REAL LIFE WORKING GIRL

3 τρόποι να διατηρήσετε την ψυχική σας υγεία στη δουλειά, γιατί δεν είναι εύκολη υπόθεση


The Jennettes

21 Σεπτεμβρίου 2021

3 τρόποι να διατηρήσετε την ψυχική σας υγεία στη δουλειά, γιατί δεν είναι εύκολη υπόθεση

Όταν περνάς καλά στη δουλειά, κάνεις αυτό για το οποίο έχεις γεννηθεί και δεν πιέζεσαι με deadlines και υποχρεώσεις, η ψυχική υγεία βαίνει καλώς. 

Επειδή όμως η ζωή είναι άδικη και η πραγματικότητα μάς προσγειώνει ανώμαλα, ακόμα κι αν αγαπάτε αυτό που κάνετε, υπάρχουν εκείνες οι μέρες που θέλετε να διαγράψετε από το ημερολόγιο (και τη μνήμη) και που σας φτάνουν στο σημείο να θέλετε να δηλώσετε παραίτηση για να πάτε σε ένα νησί και να ψαρεύετε.

Εφόσον το burnout είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε όλους μας και η πανδημία έχει αφήσει το αποτύπωμά της στην ψυχολογική μας κατάσταση, οι παρακάτω 3 τρόποι θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την ψυχραιμία, την ηρεμία και, εν γένει, την ψυχική υγεία σας. 

Μην υποτιμάτε την αξία των 5 λεπτών

Τα 5λεπτα διαλείμματα μέσα στη μέρα είναι απαραίτητα (για να μην πω υποχρεωτικά), ακόμα κι αν σας περιμένει μία στοίβα υποχρεώσεις στο γραφείο. 5 λεπτά για να πιείτε νερό και να φάτε ένα σνακ. Ό,τι πρέπει για εκείνες τις στιγμές της απόλυτης θολούρας και κούρασης. Ένα διάλειμμα για να πάρετε τηλέφωνο το πρόσωπο που μπορεί να σας στηρίξει συναισθηματικά ή εκείνος ο συνάδελφος που έχει γίνει φίλος. Ή ένα σύντομο διάλειμμα για λίγη μουσική με ακουστικά. Βρείτε το power song που θα σας εμψυχώνει.

Κινούμαστε τώρα, δεν καθόμαστε

Ξεχνάμε συνέχεια τη σημασία της κίνησης στη ζωή μας. Δεν χρειάζεται να κάνετε σχοινάκι στους διαδρόμους της δουλειάς. Αλλά μία βόλτα ή stretching, χορός μέσα στο σαλόνι (για εσάς που κάνετε τηλεργασία) και οτιδήποτε μπορεί να σας βοηθήσει να εκτονωθείτε σωματικά. Αν δέχεστε ένα ενοχλητικό mail και παραμένετε ακίνητοι, ο θυμός και το άγχος εγκλωβίζονται.

Πάρτε την ευθύνη σας

Μία τεχνική που βοηθά σε κάθε περίπτωση. Λίγο πριν φτάσετε στα όρια της παράνοιας, πάρτε 3 λεπτά για να διερωτηθείτε. «Γιατί κάνω αυτή τη δουλειά»; «Πού συνεισφέρω και γιατί είμαι απαραίτητη»; «Πώς είναι η αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους; Μπορώ να κάνω κάτι για να βελτιώσω τις εργασιακές μου σχέσεις»; Επίσης, είναι πάντα σημαντικό να εντοπίζουμε τις μικρές χαρές. Είναι ένα φλερτ στη δουλειά; Είναι βολικό το location; Είναι καλός ο μισθός; Κρατάμε καλά το κίνητρο, μέχρι να περάσουμε στην επόμενη δουλειά.
 

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash