ΣΤΙΛ

H ιστορία των Fashion Weeks και οι "Big 4" της μόδας


Μάρθα Κουμπάνη

10 Φεβρουαρίου 2021

H ιστορία των Fashion Weeks και οι "Big 4" της μόδας

Fashion Week: Ένα από τα μεγαλύτερα events στη βιομηχανία της μόδας που πραγματοποιείται δύο φορές τον χρόνο και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον του κόσμου. Μεγάλα ονόματα του modeling, ακόμα μεγαλύτεροι οίκοι και θρυλικές προσωπικότητες, ταλέντο, δημιουργία, show, τέχνη, εμφανίσεις είναι μόνο μερικά από αυτά που προσδίδουν στην αίγλη της Εβδομάδας Μόδας.

Πότε όμως ξεκίνησε και πότε καθιερώθηκε σαν θεσμός; Σύμφωνα με το Land of Desire του William Leach, η πρώτη επίδειξη μόδας της Αμερικής πραγματοποιήθηκε πιθανώς το 1903, σε ένα ειδικό κατάστημα της Νέας Υόρκης που ονομάζεται Ehrich Brothers. Μέχρι τη δεκαετία του 1920, τα shows είχαν ήδη γίνει mainstream, κυρίως σε πολυκαταστήματα και ξενοδοχεία.

Από το 1910, πολλά μεγάλα πολυκαταστήματα έκαναν τις επιδείξεις μόνα τους. Είναι πιθανό ότι οι Αμερικανοί λιανοπωλητές είδαν αυτό που αποκαλούσαν "πασαρέλα" στα σαλόνια της υψηλής ραπτικής και αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν την ιδέα. Αυτές οι "πασαρέλες" ήταν ένας αποτελεσματικός τρόπος για την προώθηση των καταστημάτων και τη βελτίωση της θέσης τους.

Από το 1920, η επίδειξη μόδας είχε χρησιμοποιηθεί από τους λιανοπωλητές σε όλη τη χώρα. Βρίσκονταν σε σκηνή, και συχνά γίνονταν στο εστιατόριο του μαγαζιού κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού ή του καφέ/τσαγιού. Τα shows ήταν συνήθως περισσότερο θεατρικά απ'ότι αυτά σήμερα, σε μεγάλο βαθμό βασίζονταν σε ένα μόνο θέμα, και συνοδεύονταν με έναν αφηγηματικό σχολιασμό. Τα shows ήταν εξαιρετικά δημοφιλή, προσελκύοντας χιλιάδες πλήθη, τόσο μεγάλα ώστε τα καταστήματα στη Νέα Υόρκη στη δεκαετία του 1950 έπρεπε να πάρουν άδεια για να έχουν ζωντανά μοντέλα.

Το 1943, η πρώτη Εβδομάδα Μόδας στη Νέα Υόρκη πραγματοποιήθηκε, με έναν κύριο σκοπό: να αποσπάσει την προσοχή από τη γαλλική μόδα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία μόδας δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν στο Παρίσι. Ήταν η τέλεια ευκαιρία, καθώς "πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Αμερικανοί σχεδιαστές θεωρήθηκαν ότι εξαρτώνται από τη γαλλική κουλτούρα για έμπνευση".

Η αρθρογράφος της μόδας, Eleanor Lambert οργάνωσε μία εκδήλωση, την οποία ονόμασε "Εβδομάδα Τύπου" Fashion Press Week” και “Press Week για να συστήσει Αμερικανούς σχεδιαστές στους δημοσιογράφους μόδας, που προηγουμένως είχαν αγνοήσει. Η Press Week ήταν επιτυχημένη και σαν αποτέλεσμα, περιοδικά όπως η Vogue άρχισαν να προσθέτουν αμερικανικές καινοτομίες και προτάσεις στο περιεχόμενό τους.

Το Παρίσι ξεκίνησε να διοργανώνει show υψηλής ραπτικής το 1945, η Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνου ιδρύθηκε από το Ιταλικό Εμπορικό Επιμελητήριο το 1958, η Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού οργανώθηκε περαιτέρω το 1973 στο πλαίσιο της Γαλλικής Ομοσπονδίας Μόδας, και η Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου ιδρύθηκε από το Βρετανικό Συμβούλιο Μόδας το 1984, οπότε είναι και η νεότερη από τις Big 4.

jenny.gr

Μέχρι το 1994, οι επιδείξεις γίνονταν σε διάφορες τοποθεσίες, όπως ξενοδοχεία ή lofts. Τελικά, μετά από ένα δομικό ατύχημα σε ένα shows του Michael Kors, η εκδήλωση μεταφέρθηκε στο Bryant Park, πίσω από τη δημόσια βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης, η οποία παρέμεινε εκεί μέχρι το 2010, όταν το show μεταφέρθηκε ξανά στο Κέντρο Λίνκολν.

Η Εβδομάδα Μόδας πραγματοποιείται υπό κανονικές συνθήκες δύο φορές το χρόνο στις μεγάλες πρωτεύουσες της μόδας του κόσμου: τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Μιλάνο και το Παρίσι, με αυτή τη σειρά.

Οι Eβδομάδες Μόδας πραγματοποιούνται αρκετούς μήνες πριν από τη σεζόν για να δώσουν στον Τύπο και τους αγοραστές μια ευκαιρία για προεπισκόπηση των σχεδίων μόδας της επόμενης σεζόν. Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, οι σχεδιαστές παρουσιάζουν την φθινοπωρινή και χειμωνιάτικη κολεξιόν τους. Η Εβδομάδα Μόδας για την άνοιξη και το καλοκαίρι πραγματοποιείται τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Αυτό επίσης γίνεται για να επιτρέψει στους λιανοπωλητές να κανονίσουν να αγοράσουν ή να ενσωματώσουν τους σχεδιαστές στη λιανική εμπορία τους. Οι τελευταίες καινοτομίες στα σχέδια των φορεμάτων παρουσιάζονται από τους διάσημους σχεδιαστές κατά τη διάρκεια αυτών των Εβδομάδων Μόδας, και όλες αυτές οι τελευταίες κολεξιόν καλύπτονται από τα media.

jenny.gr

Αν και υπάρχουν πολλές αξιόλογες Εβδομάδες Μόδας σε όλο τον κόσμο, μόνο τέσσερις είναι γνωστές ως Μητροπόλεις της μόδας ή αλλιώς "Βig 4": η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Μιλάνο και το Παρίσι. Υπάρχουν δύο κυρίως είδη shows: γυναικεία και ανδρικά ενδύματα. Υπάρχουν,επίσης, τα "haute couture" shows στο Παρίσι και στην Νέα Υόρκη υπάρχουν τα Cruise και τα Bridal shows. Η Φλωρεντία(Ιταλία) προσφέρει επίσης μια εμπορική έκθεση ανδρικών ενδυμάτων στην μορφή του Pitti Immagine Uomo. H Eβδομάδα Υψηλής Ραπτικής λαμβάνει χώρα πάντα στο Παρίσι τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο, σύμφωνα με τους κανόνες που ορίζονται από το Chambre Syndicale de la Haute Couture.

Τα τελευταία χρόνια, η Εβδομάδα Μόδας της Κοπεγχάγης ή αλλιώς CPHFW συγκεντρώνει όλο και περισσότερο ενδιαφέρον, με το Σκανδιναβικό minimal design αλλά και το street style των μεγαλύτερων fashion influencers να γίνεται όλο και πιο δημοφιλές.

Δείτε ακόμη:

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.