ΣΤΙΛ

Σαν σήμερα παρουσιάζεται το πρώτο bikini - Η μάχη για το μικρότερο κομμάτι ύφασμα


Μάρθα Κουμπάνη

5 Ιουλίου 2021

Σαν σήμερα παρουσιάζεται το πρώτο bikini - Η μάχη για το μικρότερο κομμάτι ύφασμα

Το εμβληματικό μέχρι σήμερα Piscine Molitor είναι μια πισίνα και ξενοδοχειακό συγκρότημα που βρίσκεται στο Porte Molitor, στο 16ο διαμέρισμα του Παρισιού, Île-de-France, στην Γαλλία. Βρίσκεται δίπλα στο πάρκο Bois de Boulogne, και μεταξύ του Stade Roland Garros και του Parc des Princes. Ήταν 5 Ιουλίου 1946, όταν ο Γάλλος σχεδιαστής Louis Réard παρουσίαζε το πρώτο τολμηρό μαγιό δύο τεμαχίων μπροστά σε δεκάδες ανθρώπους. Ήταν το ιδανικό μέρος. Εντυπωσιακό, δημοφιλές και κατάμεστο από άνδρες και γυναίκες. 

jenny.gr

Η παριζιάνα show girl και χορεύτρια Micheline Bernardini ήταν εκείνη που φόρεσε αυτό που ο Réard ονόμασε «μπικίνι». Το όνομά του μάλιστα, εμπνεύστηκε από τις ειδήσεις των ΗΠΑ και την πυρηνική δοκιμή των ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκε στο συγκρότημα νησιών Bikini Atoll στον Ειρηνικό Ωκεανό νωρίτερα.

jenny.gr

Οι Ευρωπαίες φορούσαν μαγιό δύο τεμαχίων που αποτελούνταν από halter top και shorts ήδη από τη δεκαετία του 1930, αλλά αποκάλυπτε ελάχιστο δέρμα. Ακόμα και ο αφαλός ήταν προσεκτικά καλυμμένος.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το μαγιό δύο τεμαχίων έκανε την εμφάνισή του κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.

Η διαμάχη για το μικρότερο μπικίνι

Το 1946, οι Δυτικοί Ευρωπαίοι καλωσόρισαν με χαρά το πρώτο καλοκαίρι χωρίς πόλεμο εδώ και χρόνια, και οι Γάλλοι σχεδιαστές επινόησαν τάσεις της μόδας για να ταιριάξουν με την απελευθερωμένη διάθεση των ανθρώπων. Δύο Γάλλοι σχεδιαστές, ο Jacques Heim και ο Louis Réard, δημιούργησαν ανταγωνιστικά πρωτότυπα του μπικίνι. Ο Heim το ονόμασε «άτομο» και το διαφήμισε ως «το μικρότερο μαγιό στον κόσμο». Το μαγιό του Réard, το οποίο ήταν βασικά ένα σουτιέν και δύο ανεστραμμένα τρίγωνα υφάσματος που συνδέονταν με κορδόνι, ήταν στην πραγματικότητα σημαντικά μικρότερο. Κατασκευασμένο από ύφασμα 30 ιντσών, ο Réard προώθησε τη δημιουργία του ως «μικρότερο και από το μικρότερο μαγιό στον κόσμο». 

jenny.gr

Κατά τον προγραμματισμό του ντεμπούτου του νέου μαγιό του, ο Réard αντιμετώπιζε δυσκολίες να στο να βρει μια επαγγελματία μοντέλο που θα ήθελε να φορέσει το σκανδαλώδες κομμάτι. Έτσι, στράφηκε στη Micheline Bernardini, μια εξωτική χορεύτρια στο Casino de Paris, η οποία δεν είχε καμία αναστολή για να εμφανίζεται σχεδόν γυμνή στο κοινό. Ως υπαινιγμός στα πρωτοσέλιδα που ήξερε ότι θα δημιουργούσε το μαγιό του, τύπωσε σε όλη την επιφάνεια του μαγιό newspaper prints. Το μπικίνι ήταν επιτυχία, ειδικά μεταξύ ανδρών, και η Bernardini έλαβε περίπου 50.000 επιστολές θαυμαστών.

Δείτε ακόμη:

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.