ΣΤΙΛ

Όταν τα κοσμήματα γίνονται «φορέσιμη τέχνη» - H Ελληνίδα σχεδιάστρια Dora Haralambaki αποκαλύπτεται στο jenny.gr


Μάρθα Κουμπάνη

7 Απριλίου 2021

Όταν τα κοσμήματα γίνονται «φορέσιμη τέχνη» - H Ελληνίδα σχεδιάστρια Dora Haralambaki αποκαλύπτεται στο jenny.gr
H Ελληνίδα σχεδιάστρια κοσμημάτων Dora Haralambaki μιλά στο jenny.gr

Το ελληνικό κόσμημα έχει μια μακρά ιστορία περί των 6000 ετών.

Διάβασα κάπου ότι τα ίδια τα κοσμήματα είναι το μόνο αντικείμενο μόδας που μοιάζει να διατηρεί μία συνέχεια μέσα στον χρόνο. Η λάμψη τους είναι κάτι παραπάνω από διαχρονική, είναι αιώνια. Σαν μια αρχαία τέχνη. Έτσι όταν συναντάμε αυτή την αίσθηση σε σύγχρονα ελληνικά και χειροποίητα κοσμήματα, δεν μπορούμε παρά να υποκλιθούμε στην θεσπέσια ομορφιά τους. 

Η Ελληνίδα σχεδιάστρια, Dora Haralambaki συνδυάζει όλα τα πάθη της και δημιουργεί τέτοια κοσμήματα. Το αποτέλεσμα εξαιρετικό.

Xρησιμοποιεί ασήμι και χαλκό και δημιουργεί τις πιο εντυπωσιακές αλυσίδες, βραχιόλια, δαχτυλίδια και καρφίτσες, στα οποία δίνει ζωή μέσα από το χρώμα. Ακροβατεί ανάμεσα στο μίνιμαλ και το ethnic, παίζοντας με την γεωμετρία και την ασυμμετρία, και χαρίζοντάς μας δημιουργίες μοναδικού κάλλους.

jenny.gr

H Ελληνίδα σχεδιάστρια Dora Haralambaki μίλησε στην fashion editor του jenny.gr για το όραμά της.

Προέρχεστε από τον χώρο των Καλών Τεχνών. Είναι το κόσμημα μία τέχνη κι αν ναι, τι
εκφράζει;

Το κόσμημα σίγουρα είναι εφαρμοσμένη τέχνη, χρειάζεται σχέδιο, υλικό, ποιότητες, τεχνική, ματιέρα, χρώμα και ένα σώμα. Είναι αντικείμενο για το σώμα. Αυτό το κάνει ιδιαιτέρως γοητευτικό.

Τέχνη γίνεται όταν αυτός που το δημιουργεί, το αντιμετωπίζει σαν να έχει κάτι να πει. Τέχνη
το κάνει η ιστορία πίσω από το τελικό αποτέλεσμα. Μπορεί να είναι ένα αφήγημα, μια ιστορία, μια εσωτερική ανάγκη συναισθηματικής έκφρασης, ή ακόμα και μια διαμαρτυρία.
Μπορεί να είναι φτιαγμένο από πολύ ευτελή υλικά ή και με διαμάντια κι αυτό το εύρος χαρίζει μια απίστευτη ελευθερία έκφρασης που πλέον είναι αποδεκτή από όλο και μεγαλύτερο κοινό. Και μην ξεχνάμε ότι πάρα πολύ μεγάλοι καλλιτέχνες έχουν ασχοληθεί με το κόσμημα, από τον Πικάσο, τον Καλντέρ έως τον Νταλί, βρήκαν μέσα από το κόσμημα ένα ακόμη μονοπάτι εκτόνωσης.

Σήμερα το contemporary jewelry είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο τόσο τεχνικά όσο και αισθητικά με ανθρώπους που βρίσκουν την αυτοέκφρασή τους μέσα από αυτό.

jenny.gr

Τι σας εμπνέει για τις συλλογές σας;

Η ίδια η τέχνη. Είμαι από εκείνους τους ανθρώπους που εκστασιάζονται μέσα σ' ένα μουσείο, μπροστά από ένα έργο. Στις τελευταίες συλλογές μου, ο Ρόθκο και το αφαιρετικό κίνημα του «χρωματικού πεδίου» είναι η αφορμή και η αφετηρία μου για να σχεδιάσω. Με ενδιαφέρει πάρα πολύ ο αβαθής χώρος των έργων του που γίνεται ψευδαισθητικός σαν μια μεταφυσική πρόταση. Στενές τονικές σχέσεις και ορθογώνιες επιφάνειες με μονόχρωμο βάθος. Μια εγκλωβισμένη χρωματική ενέργεια που φανερώνει τι άλλο; Συναίσθημα. Σιωπηλά, γιατί όπως έλεγε κι ο ίδιος: «η Σιωπή είναι Ακριβής».

Ποια είναι η ιστορία και η φιλοσοφία του brand;

Η ιστορία του brand είναι η μακροχρόνια δική μου πορεία με τις εφαρμοσμένες τέχνες και τα εικαστικά μέσα από τις σπουδές μου αρχικά, και μετά από την επαγγελματική μου απασχόλησή, καταλήγοντας στο απόλυτα χειροποίητο κόσμημα που έχει το δικό μου αποτύπωμα κι αυτό το κάνει μοναδικό, αλλά και ιδιαίτερο τόσο ώστε να απευθύνεται σε γυναίκες δυναμικές και σύγχρονες.

Η φιλοσοφία – τα κοσμήματα μας είναι φορέσιμη τέχνη.

Τα κοσμήματα σας συνδυάζουν μίνιμαλ γραμμές και στοιχεία πιο ethnic θα έλεγε κανείς. Εσείς είστε περισσότερο μίνιμαλ ή maximal τύπος;

Σωστά το αναγνωρίσατε, υπάρχουν πολλές αναφορές σε παραδοσιακούς δρόμους στον τρόπο που χειρίζομαι το σχεδιασμό μιας συλλογής και μετά αφαιρώ και αφαιρώ μέχρι να
φτάσω στο σημείο που ικανοποιεί την ισορροπία του ματιού μου.
Είμαι minimal αισθητικά και maximal συναισθηματικά, αυτό μπερδεύει λίγο.

jenny.gr

Ποια είναι η σημασία του χρώματος σε ένα κόσμημα; Γιατί να επιλέξουμε κοσμήματα με χρώμα;

Είναι κοινός τόπος ότι τα χρώματα μάς επηρεάζουν συναισθηματικά, έχουν άμεση επίδραση στη διάθεσή μας. Έτσι το να επιλέξουμε να φοράμε κάτι χρωματιστό πάνω μας μπορεί να βοηθήσει και εμάς και όσους μας βλέπουν ως προς αυτό. Μετά, αυτή η σχέση με το χρώμα είναι τόσο προσωπική που πολλές φορές δεν έχει νοητικό δρόμο, γίνεται αυτόματα και διαισθητικά. Σαν ένα μονοπάτι προς την ευτοπία.
Πρακτικά τώρα, όλες οι ντουλάπες κατακλύζονται με μονόχρωμα ρούχα, κυρίως μαύρα και
είναι ο καλύτερος καμβάς για ένα χρωματιστό κόσμημα!

Στη δύσκολη εποχή που διανύουμε μπορούν τα κοσμήματα να “σώσουν” το στιλ μας;

Σίγουρα, ναι. Όποιες κι αν είναι οι στιλιστικές μας επιλογές, τα κοσμήματα τις αναβαθμίζουν,

τις αναδεικνύουν και τις υπογραμμίζουν. Θα μου πείτε, φοράμε πια μόνο φόρμες μέσα στο σπίτι και έξω, δεν βγαίνουμε, δεν ντυνόμαστε, τι να φορέσουμε; Κι όμως, υπάρχουν πολύ
ωραία κοσμήματα για όλα τα outfits και όλες τις περιστάσεις. Ακόμα και με τις μάσκες ένα
σκουλαρίκι μάς φωτίζει το πρόσωπο… ό,τι φαίνεται τέλος πάντων!

Ανέκαθεν εξ άλλου το κόσμημα ήταν η υπογραφή του status των ανθρώπων, της κοινωνίας
και της εποχής, άρα και του στιλ.

Εκφράζουν τα συναισθήματά μας;

Εκφράζουν συναισθήματα και αναδεικνύουν προσωπικότητες.

Ακολουθείτε τις διεθνείς τάσεις στα κοσμήματα όταν δημιουργείτε; Ποια είναι η τάση
που ξεχωρίζετε φέτος;

Η μόδα και οι τάσεις με ενδιέφεραν πάντα και τις παρακολουθώ στενά. Προσπαθώ να εναρμονίζω αυτό που επιτάσσει το τώρα αισθητικά σε αυτό που εγώ έχω σαν όραμα,
απευθύνομαι άλλωστε σε σύγχρονους ανθρώπους με άποψη και θέση στιλιστική.

Οι μεγάλες και χοντρές αλυσίδες είναι μια τάση ισχυρή και φέτος και εγώ επιλέγω να τις κάνω απολύτως χειροποίητες και να φαίνεται αυτό στην ασυμμετρία τους και στις κολλήσεις τους. Αδρές και κατά μια έννοια άτσαλες δηλώνουν τη χειρονομία!

Πώς θα περιγράφατε το προσωπικό σας στιλ;

Πολυδιάστατο θα έλεγα, πάντως αν δεν φοράω πολλά και μεγάλα κοσμήματα, αισθάνομαι γυμνή!

Ανακαλύψτε περισσότερα στο doraharalambaki.com

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.