Kenzo: O εμβληματικός Iάπωνας σχεδιαστής που λάτρεψε και λατρεύτηκε στο Παρίσι
Μάρθα Κουμπάνη
5 Οκτωβρίου 2020
Θλίψη έχει προκαλέσει στον κόσμο της μόδας, και όχι μόνο, η είδηση θανάτου του Kenzo Takada. O διάσημος σχεδιαστής πέθανε σε ηλικία 81 ετών από κορωνοϊό στο αμερικανικό νοσοκομείο Neuilly-sur-Seine.
Ο θρύλος της ιαπωνικής μόδας ήταν ο πρώτος που κατάφερε να συνδυάσει αρμονικά την ιαπωνική κουλτούρα με τον δυτικό πολιτισμό, ενώ είχε ακόμα εργαστεί με μεγάλη επιτυχία για το θέατρο και τον κινηματογράφο.
Ο Takada γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1939 στο νησί Χονσού και από πολύ μικρή ηλικία έδειξε την αγάπη του για τη μόδα. Μέσα από τα περιοδικά μόδας, που διάβαζαν οι αδερφές του, ο σχεδιαστής μυήθηκε στον μαγικό κόσμο του σχεδίου και παρόλο που ξεκίνησε σπουδές διεθνών σχέσεων, τελικά τις εγκατέλειψε.
Οι σπουδές για τη μόδα και η φοίτηση στο Bunka Fashion College του Τόκιο, ήταν για αυτόν μονόδρομος και το ταλέντο του αναγνωρίστηκε γρήγορα. Η πραγματική του όμως επαφή με την υψηλή ραπτική ήταν το 1965 στο Παρίσι, το οποίο τον γοήτευσε.
Αγωνίστηκε για να ανοίξει τις πόρτες στους άντρες σχεδιαστές, στην Ιαπωνία. Η παρουσία του δεν ήταν αρεστή, γεγονός που πλήρωσε με την καταστροφή του διαμερίσματός του από κυβερνητικούς. Το 1964, με τα λεφτά της αποζημίωσης, που έλαβε από το κράτος, πήρε το πλοίο για το Παρίσι. Μετά από ταξίδι ενός μήνα έφτασε στην Πόλη του Φωτός την 1η Ιανουαρίου 1965.
Ξεκίνησε, πουλώντας σκίτσα σχεδίων σε οίκους μόδας, με 25 φράγκα το καθένα και αργότερα δουλεύοντας ως στυλίστας και έχοντας ελάχιστα χρήματα, δημιουργεί την πρώτη του συλλογή, ενώ λίγο αργότερα το περιοδικό Elle φιλοξενεί ένα από τα σχέδια του στο εξώφυλλό του.
Το Jungle Jap, όπως αποκαλούνταν το κατάστημα έγινε γρήγορα το αγαπημένο μοντέλων και trendsetter της εποχής. Νοίκιασε έναν μικρό χώρο στη Galerie Vivienne για την πρώτη του επίδειξη. Εκείνος και οι φίλοι του επέλεξαν να ζωγραφίσουν μία ζούγκλα στο εσωτερικό της σάλας. Έτσι κάπως προέκυψε το όνομα του πρώτου καταστήματός του, «Jungle Jap», όνομα που τον έβαλε σε μπελάδες.
Το 1971, το όνομα της επιχείρησης τον ενέπλεξε σε δικαστική διαμάχη. Η Ιαπωνική Αμερικανική Ένωση Πολιτών ζήτησε με δικαστική κλήση στον Takada να αφαιρέσει τη λέξη Jap από το όνομα. Τελικά, το ανώτατο δικαστήριο του κράτους υποστήριξε τη δυνατότητα χρήσης του όρου ως μέρος ενός εμπορικού σήματος την επόμενη κιόλας χρονιά.
Η καριέρα του απογειώθηκε και ίδρυσε το ομώνυμο label Kenzo.
H εταιρεία κυκλοφορεί συλλογές ένδυσης για γυναίκες, άντρες και παιδιά, αξεσουάρ και είδη οικιακής χρήσης, καθώς και αρώματα με μεγάλη εμπορική επιτυχία. Το άρωμα Flower by Kenzo, που κυκλοφόρησε το 2000, καταχωρήθηκε από τον ιστότοπο της Vogue ως ένα από τα καλύτερα κλασικά γαλλικά αρώματα όλων των εποχών.
Τα σχέδια του διακρίνονταν πάντα για τις ασύμμετρες φόρμες, ενώ απέφευγε (τις εμφανείς) ραφές και τα φερμουάρ, προκρίνοντας πιο ελεύθερα σχέδια. Οι δημιουργίες του Kenzo ξεχώριζαν επίσης για τα φαρδιά μανίκια, που έδιναν όγκο στα ρούχα, ενώ τα χρώματα και τα σχέδια ήταν πάντοτε για τον οίκο αυτό μια έκπληξη.
Από το 1993, η μάρκα Kenzo ανήκει στη γαλλική εταιρεία ειδών πολυτελείας LVMH.
Το 1999, ο Takada ανακοίνωσε τη συνταξιοδότησή του από τον κόσμο της μόδας, προκειμένου να δοκιμαστεί στον χώρο της τέχνης και του interior design. Από το 2011 μέχρι σήμερα, την καλλιτεχνική διεύθυνση του οίκου, έχουν οι Humberto Leon και Carol Lim, που είναι επίσης επικεφαλής σχεδιαστές του.
Το 2016, Ο Kenzo Takada τιμήθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση -έχει λάβει την γαλλική υπηκοότητα- με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής για τη συμβολή του στη βιομηχανία της μόδας και του design.
«Μπορεί να γεννήθηκα στην Ιαπωνία, αλλά στο Παρίσι έχω ζήσει σχεδόν όλη την ενήλικη ζωή μου. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, το Παρίσι θα είναι η πρωτεύουσας μόδα», είχε αναφέρει ο ίδιος, που θα μένει ζωντανός στη μνήμη του κοινού μέσα από τα δημιουργήματά του.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.