ΣΤΙΛ

Oι ειδικοί απαντούν: Πόσο καιρό ζει ο κορωνοϊός στα ρούχα και τα παπούτσια μας


1 Απριλίου 2020

Oι ειδικοί απαντούν: Πόσο καιρό ζει ο κορωνοϊός στα ρούχα και τα παπούτσια μας

Τις περισσότερες φορές, μπορούμε να είμαστε σίγουρες και σίγουροι ότι τα ρούχα μας μάς προσφέρουν προστασία από τον έξω κόσμο. Εν μέσω της νέας πανδημίας του κορωνοϊού ωστόσο, είναι εύκολο να τα δείτε ως πιθανή απειλή - ειδικά αν δεν είστε σίγουροι πώς πρέπει να τα πλένετε. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ερωτήματα όπως πόσο καιρό ζει ο coronavirus στα ρούχα σας.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες των μολυσματικών ασθενειών, τα ρούχα δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να σας ανησυχεί ειδικά αν ακολουθείτε τους κανόνες υγιεινής, τα πλένετε σχολαστικά και δεν αγγίζετε το πρόσωπο σας όπως και αν κρατάτε αποστάσεις από τους άλλους αλλά και μένετε όσο το δυνατόν περισσότερο μέσα στο σπίτι. Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν προφυλάξεις που μπορείτε να λάβετε για να είστε ασφαλείς και πιο ήρεμοι.

Και ευτυχώς αυτές οι συστάσεις είναι εύκολο να γίνουν μέρος της καθημερινής και εβδομαδιαίας σας ρουτίνας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε.

Πρέπει να αλλάζουμε τα ρούχα μας, επιστρέφοντας από έξω;

Οι ειδικοί απαντούν ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο εφόσον διατηρείτε αποστάσεις από τους άλλους.

Ο ιός δεν μεταδίδεται μέσω του δέρματος ή μέσω επαφής με ρούχα, αλλά από τις αναπνευστικές οδούς. Πρέπει να είστε προσεκτικοί όμως, εάν αγγίξετε το πρόσωπό σας με τα μανίκια σας μετά την επιστροφή σας.

jenny.gr

Ποια είναι η καλύτερη ρύθμιση απορρυπαντικού και θερμοκρασίας κατά το πλύσιμο;

Ακόμα κι αν συνήθως πλένετε τα ρούχα σας σε κρύο νερό και τα στεγνώνετε σε χαμηλές θερμοκρασίες, για τώρα, θα πρέπει να στραφείτε στις πιο υψηλές θερμοκρασίες πλύσης ακόμα κι αν αυτό είναι πιο κοστοβόρο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. 

Υπάρχουν υφάσματα και υλικά πιο ασφαλή από άλλα;

Αν και δεν υπάρχουν δεδομένα σχετικά με το πόσο καιρό το SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί το COVID-19, ζει σε διαφορετικά υφάσματα, έχουμε μια ιδέα για το πώς συμπεριφέρεται σε σκληρές επιφάνειες αλλά και λείες. Είναι ανιχνεύσιμος μέχρι τέσσερις ώρες στον χαλκό, έως 24 ώρες σε χαρτόνι και μέχρι δύο έως τρεις ημέρες σε πλαστικό και ανοξείδωτο ατσάλι. Ωστόσο, τα τμήματα των ρούχων που είναι πιο φιλόξενα για τον ιό μπορεί να είναι αυτά που ίσως αγγίζετε πολλές φορές την ημέρα. 

Για παράδειγμα υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες ο ιός να επιβιώσει πάνω σε κουμπιά ή φερμουάρ.

Μπορεί να μεταφέρεται ο ιός με τα παπούτσια;

Υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες για κάτι τέτοιο και ο λόγος είναι πολύ απλός.  Είναι εξαιρετικά δύσκολο να έρθετε σε επαφή με την κάτω επιφάνεια των παπουτσιών σας. 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.