ΣΤΙΛ

Εντυπωσιακές εικόνες: Moντέλα στα '50s κρατούν την αναπνοή τους σε fashion show κάτω από το νερό


Μάρθα Κουμπάνη

22 Φεβρουαρίου 2021

Εντυπωσιακές εικόνες: Moντέλα στα '50s κρατούν την αναπνοή τους  σε fashion show κάτω από το νερό

Μια συλλογή από ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τη δεκαετία του 1950 δείχνουν pin-ups που εκτελούν μια σειρά από καθημερινές δραστηριότητες, κρατώντας την αναπνοή τους αρκετά μέτρα κάτω από το νερό.

Οι εικόνες, που τραβήχτηκαν από τον Bruce Mozert από το Οχάιο, δείχνουν όμορφα μοντέλα της εποχής να μιλούν στο τηλέφωνο, να διαβάζουν την εφημερίδα και ακόμη και να κουρεύουν το γκαζόν - σε αυτήν την περίπτωση έναν κατάφυτο βυθό.

Ο Mozert, ο οποίος γεννήθηκε το 1916, ήταν ένας από τους κορυφαίους και πρωτοπόρους της υποβρύχιας φωτογραφίας και ήταν γνωστός για το καινοτόμο έργο του σε περιοδικά life style. Θεωρείται ότι έχει κατασκευάσει την πρώτη υποβρύχια θήκη κάμερας, την οποία πήρε στο Hollywood και πολλά άλλα κόλπα συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μπέικιν πάουντερ για να δημιουργήσει σκόνη «καπνού» για την υποβρύχια σκηνή του μπάρμπεκιου.

Ωστόσο, κανείς δεν ξέρει πώς έπεισε τους υπαλλήλους του να κρατήσουν την ανάσα τους για αρκετό χρόνο ώστε να καταγράψει τις όμορφες υποβρύχιες σκηνές. Ο ίδιος ο Mozert φορούσε στολή δύτη για να του επιτρέπει να αναπνέει κάτω από το νερό.

Ο Mozert γεννήθηκε στο Οχάιο και μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να γίνει φωτογράφος σε νεαρή ηλικία. Το 1938, ενώ πήγαινε στο Μαϊάμι, σταμάτησε στο κρατικό πάρκο Silver Springs της Φλόριντα όπου γυριζόταν η ταινία Tarzan. Συνειδητοποίησε γρήγορα ότι δεν υπήρχε τρόπος να τραβήξει υποβρύχιες φωτογραφίες εκτός από μια μικρή δεξαμενή που χωρούσε μόνο έναν καμεραμάν. Έτσι δημιούργησε τη δική του αδιάβροχη θήκη κάμερας, που θεωρείται η πρώτη του είδους της.

Του επέτρεψε να πάει βαθιά κάτω από την επιφάνεια των πηγών στα απίστευτα καθαρά νερά και να τραβήξει αυτές τις σκηνές οικιακής ρουτίνας, με ένα παιχνιδιάρικο twist.

Σε μια φωτογραφία ένα μοντέλο φαίνεται να εφαρμόζει αντηλιακή κρέμα καθώς χαλαρώνει σε μια ξαπλώστρα. Σε μια άλλη, μια γυναίκα πηδά πάνω από ένα εμπόδιο καθώς ένας άντρας την επευφημεί. Μια γυναίκα κάνει τοξοβολία, ενώ μια άλλη ψήνει στο grill. Τα μαλλιά τους παραμένουν όμορφα χτενισμένα παρά τις συνθήκες, μερικές φορές σε χαλαρές μπούκλες. To μακιγιάζ παραμένει στη θέση του αναλλοίωτο με τα κατακόκκινα χείλη- σήμα κατατεθέν της εποχής.

Οι εικόνες του δημοσιεύτηκαν στο Life, Look, Pic, National Geographic. Αρκετές από τις φωτογραφίες του Mozert παρουσιάστηκαν στο Let the Good Times Roll, έκθεση στη γκαλερί Holden Luntz στο Palm Beach της Φλόριντα.

Ο Robert Bruce Mozert απεβίωσε στις 14 Οκτωβρίου του 2015.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.