξεχνάτε πράγματα, δεν είστε σωστοί στις επαγγελματικές υποχρεώσεις, νιώθετε τη μνήμη σας να σας εγκαταλείπει. Όχι δεν έχετε άνοια, αλλά οδεύετε προς την εξουθένωση λόγω υπερβολικού φόρτους εργασίας.

Έχετε εξάρτηση από την καφεΐνη ή τη ζάχαρη.

Η καφεΐνη και η ζάχαρη δίνουν σας δίνουν μια ώθηση όταν τα επίπεδα ενέργειας σας εγκαταλείπουν. Και επειδή είναι συχνό φαινόμενο τον τελευταίο καιρό, για να μπορέσετε να αντεπεξέλθετε έχετε γίνει εξαρτημένοι από τον καφέ ή τη ζάχαρη.

Σύμφωνα με μια έρευνα του 2017 από το μη κερδοσκοπικό αμερικανικό ινστιτούτο άγχους, η εργασία είναι η τρίτη πιο κοινή αιτία άγχους για τους Αμερικανούς. Το CDC αναφέρει ότι κατά μέσο όρο οι Αμερικανοί ξοδεύουν το 8% περισσότερο χρόνο εργασίας από ό, τι πριν από 20 χρόνια, για 47 ώρες την εβδομάδα κατά μέσο όρο. Επιπλέον, το 40% των εργαζομένων λέει ότι η δουλειά τους είναι αγχωτική, σύμφωνα με το CDC, και το 26% αισθάνεται ότι έχει «καεί» από τη δουλειά.

Έτσι πώς μπορείτε να διαχειριστείτε το μεγάλο φόρτο εργασίας χωρίς να χάσετε το μυαλό σας; Μια λύση είναι να πηγαίνετε στο γυμναστήριο. Μια μελέτη του 2017 αποκάλυψε ότι η άσκηση μπορεί να μειώσει την εξάντληση που σχετίζεται με την εργασία.

Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η πρόληψη. Η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων της επαγγελματικής εξουθένωσης είναι σημαντική, αφού βελτιώνει την ποιότητα ζωής και την αποδοτικότητά σας. Τέλος, ο καθένας από εσάς πρέπει να αναρωτηθεί πού δίνει προτεραιότητα, πώς δέχεται την αποτυχία και την επιτυχία και αν μπορεί να λέει «όχι».


Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.