ΣΤΙΛ

Όταν οι μεγαλύτεροι σχεδιαστές μόδας απαρνιούνται τα ρούχα και γδύνονται μπροστά στον φακό


Μάρθα Κουμπάνη

23 Οκτωβρίου 2020

Όταν οι μεγαλύτεροι σχεδιαστές μόδας απαρνιούνται τα ρούχα και γδύνονται μπροστά στον φακό

Μερικές φορές, μια τάση  καταφέρνει να μετατραπεί σε ένα ολόκληρο κίνημα και σαρώνει τη βιομηχανία της μόδας. Αυτό συμβαίνει τώρα, τουλάχιστον ανάμεσα σε ορισμένους από τους μεγαλύτερους fashion designers. Και για μια βιομηχανία που συνδέεται με τo ντύσιμο, αυτή η νέα τάση στην πραγματικότητα περιλαμβάνει ελάχιστα, ή και καθόλου ρούχα. Διακεκριμένοι σχεδιαστές μόδας απλά δεν μπορούν να σταματήσουν να γδύνονται μπροστά στον φακό!

Ξεκίνησε, αρκετά αθώα, με τα πορτρέτα του Matthew Williams που κυκλοφόρησε ο Givenchy με την ανακοίνωση του νέου του ρόλου ως δημιουργικού σκηνοθέτη. Ο Williams ποζάρει ημίγυμνος και τα tatttoos του είναι εκείνα, που τραβούν όλα τα βλέμματα, την ώρα που στρώνει στον λαιμό του τη χοντρή αλυσίδα που συνηθίζει να φορά. Το βλέμμα του κινείται κάπου στον χώρο χωρίς να κοιτά απευθείας τον φακό, ένας νεαρός άντρας που ετοιμάζεται να αναλάβει έναν σημαντικό ρόλο χωρίς καμία αλαζονεία ή έπαρση.

jenny.gr

Ιnstagram/@matthewmwilliams
 

O Williams φαίνεται ότι αγαπά να ποζάρει γυμνός. Για το τελευταίο τεύχος του Purple, («The Love Issue»!), εμφανίζεται ξανά ολόγυμνος, αυτή τη φορά για τον συντάκτη Olivier Zahm. Στις εικόνες στέκεται μπροστά σε ένα αριστοκρατικό τζάκι με μοναδικό ύφασμα, το λευκό του πουκάμισο, να κρύβει τα απολύτως απαραίτητα.

jenny.gr

Instagram/ Purple

Ο διάσημος creative director του οίκου Bottega Veneta, Daniel Lee, έδειξε όμως και αυτός την λευκή του επιδερμίδα με τις φακίδες στο φθινοπωρινό τεύχος του Cultured.

jenny.gr

Instagram/Culture

Ωστόσο, στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι ένα πρωτοφανές φαινόμενο. Ο Rick Owens προβάλλει τακτικά το γυμνασμένο σώμα του. Αξιομνημόνευτη η ασπρόμαυρη φωτογραφία, στην οπoία ποζάρει ολόγυμνος και ξαπλωμένος, αγκαλιά με την Sphynx γάτα του. Τα iconic μακριά μαύρα μαλλιά του πέφτουν στους ώμους του σε μια εικόνα με αδιαμφησβήτητη αισθητική.

jenny.gr

 

Instagram/@rickowensonline

Και ο επικεφαλής του Burberry Riccardo Tisci μοιράζεται συχνά τους γυμνασμένους μυς τους στο Instagram, με τους fans να τον αποθεώνουν κάθε φορά με την ίδια θέρμη.

https://instagram.com/p/CD4PVxxjSwC/

Το 1971, ο ίδιος ο θρύλος Yves Saint Laurent εμφανίστηκε γυμνός σε μια διαφήμιση για το δικό του άρωμα YSL Pour Homme, καθισμένος σε μια στοίβα από δερμάτινα μαξιλάρια, με το λεπτοκαμωμένο κορμί, τα γυαλιά και τις ξανθές του μπούκλες να δείχνουν περισσότερο delicated και σοφιστικέ, παρά τολμηρά.

jenny.gr

Photo:Saint Laurent

Πίσω στα '90s, ο βασιλιάς του runway sex δεν ήταν άλλος από τον Αμερικανό Tom Ford. O fashion designer συνηθίζει να προκαλεί και μία από τις πιο naked στιγμές του ήταν όταν τον Νοέμβριο του 2007 πόζαρε γυμνός στο ντους μαζί με δύο άντρες μοντέλα για το περιοδικό Out και τον φακό του Terry Richardson. 

jenny.gr

Instagram/ @outmagazine
 

Από τότε που ο Marc Jacobs, ξεκίνησε να περνά ώρες στο γυμναστήριο και μείωσε το σωματικό λίπος του από 21% σε 5%, λατρεύει να επιδεικνύει τους τρικέφαλους με αποκορύφωμα την καμπάνια για το ανδρικό άρωμα με την υπογραφή του Bang, από τον Juergen Teller.

jenny.gr

Photo: Marc Jacobs

Οι ερωτικές πόζες δεν είναι μόνο ανδρική υπόθεση: για το ντεμπούτο του τεύχους του Pop, οι Stella McCartney, Phoebe Philo, Liberty Ross, Katie Hiller, Liz Collins και Jodie Maunder εμφανίστηκαν να κάνουν αισθησιακό Pole dancing.

jenny.gr

Instagram/ @pop

Είναι ξεκάθαρο ότι το νέο κύμα των σχεδιαστών αξιοποιεί στο έπακρο την εικόνα -γυμνή ή όχι- για τον ρόλο του δημιουργού, αλλά και μιας "απελευθερωμένης" persona, στα πλαίσια του public image και του σύγχρονου marketing.

Οι σχεδιαστές σήμερα είναι πολλά περισσότερα από κατασκευαστές ενδυμάτων, είναι life style influencers: πηγαίνουν στο γυμναστήριο όπως ο Tisci, είναι vegan όπως η ΜcCartney. Όσο για τα nudes ξέρουν πολύ καλά πώς να αποκαλύπτουν τα πάντα, χωρίς να δείχνουν τίποτα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.