ΣΤΙΛ

Mόδα και κορωνοϊός: O Βασίλης Ζούλιας δεν βλέπει τη μάσκα ως trend και ονειρεύεται την επόμενη μέρα


Μάρθα Κουμπάνη

21 Απριλίου 2020

Mόδα και κορωνοϊός: O Βασίλης Ζούλιας δεν βλέπει τη μάσκα ως trend και ονειρεύεται την επόμενη μέρα

Το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού και το lockdown το οποίο ακολούθησε, θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις σε βιομηχανίες όπως αυτή της μόδας. Στο #jennygr, στόχος μας κατά την διάρκεια αυτής της παγκόσμιας κρίσης είναι να κρατήσουμε ζωντανή την ελληνική μόδα, στηρίζοντας τους Έλληνες σχεδιαστές, ώστε να βγει όσο το δυνατόν αλώβητη μέσα από αυτό. Στα πλαίσια αυτού του project, η fashion editor μιλά με τους top fashion designers που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας. 

Αυτή την φορά μίλησα τηλεφωνικά με έναν από τους κορυφαίους Έλληνες σχεδιαστές, τον Bασίλη Ζούλια, σχετικά με το πώς βιώνει ο ίδιος αυτή τη νέα πραγματικότητα και το πώς βλέπει την επόμενη μέρα της ελληνικής μόδας. Το μήνυμά του ήταν ένα και πολύ ξεκάθαρο.

 Η έκκληση να στηρίξουμε την ελληνική μόδα

«Στόχος σε αυτή την δύσκολη περίοδο είναι να ενωθούμε οι Έλληνες σχεδιαστές ώστε να είμαστε μία φωνή, μία φωνή που θα ηχεί λέγοντας "Μένουμε Ελλάδα, αγοράζουμε ελληνικά".

Αυτή την στιγμή του πολέμου, γιατί είναι ένας πόλεμος, να συσπειρωθούμε και να κοιτάξουμε προς τα μέσα προτρέποντας τον κόσμο να μην αγοράζει από τις μεγάλες πολυεθνικές για τους επόμενους 6 μήνες. Είναι ο καλύτερος τρόπος να στηρίξουμε την ελληνική οικονομία».

«Ο καθένας μπορεί να αγοράσει κάτι ελληνικό σε οποιαδήποτε τιμή αυτή την στιγμή. Όταν βγούμε από αυτό πρέπει όλοι να έχουμε την ευθύνη των αγορών μας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ξεκινήσει αυτή η καμπάνια από σήμερα κιόλας. Αγοράζουμε ελληνικά προϊόντα, με χαρά χωρίς φόβο και μιζέρια. Μιλάω πάντα για αυτούς οι οποίοι μπορούν να αγοράσουν, γιατί πάντα υπάρχουν αυτοί που μπορούν να το κάνουν και θα πρέπει να επιλέξουν κάτι με ελληνική υπογραφή. Δεν μιλάω για τον εαυτό μου – μιλάω για όλους τους Έλληνες σχεδιαστές, οι οποίοι είμαστε πολλοί και πολύ καλοί και αυτή την στιγμή μπορεί κανείς να βρει τα πάντα».

«Όλοι έχουμε πράγματα τα οποία αξίζουν», λέει και τονίζει, πόσο σημαντικό θα ήταν να γίνει μια τέτοια καμπάνια.

jenny.gr

 Η δική του πιο πρόσφατη συλλογή Forel by Vasilis Zoulias είναι ένα από αυτά.

«Tην τελευταία ημέρα πριν κλείσει το Αttica, το τελευταίο ρούχο που πουλήθηκε ήταν ένα από αυτά. Με πήραν τηλέφωνο και μου το είπαν. Είναι μια καινούργια συνεργασία που έκανα φέτος, η οποία είναι στο στιλ μου, σε πολύ καλές τιμές. Τα κομμάτια είναι διαθέσιμα στο site της Forel, ενώ έχει γίνει μια πολύ ωραία φωτογράφηση με τη Μάρα Δεσύπρη. Να βοηθήσουμε την ελληνική μόδα, ο καθένας από την πλευρά του, βάζοντας ο καθένας το λιθαράκι του».

«Όταν είδα άδειες τις μηχανές μου και άδεια τα γραφεία μου κλείνοντας προχθές που πήγα να ποτίσω τα λουλούδια, φαντάστηκα κάθε ατελιέ στην Αθήνα που είναι άδειο. Πίσω από κάθε μηχανή είναι ένας άνθρωπος και μία οικογένεια. Δεν είναι απλά μια μηχανή άδεια, είναι ένας άνθρωπος με ένα όνομα, μια οικογένεια και αυτές τις οικογένειες, εμείς οι Έλληνες σχεδιαστές τις στηρίζαμε δίνοντας τους δουλειά. Οι παραγγελίες δεν υπάρχουν αυτή την στιγμή. Υπάρχει ενδιαφέρον του κόσμου και αυτό είναι παρήγορο. Η ζωή θα συνεχιστεί, όμως το πιο σημαντικό είναι να αγοράσουμε ελληνικά. Οι πολυεθνικές με τα πολύ φτηνά ή τα πολύ ακριβά ρούχα, θα σωθούν. Είναι η στιγμή να έρθει μια ισορροπία, μετά την ξενομανία που υπήρχε τα τελευταία χρόνια και η οποία μας έσπρωξε στην κρίση. Αν δεν ξυπνήσουμε με αυτό που συμβαίνει, είμαστε άξιοι της μοίρας μας».

Το online shopping

Σε μία περίοδο που ο κόσμος μπορεί να κάνει τις αγορές του κυρίως ηλεκτρονικά, το ερώτημα που προκύπτει είναι αν  ο Covid-19 είναι το εφαλτήριο μιας νέας εποχής για το online shopping.

«Το online shopping υπήρχε και θα συνεχίσει να υπάρχει αν και δεν πιστεύω ότι ο κόσμος θα σταματήσει να πηγαίνει στα μαγαζιά. Ο κορωνοϊός θα τελειώσει κάποια στιγμή. Από την άλλη δεν πιστεύω στη μάσκα, -γιατί μου είπαν κάποιοι να φτιάξω μάσκες- ούτε θέλω να πιστέψω στη μάσκα σαν νέο trend. Δε μπορώ να το δεχτώ αυτό», απαντά και αποκαλύπτει πως σκέφτεται στο μέλλον να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το δικό του e-shop.

To δικό του προσωπικό μάθημα

Toν ρώτησα ποιο είναι το προσωπικό μάθημα που πήρε και πώς βιώνει τις μέρες σε καραντίνα.

«Είναι ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, έχει αυτή τη μορφή. Για μένα είναι ώρα να κάνω μια βαθιά ενδοσκόπηση σαν άνθρωπος. Είναι σίγουρα εφαλτήριο για μια καινούργια αρχή. Πάντα μετά από μια κρίση, πόλεμο, καταστροφή, ήρθε και μία ανάλογα μεγάλη εμφάνιση, είναι νόμος του σύμπαντος.

Υπακούοντας τις εντολές των ειδικών μένουμε σπίτι, κάνουμε αυτό που χρειάζεται για την υγεία όλων, κοιτάμε στο εσωτερικό και δεν σταματάμε να ονειρευόμαστε για την επόμενη μέρα, το επόμενο show την επόμενη collection γιατί αυτή η στιγμή θα έρθει».

Η έμπνευση στις μέρες του κωρονοϊού

Οι μέρες αυτές έδωσαν στους περισσότερους αρκετό ελεύθερο χρόνο και δεν μπορούσα να μην ρωτήσω τον Βασίλη Ζούλια, πως το αξιοποιεί και αν έχει έμπνευση.

«Η έμπνευση δεν σταματάει ποτέ. Όλο αυτό με βρήκε σε μία στιγμή που η καριέρα μου είχε εκτοξευτεί, με μια σειρά pret a porter, με τη συνεργασία με τη Forel, με show στο Nτουμπάι όπου ήμουν καλεσμένος, με μία έκθεση στο Aμπου Nταμπι, όλα αυτά βέβαια αναβλήθηκαν, όμως έχω φρέσκες τις ιδέες ακόμα. Αυτή η περίοδος που κάναμε όλοι ένα βήμα πίσω και αφουγκραστήκαμε θα μας δώσει περισσότερες ιδέες και έμπνευση στη συνέχεια».

Το στιλ της καραντίνας

Σε ό,τι αφορά το ντύσιμο και στιλ στο σπίτι, το οποίο είναι κάτι που μας απασχολεί όλες αφού συνδέεται με την ψυχολογία και την καλή μας διάθεση, εκείνος επιλέγει να το αντιμετωπίσει σαν να επρόκειτο να βγει έξω.

«Το πρωί θα σηκωθώ και θα ντυθώ, θα φτιάξω τα μαλλιά μου θα ντυθώ με καθαρά ρούχα, θα περιποιηθώ τον εαυτό μου και πιστεύω, καθένας αυτό πρέπει να κάνει. Να μην κυκλοφορούμε όλη μέρα με μια πιτζάμα, αλλά να ντυθούμε για να αισθανθούμε καλύτερα».

Kλείνοντας το τηλέφωνο και την ευχάριστη κουβέντα μας, συμφωνήσαμε -με μια δόση χιούμορ- πως είμαστε τυχεροί που έχουμε σκύλο, και την ευχή αυτό το διάστημα να είναι αρκετοί εκείνοι, που αποφάσισαν να υιοθετήσουν ένα αδέσποτο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.