Aπό την Coco Chanel στην Αnna Wintour, αυτές οι γυναίκες καθόρισαν τη μόδα του σήμερα ως πρότυπα γυναικείας χειραφέτησης
Μάρθα Κουμπάνη
8 Μαρτίου 2020
Όταν μιλάμε για γυναίκες μιλάμε για δικαιώματα. Ένα από αυτά είναι το δικαίωμα στην ένδυση και κατ' επέκταση το δικαίωμα στη μόδα και το στιλ, κάτι το οποίο για τις γυναίκες εκτός του δυτικού πολιτισμού αποτελεί άγνωστη λέξη.
Στις σύγχρονες κοινωνίες όπως η δική μας, η μόδα είναι κάτι που υπάρχει από τότε που υπάρχει και ο πολιτισμός και πάντα ακολουθούσε την εξέλιξη της κοινωνίας. Έτσι είναι λογικό το γεγονός ότι η μόδα έγινε πιο τολμηρή και ισχυρή τον 20ο αιώνα.
Αυτή είναι η εποχή που οι γυναίκες αποκτούν ολοένα και περισσότερα δικαιώματα και απελευθερώνονται. Ταυτόχρονα, η εποχή που ιδρύονται μερικοί από τους μεγαλύτερους σχεδιαστικούς οίκους, που έχουν φωνή και άποψη, και σχέδια που έρχονται να καταρρίψουν το ένα στερεότυπο μετά το άλλο.
Μέσα από αυτούς τους οίκους αναδείχθηκαν σπουδαίες γυναικείες μορφές και προσωπικότητες που επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τη διαμόρφωση της έννοιας της σύγχρονης κομψότητας και έγιναν πρότυπα γυναικείας χειραφέτησης.
Γυναίκες που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στη διαμόρφωση του προσωπικού γούστου, για πολλές χιλιάδες γυναίκες, αλλά και οδήγησαν - ένα βήμα τη φορά- στη συνειδητοποίηση της γυναικείας δύναμης, αλληλεγγύης και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων.
Coco Chanel
Η Gabrielle Bonheur "Coco" Chanel, ήταν Γαλλίδα σχεδιάστρια μόδας, μία από τις διασημότερες σχεδιάστριες μόδας του 20ού αιώνα.
Το 1909 άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στο Παρίσι, με γυναικεία καπέλα και στη συνέχεια ίδρυσε τον ομώνυμο οίκο μόδας, ο οποίος παραμένει δημοφιλής μέχρι σήμερα, ενώ το 1923 δημιούργησε το εμβληματικό άρωμα «Chanel № 5», που λάτρεψαν γενιές γυναικών.
Μια γυναίκα πολύ μπροστά από την εποχή της, ίσως η πρώτη γυναίκα στο κίνημα απελευθέρωσης των γυναικών. Η ίδια βέβαια, δεν θα προσδιόριζε ποτέ τον εαυτό της ως φεμινίστρια, στην πραγματικότητα περισσότερο μιλούσε για θηλυκότητα παρά για φεμινισμό, παρ'όλα αυτά το έργο της στη μόδα αποτελεί αδιαμφισβήτητα μέρος της απελευθέρωσης των γυναικών. Όχι μόνο έκανε αποδεκτά νέα στιλ και υφάσματα, αλλά έκανε μόδα την ανάγκη και την απροκάλυπτη ανυπακοή. Καθώς δεν άντεχε οικονομικά τα μοντέρνα ρούχα της εποχής, τα απέρριψε και έφτιαξε δικά της, χρησιμοποιώντας σπορ jackets και γραβάτες, που μέχρι τότε μόνο οι άντρες φορούσαν στην καθημερινότητά τους.
Δεν είναι τυχαίο ότι συσχετίστηκε με το μοντέρνο κίνημα συμπεριλαμβανομένων των Ντιάγκιλεφ, Πάμπλο Πικάσο, Στραβίνσκι και Κοκτώ. Όπως αυτοί οι καλλιτέχνες, έτσι και η ίδια ήταν αποφασισμένη να σπάσει τους παλαιούς κώδικες και να βρει έναν τρόπο να εκφράσει τον εαυτό της. Ο Jean Cocteau κάποτε είπε γι’ αυτήν ότι «ήταν κάτι σαν θαύμα, δούλεψε στον κόσμο της μόδας με κανόνες, οι οποίοι είχαν αξία μόνο για τους ζωγράφους, τους ποιητές και τους μουσικούς».
Ο οίκος Chanel ήταν είναι και θα είναι ένας από τους πιο εμβληματικούς, καθώς άλλαξε όχι μόνο τον τρόπο με τον οποίο ντύνονται οι γυναίκες, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν τον ίδιο τους τον εαυτό αλλά και τις άλλες γυναίκες.
Diane Von Furstenberg
Η Diane von Fürstenberg, πρώην πριγκίπισσα Diane του Fürstenberg είναι σχεδιάστρια μόδας από το Βέλγιο, γνωστή για τη δημιουργία του wrap dress, της κλασικής γραμμής φορέματος που ταιριάζει σε όλες τις γυναίκες, ανεξάρτητα από τον σωματότυπο.
Αρχικά την γνωρίσαμε όταν παντρεύτηκε στο γερμανικό πριγκιπάτο του Fürstenberg, ως σύζυγο του πρίγκιπα Egon von Fürstenberg. Μετά το χωρισμό τους το 1973 και το διαζύγιο το 1983, συνέχισε να χρησιμοποιεί το οικογενειακό του όνομα.
Το wrap dress είναι δική της “εφεύρεση” που σύστησε στο κοινό το 1974. Τα περιοδικά εκείνης της εποχής έλεγαν για εκείνη ότι «είναι η πιο εμπορεύσιμη γυναίκα σχεδιάστρια μόδας από την εποχή της Coco Chanel».
Το 1974, δημιούργησε το πρώτο της άρωμα που έδωσε το όνομα της κόρης της “Τατιάνα”. Το γεγονός πως άφησε την ζωή της στο παλάτι και ακολούθησε το όνειρό της είναι από μόνο του ένα γεγονός που μας εμπνέει.
Διευθύντρια του Οικογενειακού Ιδρύματος von Furstenberg, The Diller, το οποίο παρέχει στήριξη σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς στον τομέα της οικοδόμησης, της εκπαίδευσης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των τεχνών, της υγείας και του περιβάλλοντος αλλά και στηρίζει τα βραβεία DVF, που παρουσιάζονται ετησίως σε τέσσερις γυναίκες που εμφανίζουν ηγεσία, δύναμη και θάρρος στη δέσμευσή τους για τα αίτια των γυναικών.
Η Fürstenberg βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο της Vital Voices, μια ηγετική οργάνωση γυναικών.
Τόσο μέσα από τις άκρως θηλυκές δημιουργίες της, αλλά και το φιλανθρωπικό της έργο στήριξε τις γυναίκες και συνεχίζει να το κάνει.
Vivienne Westwood
Η Vivienne Westwood, είναι βρετανίδα σχεδιάστρια μόδας, επιχειρηματίας και ακτιβίστρια.
Πασίγνωστη για τις δημιουργίες της ανά τον κόσμο, εκθέτει τα έργα της σε διεθνείς συναντήσεις και εκδηλώσεις.
Θεωρείται το άτομο που έκανε γνωστή τη μόδα της πανκ στο ευρύ κοινό. Αντισυμβατική, μπροστά από την εποχή της, καθώς έχει επανειλημμένα προκαλέσει έκπληξη στη διεθνή κοινότητα με τις προκλητικές και εκκεντρικές της επιλογές και την παρουσίαση των δημιουργιών της.
Αν και η ίδια έχει δηλώσει πως θεωρεί τον φεμινισμό επικίνδυνο, αποκαλεί τις γυναίκες guardians of culture, δηλαδή φρουρούς του πολιτισμού.
Anna Wintour
Η δημοσιογράφος και editor in chief της Αμερικανικής Vogue από το 1988 και καλλιτεχνική διευθύντρια της Condé Nast, από το 2013 είναι από τις πιο εμβληματικές μορφές και προσωπικότητες της μόδας.
Πάντα με το hairboy bob κούρεμα και τα μαύρα γυαλιά ηλίου η φιγούρα της είναι από τις πλέον αναγνωρίσιμες, ενώ το στιλ της διαχρονικά κομψό και βάσεις τα blazer και Tweed κομμάτια, οι μίντι φούστες και φορέματα με prints και τις γόβες ή μπότες με τακούνι.
Η ίδια πάντα στήριζε της γυναίκες και τις προέτρεπε να τολμήσουν να είναι ο εαυτός τους και να ακολουθήσουν την καρδιά τους, προκειμένου να φτάσουν στην επιτυχία, με σκληρή δουλειά και αφοσίωση.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.