ΣΤΙΛ

Iris Apfel: Η μόδα γιορτάζει έναν αιώνα πολύχρωμου στιλ


Μάρθα Κουμπάνη

29 Αυγούστου 2021

Iris Apfel: Η μόδα γιορτάζει έναν αιώνα πολύχρωμου στιλ
Iris Apfel: Η μόδα γιορτάζει έναν αιώνα πολύχρωμου στιλ

Γνωστή για τα τεράστια γυαλιά της, τα γκρίζο-μοβ μαλλιά της, τα αμέτρητα βραχιόλια και σειρές κολιέ στο λαιμό και το κατακόκκινο κραγιόν στα χείλη... η Iris Apfel είναι μια προσωπικότητα που σίγουρα ξεχωρίζει, τόσο για την εξωτερική της εμφάνιση αλλά και για τη δημιουργικότητα της, ακόμα και στα 100  της χρόνια!

Σήμερα 29 Αυγούστου, η Apfel συμπληρώνει τα 100 χρόνια ζωής και η μόδα γιορτάζει το στιλ, αλλά και την φιλοσοφία της.

.

 

Μια γυναίκα  που πηγαίνει κόντρα στον μινιμαλισμό, λατρεύει τα έντονα, vintage κομμάτια, τα μεγάλα κοσμήματα και τα χρώματα που τραβούν την προσοχή. Φυσικά, από το εκκεντρικό της στιλ δεν λείπουν τα μεγάλα, μαύρα γυαλιά οράσεως. Όταν η Iris Apfel ντύνεται, αφήνει τη φαντασία της να οργιάσει. Δε συνθέτει ένα outfit, αλλά κάνει τέχνη. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που σήμερα, φτάνοντας σχεδόν έναν αιώνα ζωής, θεωρείται influencer – με όλη τη σημασία της λέξης.

Ποιές είναι όμως οι πιο κομβικές στιγμές στην καριέρα της; 

Ο κόσμος της μόδας τη γνώρισε μόλις το 2005

Mέχρι το 2005 μας ήταν εντελώς άγνωστη. Τράβηξε την προσοχή των φωτογράφων τον Σεπτέμβρη εκείνης της χρονιάς, στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης κι από τότε αποτελεί μία από τις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες παγκοσμίως.

Το 2005 το Metropolitan Museum της Νέας Υόρκης οργάνωσε μια έκθεση βασισμένη στην ντουλάπα της, με τίτλο “Rava Avis”. Η έκθεση περιελάμβανε υπέροχα κομμάτια από διακεκριμένους σχεδιαστές μόδας της Νέας Υόρκης και του Παρισιού που είχε στην κατοχή της η Iris. Επίσης, η Iris αποτέλεσε το επίκεντρο ενός ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Albert Maysles. 

jenny.gr

Le Scarf

«Ποτέ δεν έκανα το αναμενόμενο», ανέφερε στη βιογραφία της.

Όπως αναφέρει το «must», η ίδια είναι ένα από τα πιο διαχρονικά style icons στον παγκόσμιο χάρτη της μόδας και αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλες τις ηλικίες. H Iris Apfel είναι ρωσο- εβραϊκής καταγωγής, μοναχοκόρη του Samuel Barrel, του οποίου η οικογένεια έχει βιομηχανία γυαλιού και της ρωσίδας συζύγου του Sadye, η οποία είχε μπουτίκ ρούχων. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη. Σπούδασε Ιστορία Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και, πριν ανοίξει το δικό της γραφείο, εργάστηκε ως συντάκτρια στο περιοδικό Women’s Wear Daily (WWD) και για τη διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων, Elinor Johnson..

«Old World Weavers»

To 1948, παντρεύτηκε τον Carl Apfel. «Ήταν κουλ, τρυφερός κι έμοιαζε με Κινέζο, οπότε δε θα μπορούσα να ζητήσω κάτι καλύτερο», έχει δηλώσει. Οι δυό τους άνοιξαν την εταιρεία υφασμάτων «Old World Weavers», η οποία λειτούργησε επί 50 χρόνια. Η «Old World Weaver» ανέλαβε τη διακόσμηση του Λευκού Οίκου επί προεδρίας 9 διαφορετικών Αμερικανών προέδρων.

 

 

 

 

Έγινε Barbie

Από το 2012, είναι επίτιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Texas και από το 2018, κυκλοφορεί κούκλα Barbie με την εμφάνισή της.

Η Mattel αποφάσισε να δημιουργήσει μια κούκλα Barbie αφιερωμένη σε αυτή τη θρυλική γυναίκα. Η συγκεκριμένη κούκλα που είναι μια μικρογραφία της fashionista και γκουρού του στιλ, θεωρείται ότι είναι η πιο στιλάτη που έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα.

 

Μοντέλο στα 96

Στα 96 της υπέγραψε συμβόλαιο με ένα από τα μεγαλύτερα πρακτορεία μοντέλων, το IMG. Bέβαια η Apfel είχε ήδη πρωταγωνιστήσει μέχρι τότε σε διάσημες καμπάνιες για μεγάλες εταιρείες όπως η M.A.C., αλλά είχε κάνει και δεκάδες εξώφυλλα.

Η συλλογή γυαλιών της

H σειρά από γυαλιά που σχεδίασε για την εταιρεία οπτικών Zenni με όνομα Iris Apfel Zentennial Collecti, περιλαμβάνει 100 διαφορετικά σχέδια και είναι αυτή που την κράτησε ενεργή κατά τη διάρκεια της πανδημίας που πέρασε κλεισμένη στο διαμέρισμά της στο Palm Beach της Φλόριντα. Η εταιρεία όταν τον Μάιο κυκλοφόρησε τη συλλογή «Iris edit» είδε τις πωλήσεις της να αυξάνονται κατά 25% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.

Όσον αφορά στα oversized γυαλιά της, τα οποία είναι χωρίς αμφιβολία, σήμα- κατατεθέν στο ντύσιμό της fashionista, η ίδια δήλωσε:«Πάντα μου άρεσαν τα ασυνήθιστα γυαλιά. Μπορεί να γίνουν ένα ενδιαφέρον αξεσουάρ, ανάλογα το σχήμα του προσώπου. Οπότε, όταν μου είπαν ότι έπρεπε να βάλω γυαλιά, σκέφτηκα, εντάξει ας βάλω γυαλιά», ενώ στο βιβλίο της αναφέρει «Βρήκα τα signature γυαλιά ηλίου μου σε παζάρι και άρχισα να τα φοράω όταν μου είπαν ότι έπρεπε να βάλω γυαλιά. Μάλιστα, τα πολύ μεγάλα γυαλιά μου αρέσουν τόσο πολύ, που τα φοράω και χωρίς φακούς, απλώς σαν αξεσουάρ».

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.

TAGS