Η απάντηση είναι όχι μόνο ότι μπορούμε, αλλά ότι πρέπει, όλες και όλοι, να αισθανόμαστε ασφαλείς στον κόσμο της εργασίας μας - κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης (σε κανονικό meeting room!), στο Zoom με τον/την μάνατζερ, στη συνάντηση με τους πελάτες εκτός γραφείου, όπου και όποτε εργαζόμαστε. Τι χρειάζεται να κάνουν οι επιχειρήσεις για αυτό;
Η ActionAid σε συνεργασία με το Women on Top, το Εργαστήριο Σπουδών Φύλου του Παντείου Πανεπιστημίου, τον Σύνδεσμο Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδας και τη DATAWO ανακοίνωσαν πρόσφατα την έναρξη του προγράμματος "Safe at Work", μέσα από το οποίο θα προσπαθήσουν να δώσουν απάντηση, μεταξύ άλλων, και στο ερώτημα αυτό.
Στο πλαίσιο του έργου θα παρέχουν εργαλεία σε επιχειρήσεις και οργανισμούς για να πάρουν θέση απέναντι στη σεξουαλική παρενόχληση, δημιουργώντας εκπαιδευτικό υλικό και εκπαιδεύοντας στελέχη και εργαζόμενους σε όλο το φάσμα του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα.
Αφιερώστε 2 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα στο παρακάτω βίντεο για να μάθετε ποιες είναι οι νομικές υποχρεώσεις της επιχείρησής ή του οργανισμού που εργάζεστε για την προστασία όλων και για την εξασφάλιση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για εσάς και για τις συναδέλφους σας!
Ακόμη, μοιραστείτε την πληροφορία με την ομάδα σας ή με φίλους και φίλες που ξέρετε ότι μπορούν να φέρουν την αλλαγή στους χώρους που εργάζονται.
Αν χρειάζεστε κι άλλο υλικό, μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ την εναρκτήρια εκδήλωση του έργου που συντόνισε το Women On Top και στην οποία συζητήσαμε το θέμα της πρακτικής πρόληψης και καταπολέμησης του φαινομένου της σεξουαλικής παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας, καθώς και τις επικείμενες δράσεις του έργου!
Το έργο Safe at Work υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την ActionAid και εταίρους την Επιτροπή Ερευνών του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, τις Women On Top, τον Σύνδεσμο Διοίκησης Ανθρωπίνου Δυναμικού Ελλάδας και τη DATAWO.
Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Solidarity Now. Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr.