ΣΤΙΛ

11 χρόνια μόδας χωρίς τον Alexander McQueen: Oι πιο εντυπωσιακές στιγμές στο catwalk


Μάρθα Κουμπάνη

11 Φεβρουαρίου 2021

11 χρόνια μόδας χωρίς τον Alexander McQueen: Oι πιο εντυπωσιακές στιγμές στο catwalk

Ο Βρετανός σχεδιαστής μόδας που εντυπωσίασε τον κόσμο της υψηλής ραπτικής έθεσε τέλος στη ζωή του σε ηλικία μόλις 40 ετών το 2010. Ήταν 11 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία συμπληρώνονταν εννιά ημέρες από τον θάνατο της μητέρας του. Η έκθεση των αστυνομικών αρχών ανέφερε ότι πριν τον θάνατο του, ο McQueen είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα από παυσίπονα, ηρεμιστικά και ίσως ναρκωτικά.

Το 2014 αποκαλύφθηκε ότι ο McQueen γνώριζε πριν τον θάνατο του ότι ήταν θετικός στον HIV/AIDS και ότι πίστευε ότι του είχε μεταδοθεί από τον σύντροφο του, George Forsyth, ο οποίος και πέθανε από υπερβολική δόση από παυσίπονα. 

Ο ίδιος πάντως ο McQueen άφησε ένα μήνυμα στο οποίο έγραφε μονάχα: «Να προσέχετε τα σκυλιά. Συγνώμη, σας αγαπώ. Lee». Πέρασε από μερικούς από τους μεγαλύτερους οίκους μόδας και μεγαλούργησε.

Ο McQueen ήταν οραματιστής. Κατά τη διάρκεια της 18χρονης καριέρας του τα shows του ήταν επικά: 10 λεπτά καθαρού θεάτρου που γοητεύτηκαν το κοινό με το θράσος τους και τις τακτικές σοκ μιας ιδιοφυίας.

jenny.gr


Στα ρούχα του είναι αισθητή η επιρροή και η βαθιά εκτίμηση που τρέφει για τις τέχνες και τις τεχνοτροπίες. Mε μία αυθεντικά υψηλή ποιότητα, παντρεύει όλα όσα έχει μάθει: την τέλεια τεχνογνωσία της βρετανικής ραπτικής με την εξαιρετική λεπτομέρεια και κομψότητα των ατελιέ της γαλλικής Haute Couture, το ταμπεραμέντο και τη φινέτσα της ιταλικής κατασκευής.

Ο Alexander McQueen έχει σχεδιάσει μερικά από τα πιο iconic looks για τη Sarah Jessica Parker, την Kate Winslet και την Gwyneth Platrow, ρούχα για το show του David Bowie, μέχρι μία φούστα φτιαγμένη εξ ολοκλήρου από μύδια για την ανοιξιάτικη συλλογή του το 2001. Ο McQueen ήταν ήδη γνωστός για τον εκρηκτικό χαρακτήρα του και για το ότι δεν κρατούσε το στόμα του κλειστό.

jenny.gr

Τα ρούχα του λάτρεψαν όλες οι γυναίκες, ενώ οι stars τα επέλεγαν για τις εμφανίσεις τους στο κόκκινο χαλί κορυφαίων διοργανώσεων και events. Χαρακτηριστικές δημιουργίες του μεταξύ άλλων, τα χαμηλοκάβαλα παντελόνια, bumster pants, τα παράξενα παπούτσια 10 inch Armadillo Heels, τα οποία έμοιαζαν με οπλές ζώου και θυμόμαστε να φοράει η Lady Gaga στο μουσικό video για το Βad Romance, τα καλοραμμένα φορέματα, οι λεπτομέρειες από δαντέλα, το τούλι και τα φτερά. Τα πουλιά σίγουρα τον ενέπνευσαν σε πολλά από τα σχέδια του, αφού από μικρός λάτρευε την παρατήρησή τους.

Ο οίκος συνεχίζει να λειτουργεί, αφού λίγες εβδομάδες μετά τον τραγικό του επίλογο, η Sara Burton ανέλαβε τα ηνία του.

Φωτογραφίες Getty/Ideal Images

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

 

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.