ΣΤΙΛ

Mόδα και κορωνοϊός: O Στέλιος Κουδουνάρης μιλά για την επόμενη μέρα


Μάρθα Κουμπάνη

15 Απριλίου 2020

Mόδα και κορωνοϊός: O Στέλιος Κουδουνάρης μιλά για την επόμενη μέρα

Το ξέσπασμα της πανδημίας του κωρονοϊού και το lockdown το οποίο ακολούθησε, θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις σε βιομηχανίες όπως αυτή της μόδας. Στο #jennygr, στόχος μας κατά την διάρκεια αυτής της παγκόσμιας κρίσης είναι να κρατήσουμε ζωντανή την ελληνική μόδα, στηρίζοντας τους Έλληνες σχεδιαστές, ώστε να βγει όσο το δυνατόν αλώβητη μέσα από αυτό. Στα πλαίσια αυτού του project, η fashion editor μιλά με κορυφαίους fashion designers που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας.

O Στέλιος Κουδουνάρης με περισσότερα από 10 χρόνια επιτυχημένης πορείας στον χώρο της μόδας, είναι ένας από τους πιο καταξιωμένους και αγαπητούς σχεδιαστές μόδας. Οι συλλογές του χαρακτηρίζονται από minimal γραμμές και αιθέρια αισθητική- στοιχεία που αποτελούν την σχεδιαστική υπογραφή του. Ο κριτής στο My Style Rocks αποκάλυψε στο #jennygr πώς βιώνει ο ίδιος τη νέα καθημερινότητα, που μας επέβαλλε ο κωρονοϊός, τον ρόλο της ελληνικής μόδας, καθώς και τις σκέψεις του για την επόμενη ημέρα.

Πώς βιώνετε εσείς όλο αυτό που συμβαίνει γύρω μας/πώς περνάτε τον χρόνο σας;

Όλο αυτό που συμβαίνει είναι σίγουρα πέρα από αποτέλεσμα μιας υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, μια πρωτόγνωρη κρίση αξιών. Εκτός από τους προβληματισμούς και το άγχος που έχω ως επαγγελματίας για την επόμενη μέρα, ως άνθρωπος προσπαθώ να παραμένω ψύχραιμος και να μένω σπίτι μου, να προστατεύω εμένα και τους συνανθρώπους μου, αφού έχω την ευλογία να έχω σπίτι και να μην μου λείπουν τα απαραίτητα για τη διαβίωση μου.

Αξιοποιώ τον χρόνο μου δημιουργικά, δουλεύοντας πάνω στην καινούργια μου συλλογή με ηρεμία και χαλαρότητα, -κάτι πρωτόγνωρο για τους συνηθισμένους μου ρυθμούς-, αλλά και αφιερώνοντας χρόνο στον εαυτό μου και στην επικοινωνία με αγαπημένους φίλους. Είμαι αρκετά ενεργός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μοιράζομαι συχνά μικρά videos με στιλιστικές συμβουλές και θέματα μόδας στο instagram μου @stelioskoudounaris, αφού η επικοινωνία μεταξύ μας με κάθε δημιουργικό τρόπο αυτή την περίοδο είναι απαραίτητη για την ψυχολογία μας.

jenny.gr

Ποιο είναι το δικό σας προσωπικό μάθημα όσο #μένουμε_σπίτι;

Σίγουρα η τόσο κλισέ ευχή για υγεία είναι ό,τι πιο πολύτιμο μπορεί κάποιος να μας ευχηθεί. Η σωματική και ψυχική υγεία είναι τα πολυτιμότερα αγαθά. Επίσης έχω μάθει σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να δίνω αξία στα μικρά και φαινομενικά ασήμαντα πράγματα. Να δίνω ποιοτικό χρόνο στον εαυτό μου και στους ανθρώπους της ζωής μου έστω και από το τηλέφωνο.

Ποια είναι η θέση της μόδας σε όλο αυτό;

Η μόδα αυτή τη στιγμή περνάει μια πραγματικά πρωτόγνωρη κρίση. Βιώνουμε μια τεράστια αλλαγή σε σχέση με τις δημιουργικές αξίες. Τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες μαζικής κατανάλωσης -οι λεγόμενες fast fashion αλυσίδες- λεηλάτησαν τη δημιουργικότητα και την αυθεντικότητα των σχεδιαστών μόδας σε παγκόσμιο αλλά και σε ελληνικό επίπεδο. Απίστευτες ποσότητες ρούχων αντιγραμμένων κυρίως από τους δημιουργούς, κακή ποιότητα και τιμές που δεν ανταποκρίνονται σε μία αξιοπρεπή αμοιβή των ανθρώπων που τα κατασκευάζουν.

Οι τόνοι ρούχων μετά από ελάχιστες εβδομάδες στα καταστήματα αν δεν πουληθούν, καταλήγουν να καταστρέφονται για να παραχθούν τα επόμενα, πληγώνοντας τον πλανήτη ανεπανόρθωτα. Τώρα είναι η στιγμή που οι καταναλωτές οφείλουν να αγοράζουν πιο συνειδητά, να αγοράζουν τα ρούχα που χρειάζονται και όχι περισσότερα, να υποστηρίζουν την αυθεντική δημιουργία και τη διαχρονική ποιότητα. Φαίνεται ότι κοστίζει ακριβότερα αλλά στην πραγματικότητα τελικά κοστίζει πολύ φθηνότερα. Αυτή την τόσο κρίσιμη στιγμή οφείλουμε όλοι να προτιμήσουμε τα ελληνικά προϊόντα και τους Έλληνες δημιουργούς.

Ποιο είναι το ιδανικό στιλ για κάθε γυναίκα στο σπίτι - υπάρχει κάποιο κομμάτι κλειδί;

Το πιο σημαντικό για αυτή την περίοδο είναι να αλλάζουμε ρούχα στο σπίτι ανάλογα με τις δραστηριότητες μας. Δηλαδή άλλα ρούχα για τη γυμναστική, άλλα ρούχα για σουπερμάρκετ και άλλα για τηλεργασία. Αυτό μας κρατάει σε εγρήγορση, μας δίνει ενέργεια και μια νότα κανονικότητας και ομορφιάς. Αποφύγετε τις πιτζάμες και επιλέξτε χαλαρά ρούχα, αλλά όχι τόσο, ώστε να έχετε συναίσθηση του χρόνου αλλά και του σώματός σας. Π.χ. τα ρούχα με λάστιχο δεν μας επιτρέπουν να καταλάβουμε αν έχουμε πάρει βάρος.

Tο tip για να είμαστε κομψές εντός, χωρίς να κάνουμε υπερβολές

Ένα ωραίο κραγιόν αν μιλάμε με φίλους μέσω οθόνης είναι πάντα απαραίτητο.

Εσείς που δραστηριοποιείστε online, παρατηρείτε διαφορά στις πωλήσεις;

Σίγουρα είναι μια περίοδος που οι ηλεκτρονικές πωλήσεις ευνοούνται καθώς υπάρχει χρόνος για έρευνα. Τα δικά μου προϊόντα δεν είναι ευρείας κατανάλωσης, συνεπώς και δεν θα μπορούσα και ούτε επιδιώκω θεαματική αύξηση στις πωλήσεις. Επιδιώκω πελάτες με ποιοτικό γούστο και συνειδητές αγορές, ακριβώς όπως αντιμετωπίζω και εγώ τη δημιουργική διαδικασία κάθε μου συλλογής. Αυτή την περίοδο που το ατελιέ είναι κλειστό ώστε όλοι μου οι συνεργάτες να είναι ασφαλείς με τις οικογένειες τους μέσα στα σπίτια τους, ετοιμάζω προσωπικά και με αγάπη τις παραγγελίες των ανθρώπων που επιλέγουν τη συλλογή μου, συνοδεύοντας τα ωραία χειροποίητα κουτιά με χειρόγραφες ευχετήριες κάρτες ώστε να είμαστε πιο κοντά και σε πιο ανθρώπινο επίπεδο. Βιώνουμε μια περίοδο που όλοι έχουμε ανάγκη τον ανθρώπινο παράγοντα στη ζωή μας.

Eίναι ο Covid-19 το “εφαλτήριο” μιας νέας εποχής για το online shopping;

Σίγουρα είναι το εφαλτήριο για να εξοικειωθούμε με τις ηλεκτρονικές αγορές και να αποσυμφορήσουμε την κυκλοφορία και τη ρύπανση, όταν δεν είναι απαραίτητο. Για παράδειγμα βρίσκω καταπληκτική τη δυνατότητα παραγγελίας προϊόντων σουπερμάρκετ από το σπίτι: εξοικονόμηση χρόνου, ενέργειας και επιλογές πιο συνειδητές, αφού έχουμε τη δυνατότητα να ελέγχουμε ταυτόχρονα τι λείπει από τα ντουλάπια μας.

Στον χώρο της μόδας, σίγουρα εξερευνούμε τη δυνατότητα μια πληθώρας επιλογών από μια παγκόσμια αγορά, όμως σε αυτή την εποχή που η παγκοσμιοποίηση μας έδειξε και το αρνητικό της πρόσωπο ας στηρίξουμε τις τοπικές αγορές και τα φυσικά καταστήματα. Ας υποστηρίξουμε τους Έλληνες εμπόρους που αφιέρωσαν τόση ενέργεια για να επιλέξουν τα ρούχα, με τα οποία θα συνοδεύσουν το καλοκαίρι μας!

jenny.gr

Η γνώμη σας για την επόμενη μέρα της μόδας μετά την πανδημία;

Η επόμενη μέρα της μόδας, θέλω να πιστεύω ότι θα είναι πιο ηθική, πιο δημιουργική και πιο αληθινή. Και αυτό μπορούμε να το κάνουμε όλοι μαζί. Σχεδιαστές και καταναλωτές μαζί.

Θα θέλαμε να μοιραστείτε μαζί μας την αγαπημένη σας playlist. 10 μουσικά κομμάτια που ακούτε και σας χαλαρώνουν ή σας φτιάχνουν την διάθεση;

1. Everything I wanted / Βillie Eilish
2. Dear April / Frank Ocean
3. Spring Waltz / Chopin
4. City of Stars / Duet ft Ryan Gosling, Emma Stone
4. Καθρέφτης / Φοίβος Δεληβοριάς
5. Πυξίδα / Ευρυδίκη
6. Προσωπικά / Ελένη Δήμου
7. Waiting for the Sun / Jack Savoretti
8. Stray / Calexico
9. In the Death Car / Iggy Pop & Goran Bregovic
10. I Want You / Fiona Apple & Elvis Costello

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.