REAL LIFE WORKING GIRL

Ειρήνη Τζώρτζογλου: Από τραπεζική υπάλληλος στην κορυφή του βρετανικού MasterChef


Έλενα Κρητικού

1 Ιουλίου 2021

Ειρήνη Τζώρτζογλου: Από τραπεζική υπάλληλος στην κορυφή του βρετανικού MasterChef
H Ειρήνη Τζώρτζογλου κατάφερε να τραβήξει τα βλέμματα με τα γευστικά της πιάτα, κατακτώντας τον τίτλο της Ελληνίδας νικήτριας στο βρετανικό «MasterChef» του 2019.

H Ειρήνη Τζώρτζογλου κατάφερε να τραβήξει τα βλέμματα με τα γευστικά της πιάτα, κατακτώντας τον τίτλο της Ελληνίδας νικήτριας στο βρετανικό «MasterChef» του 2019. Σε ηλικία 61 ετών, επιχείρησε να πειραματιστεί με τις ικανότητές της, συνδυάζοντας γεύσεις και μυρωδιές διαφορετικής προέλευσης, έπειτα από παρότρυνση του συζύγου της. Και τα κατάφερε, εμπνέοντας κάθε γυναίκα που θέλει αλλά δεν τολμά να δοκιμάσει τον εαυτό της σε μια νέα πρόκληση. 

Η διάσημη σεφ γεννήθηκε στα Άνω Άκρια της Κρήτης αλλά σήμερα ζει με την οικογένειά της στην Αγγλία. Από μικρή της άρεσε να ανακαλύπτει τα παραδοσιακά ελληνικά συστατικά και να τα υιοθετεί στα πιάτα της, ανοίγοντάς μας κυριολεκτικά την όρεξη για νέα εγχειρήματα.

Στις 2 Ιουλίου, η Ειρήνη Τζώρτζογλου έρχεται στην Ελλάδα και θα εγκαινιάσει τον *πρώτο γαστρονομικό θεσμό στο Gourmet εστιατόριο Appagio του ξενοδοχείου MarBella Nido, ο οποίος θα διεξαχθεί από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο και θα φιλοξενήσει κι άλλους διάσημους Έλληνες σεφ από το εξωτερικό, με ένα μενού πέντε πιάτων σε συνδυασμό με επιλεγμένα κρασιά, ενώ στη συνέχεια η ίδια θα φιλοξενηθεί στο εστιατόριο Pearl Fine Dining του MarBella Elix στις 4 Ιουλίου.

Με αφορμή λοιπόν, τον ερχομό της σεφ στην Ελλάδα, μιλήσαμε μαζί της και τα όσα μας είπε, είναι μοναδικά, όπως και η ιστορία της. 

jenny.gr
Photo Credit: Charlie Kartsolis in Agios Nikolaos

Πώς αποφασίσατε να πάρετε μέρος στο βρετανικό "MasterChef"; Ποιο ήταν το ισχυρότερο κίνητρο της συμμετοχής σας;

Στο βρετανικό MasterChef, έλαβα μέρος μετά από προτροπή του συζύγου μου, ο οποίος γνώριζε οτι χρειαζόμουν μια πρόκληση και κάτι να με κρατάει ζωντανή και χαρούμενη. Δεν περίμενα ότι θα με δεχθούν, αλλα με την αποδοχή τους είδα μια μεγάλη ευκαιρία να δείξω στους Βρετανούς την πρόοδο που έχει κάνει η κουζίνα μας τα τελευταία χρόνια, παίρνοντας παραδοσιακά προϊόντα και χρησιμοποιώντας τα στη δημιουργία σύγχρονων πιάτων. 

Σε κάποια πιάτα σας, συναντάει κανείς επιρροές της ελληνικής κουζίνας. Υπάρχουν συγκεκριμένες εικόνες, γεύσεις και μυρωδιές από τη γενέτειρά σας, την Κρήτη, που λειτουργούν ως σημεία αναφοράς στα πιάτα σας;  

Οπωσδήποτε! Αυτό εξάλλου άρεσε στους κριτές του διαγωνισμού. Η κρητική κουζίνα ήταν η κουζίνα μου για τα πρώτα μου 8 χρόνια και συνέχισε καθόλη τη διάρκεια της ζωής μου εφόσον επέστρεφα συχνά και ολα τα χρόνια που έζησα αρχικά με την οικογένειά μου στην Αθήνα και αργότερα στη Βρετανία. Στην Κρητη έχουμε εκπληκτικά τυροκομικά προϊόντα, ελαιόλαδο, μέλι και βότανα καθώς και τεχνικές που τα διαχειριζόμαστε οπότε ήταν φυσικό να είναι αναπόσπαστο μέρος της μαγειρικής μου.  

Υπάρχει κάποια από τις συνταγές σας που ξεχωρίζετε και γιατί; Ποια συστατικά πιστεύετε πως χρειάζεται ένα πιάτο για να διακριθεί;

Οι συνταγές μου είναι όλες παιδιά μου και τις αγαπώ όλες. Ό,τι δημιουργεί ένας άνθρωπος με μεράκι και προσπάθεια, το αγαπάει πιστεύω άσχετα από το αποτέλεσμα. Η έκφραση "τρώμε πρώτα με τα μάτια" ισχύει και αρχικά φροντίζω πάντα η παρουσίαση του πιάτου να είναι θελκτική.  Πολλές φορές σχεδιάζω το πιάτο με μολύβι για να δω ότι η σύνθεσή του θα ειναι όμορφη και θα ακολουθεί γενικά αποδεκτούς κανόνες παρουσίασης. Φροντίζω επίσης να υπάρχει συνοχή στις γεύσεις και ποικιλία στις υφές. Όλα αυτά συμπληρώνονται απο την τάση, στη Βρετανία τουλάχιστον, για ελαφρύτερο φαγητό και λιγότερο ψημένες πρωτεΐνες.  

jenny.gr
Σκουλαρίκια με φούντες, Kelly's art, Jyou.gr
Photo Credit: Focus Pocus in Heraklion for the British Hello Magazine

Ποιοι παράγοντες πιστεύετε ότι οδήγησαν στη δική σας νίκη και πώς αισθανθήκατε όταν μάθατε γι' αυτή;  

Αυτό που ενθουσίασε τους δύο κριτές ήταν το πάθος για τη γαστρονομική κληρονομιά μου και η πρόθεση που έδειχνα σε καθετί που έφτιαχνα να τους μυήσω σ’ αυτήν. Όλοι οι άλλοι που έφαγαν το φαγητό μου κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού απο τη Βρετανία στο Χονγκ Κονγκ νομίζω οτι αντέδρασαν θετικά στις διαφορετικές γευσεις και πιστεύω οτι τους άρεσε ο τρόπος χειρισμού των συστατικών σε κάθε πιάτο. Όταν ανακοινώθηκε το όνομά μου ως νικήτρια, πέρασα από έκπληξη σε ευγνωμοσύνη για την πλούσια παρακαταθήκη που με έφθασε εκεί. Μπόρεσα επίσης να νιώσω και να εκφράσω υπερηφάνεια για μένα την ίδια, κάτι που προσπαθούσε η εταιρεία παραγωγής έως τότε να μου αποσπάσει χωρίς επιτυχία.  

Πώς ήταν η εμπειρία να διαγωνιστείτε στον τελικό μόνο με γυναίκες;

Ήταν σαν να μοιραζόμουν κάτι μοναδικό με άλλες δύο γυναίκες που συμπαθούσα πολύ και είχα δεθεί μαζί τους. Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού είχαμε στηρίξει η μία την άλλη, συνεπώς δεν υπήρχαν στοιχεία ανταγωνιστηκότητας μεταξύ μας. Η καθεμία ήθελε να δείξει τον καλύτερο της εαυτό και αυτό δημιουργούσε περισσότερο αλληλοσεβασμό ανάμεσά μας. 

Η νίκη σας στο MasterChef άνοιξε νέους δρόμους στα επαγγελματικά σας βήματα; Σας βοήθησε να ανακαλύψετε νέα πράγματα για τις δυνατότητές και τα όρια σας;  

Η νίκη και όλες οι μικρές νίκες από τον έναν γύρο στον άλλο με βοήθησαν να δω ότι μπορώ να καταφέρω ό,τι αποφασίσω και να ασχοληθώ μαζί του με αγάπη και συνέπεια. Αυτό το μήνυμα προσπαθώ να περάσω και σε άλλους ανθρώπους, (οι γυναίκες έχουν γενικά χαμηλότερη αυτοεκτίμηση), οπότε μπορώ και εργάζομαι αυτόν τον καιρό στην ανάπτυξη ενός προγράμματος όπου, χρησιμοποιώντας την εμπειρία μου στο MasterChef, μπορώ να παρακινήσω άλλους να επιδιώξουν τα δικά τους όνειρα.  

jenny.gr
Photo Credit: Focus Pocus in Heraklion for the British Hello Magazine

Ποιo είναι το μότο σας στη ζωή και τι θα συμβουλεύατε έναν νέο που θα ήθελε να ασχοληθεί με τη μαγειρική;  

Το βασικό μήνυμα των μελλοντικών παρακινητικών σεμιναρίων μου είναι: Είσαι καλύτερος απ’ ό,τι πιστεύεις. Αν είχα αυτή τη γνώση και πεποίθηση στα 20 ή 30 μου, θα είχα κάνει θαύματα.  

Θεωρείτε πως υπάρχει ηλικιακό όριο στα όνειρά ή είμαστε πάντα έτοιμοι να τα πραγματοποιήσουμε;  

Όχι, μπορεί να υπάρχουν εμπόδια στον τρόπο που οι άλλοι μας βλέπουν ακόμα αφού περάσουμε μια συγκεκριμένη ηλικία αλλά νομίζω οτι εξαρτάται απο εμάς να τα γκρεμίζουμε και να προχωράμε.  

Επισκέπτεστε συχνά την Ελλάδα; Τι σας αρέσει να κάνετε όταν έρχεστε εδώ;  

Όλα τα χρόνια που ζούσε η μητέρα μου, ερχόμουν στην Ελλάδα 4-5 φορές αλλά πήγαινα πάντα στη Κρήτη. Τώρα θέλω να ανακαλύψω και να μοιραστώ με άλλους όλες τις ομορφιές της χώρας μας και ειμαι πολύ τυχερή που αυτή την επιθυμία μου μοιράζεται και ο σύζυγός μου. 

jenny.gr
Photo Credits: Focus Pocus in Heraklion for the British Hello Magazine

Τι δεν θα αλλάζατε από την Ελλάδα και τι θα θέλατε να είναι διαφορετικό στη χώρα μας;  

Δεν θα άλλαζα τις αρετές που έχουμε σαν λαός αλλά θα άλλαζα αν μπορούσα την νοοτροπία μας, η οποία εχει περιοριστικές συνέπειες και στην εθνική και προσωπική μας πρόοδο και ανάπτυξη, (δεν είμαστε τόσο καλοί στην ομαδικότητα και βλέπω καχυποψία και ζήλια, όπως και φόβο για την αλήθεια και αντικειμενικότητα προκειμένου να είμαστε αρεστοί). 

jenny.gr
Εστιατόριο Pearl, MarBella Elix
Heinz Troll photoshooting October 2020

* Ο πρώτος γαστρονομικός θεσμός στο Gourmet εστιατόριο Appagio του ξενοδοχείου MarBella Nido, θα διεξαχθεί από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο και θα φιλοξενήσει διάσημους Έλληνες σεφ από το εξωτερικό, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Charlie Kartsolis in Agios Nikolaos