ΣΤΙΛ

H μόδα δεν μένει απαθής: Η αντίδραση της βιομηχανίας στις τραγικές απώλειες της μαύρης κοινότητας


Μάρθα Κουμπάνη

5 Ιουνίου 2020

H μόδα δεν μένει απαθής: Η αντίδραση της βιομηχανίας στις τραγικές απώλειες της μαύρης κοινότητας

Αυτός ο μήνας δεν είναι ένας συνηθισμένος μήνας. Και, όμως, για την Αμερική κατά κάποιο τρόπο είναι. Στις 5 Μαΐου, ένα βίντεο επιβεβαίωσε αυτό που ήταν αλήθεια για μήνες, και που έβαλε φωτιά στο Διαδίκτυο: Ένας πρώην αστυνομικός και ο γιος του πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Ahmaud Arbery, έναν άοπλο 25χρονο μαύρο άντρα που βρισκόταν σε απογευματινή άσκηση.

Στη συνέχεια στις 25 Μαΐου, ο George Floyd, ειρηνικός ακτιβιστής από την κοινότητα της Μινεάπολης, σκοτώθηκε από τέσσερα μέλη της αστυνομίας. Το περιστατικό μαγνητοσκοπήθηκε και δημοσιοποιήθηκε και εξελίχθηκαν εντάσεις. Ενώ η πραγματικότητα έχει αλλάξει σημαντικά το 2020, η αστυνομική βαρβαρότητα δεν είναι κάτι νέο. Το διαφορετικό είναι ότι, σε αυτές τις δύο περιπτώσεις, τα περιστατικά καταγράφηκαν. Από καιρό, σύμμαχος σε περιθωριοποιημένες ομάδες, ο κόσμος της μόδας ανταποκρίνεται στις τραγικές απώλειες της μαύρης κοινότητας με αγωνία και οργή, με δεκάδες σχεδιαστές να μιλούν και να απαιτούν δικαιοσύνη για τους άδικους θανάτους των Arbery, Floyd και πολλών άλλων πριν από αυτούς.

"Δεν έχω λόγια", μοιράστηκε η Naomi Campbell, η μαύρη γαζέλα που μεσουράνησε κατά τη διάρκεια της εποχής των supermodels της δεκαετίας του '90. «Είμαι κουρασμένη από αυτό, κουρασμένη από το να είμαι λυπημένη για το ότι οι άνθρωποι μας πεθαίνουν άσκοπα… πότε θα μπει ένα τέλος; Είμαι μαύρη και είμαι περήφανη, μοιράστηκε μέσω μιας σειράς δημοσιεύσεων που σχετίζονται με τις δολοφονίες. "Πώς μπορούν οι άνθρωποι να είναι τόσο άκαρδοι; Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω;" έγραψε ο Marc Jacobs σε μια ανάρτηση στο Instagram του.

Ο Pierpaolo Piccoli, Creative Director του Valentino, είχε ένα παρόμοιο μήνυμα να μεταφέρει από το εξωτερικό στην Ιταλία: "Αυτό που συνέβη στις ΗΠΑ είναι απαράδεκτο, αυτό πρέπει να σταματήσει, η αδιαφορία για την ανθρωπότητα πρέπει να σταματήσει. Τώρα και για πάντα". «Καμία μορφή ρατσισμού, βίας, επιθετικότητας και βαρβαρότητας δεν πρέπει ποτέ να γίνει ανεκτή. Ήρθε η ώρα τώρα να υψώσουμε τις φωνές μας ενάντια σε αυτό».

https://instagram.com/p/CAvZmSfKf28/?


Καθώς το σύστημα δικαιοσύνης συνεχίζει να γεμίζει υποθέσεις όπως οι Arbery και Floyd, η συζήτηση είναι παραπάνω από απαραίτητη για να έρθει η αλλαγή. Αλλά, για να κάνουμε ένα βήμα εμπρός, βασική προυπόθεση είναι οι λέξεις να ακολουθούνται από πράξεις. Ο Virgil Abloh, του Louis Vuitton και Off-White, ενθάρρυνε τους θαυμαστές να καλέσουν τον εισαγγελέα της Minneapolis Mike Freeman. «Ζητήστε δικαιοσύνη για τον GEORGE FLOYD και την οικογένειά του». Μετά το κύμα των τηλεφωνικών κλήσεων, ο αξιωματικός Derek Chauvin, ο οποίος αφαίρεσε τη ζωή του Floyd, συνελήφθη στις 29 Μαΐου.

Άλλοι κάνουν δωρεές και ενθαρρύνουν τους πελάτες τους να κάνουν το ίδιο, είτε δίνοντας τα κέρδη των προϊόντων τους σε οργανισμούς είτε παρέχοντας τους πόρους στους πελάτες τους να κάνουν δωρεές απευθείας.

Ο Peter Do ανακοίνωσε σε μια ανάρτηση στο Instagram ότι η μάρκα θα δεσμεύσει το 100 τοις εκατό των πωλήσεών της στο ηλεκτρονικό εμπόριο για τον μήνα Ιούνιο σε οργανισμούς και φιλανθρωπικά ιδρύματα της Black που αγωνίζονται για τη φυλετική δικαιοσύνη και την ισότητα των Μαύρων. Η GANNI δωρίζει 100.000 $ στο Black Lives Matter, το NAACP και το ACLU, ενώ καλεί επίσης τους οπαδούς του στο Instagram να κάνουν το ίδιο. "Αν σκέφτεστε να πραγματοποιήσετε μια αγορά από το GANNI αυτήν την εβδομάδα, σας ζητάμε να εξετάσετε το ενδεχόμενο δωρεάς σε μια αντιρατσιστική οργάνωση αντ 'αυτού".

Ακόμη και αν επιτευχθεί δικαιοσύνη, θα πρέπει να γίνουν εκπληκτικές αλλαγές για να διασφαλιστεί ότι αυτό δεν θα συμβεί ξανά. Το Diet Prada, ένας κορυφαίος διαδικτυακός κριτικός μόδας, μίλησε επιδέξια για τη σημασία της αυτο-εκπαίδευσης: "Έχει περάσει ο καιρός της προσποιητής άγνοιας. Για όσους δεν είναι μαύροι (συμπεριλαμβανομένων κι εμάς), είναι επιτακτική ανάγκη να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας και υπήρχαν εργαλεία. Δεν είναι δουλειά κανενός να μας διδάξει. "

Ο Prabal Gurung μοιράστηκε ένα παρόμοιο μήνυμα, εκφράζοντας την ανάγκη αποδοχής δυσφορίας και ανάληψης ευθύνης, όχι μόνο όταν είναι βολικό. "Τώρα είναι η ώρα για δράση. Είναι η στιγμή μας να κάνουμε δύσκολες συνομιλίες, να προκαλέσουμε τον εαυτό μας, να κάνουμε δύσκολες ερωτήσεις, να αντισταθούμε για να ακουστούμε, να δράσουμε έξω από την comfort zone μας και να φτάσουμε στην άλλη πλευρά", έγραψε σε λεζάντα. "Δεν μπορούμε πλέον να ασκήσουμε τον ακτιβισμό μας ή να χρησιμοποιήσουμε τη φωνή μας όταν είναι άνετο για εμάς".

https://instagram.com/p/CAzyWcNIYIr/

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον ρατσισμό και την αστυνομική βαρβαρότητα, το Tolerance.org προσφέρει ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών αναγνωσμάτων. Ο Kerby Jean-Raymond, ο σχεδιαστής πίσω από τον Pyer Moss, παραπέμπει επίσης τους οπαδούς του στο Mappingpoliceviolence.org μέσω της τελευταίας του ανάρτησης στο Instagram. Ο ιστότοπος είναι μια εκτεταμένη βάση δεδομένων που προσφέρει μια πραγματική κλίμακα της βίας που εκτυλίσσεται, καθώς δεν υπάρχει τρόπος πρόσβασης σε αυτό, μέσω κυβερνητικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

Μπορείτε να βοηθήσετε στους ιστότοπους Floyd και Arbery, justiceforbigfloyd.com και runwithmaud.com. Για εκείνους που είναι σε θέση να δώσουν, υπάρχουν πολλά ιδρύματα που υπάρχουν επί του παρόντος για την προστασία και την υπεράσπιση της μαύρης κοινότητας. Το The NAACP Legal Defense and Educational Fund είναι μια οργάνωση και νομική εταιρεία πολιτικών δικαιωμάτων που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και αγωνίζεται για τη φυλετική δικαιοσύνη από το 1940. Για να βοηθήσετε την κοινότητα της Μινεσότα, κάντε κλικ εδώ: Minnesota Freedom Fund.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.