ΣΤΙΛ

Subversive Basics: Τα τοπ και καλσόν αποδομούνται και συνθέτουν νέα ενδύματα, κατάλληλα για κάθε φύλο


Μάρθα Κουμπάνη

1 Νοεμβρίου 2021

Subversive Basics: Τα τοπ και καλσόν αποδομούνται και συνθέτουν νέα ενδύματα, κατάλληλα για κάθε φύλο
Subversive Basics: Η τάση που θέλει τοπάκια και καλσόν να αποδομούνται και να συνθέτουν νέα ενδύματα

Είναι δυνατόν μια τάση να είναι avant-garde και ταυτόχρονα minimal; Τα Subversive Basics φαίνεται να είναι το trend που καταφέρνει και ισορροπεί ανάμεσα στα δύο. Ο όρος περιγράφει κομμάτια τις περισσότερες φορές σε σιωπηλούς, ουδέτερους τόνους, τα οποία διαθέτουν τολμηρά κοψίματα, layers και straps.

Ο όρος "ανατρεπτικά basics" επινοήθηκε από την TikToker @thealgorythm, η οποία έχει εργαστεί στην πλατφόρμα καταγραφής των τάσεων WGSN. Σε ένα από τα videos της στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο, αναφέρεται στο trend ως το στιλ στο οποίο «τα basics επαναστατούν μέχρι το σημείο να χάσουν τη χρησιμότητά τους». Αυτό που πριν ήταν ένα απλό φανελάκι είναι τώρα ένα αρχιτεκτονικό κομμάτι υφάσματος που τυλίγεται γύρω από τους ώμους. Ένα μικρό μαύρο φόρεμα αποδομείται και γίνεται αποκαλυπτικό χάρη στην διαφάνεια και τα cut outs που φοριούνται ανορθόδοξα και δημιουργούν ένα εντελώς διαφορετικό ρούχο.

 

Αυτό που είναι μοναδικό σε αυτή τη συγκεκριμένη micro-τάση είναι το πόσο δημοφιλής έχει γίνει. Τα ανατρεπτικά basics εμφανίστηκαν σε μια σειρά από runway collections τον περασμένο χρόνο. Τα δημοφιλή φορέματα και catsuits του Mugler που αγκάλιαζαν το σώμα με γεωμετρικά κοψίματα ήταν το σημείο 0 για τη εκτόξευση της συγκεκριμένης αισθητικής. H νικήτρια του φετινού βραβείου LVMH, Nensi Dojaka, είναι ειδική στα αισθησιακά φορέματα με σκισίματα και λεπτά straps. Όμως οι σχεδιαστές δεν είναι οι μόνοι που αποδομούν τα basics στα πιο εκκεντρικά σχέδια. Πολλοί έφηβοι χρήστες του TikTok φτιάχνουν τα δικά τους ανατρεπτικά items από καλσόν και παλιά μπλουζάκια.

Το DIY κυριάρχησε στις αρχές του 2000 και σήμερα, με την αναβίωση της δεκαετίας, τα κιτς ρούχα τύπου «φτιάξ' το μόνος σου» επανήλθαν. Για να φτιάξετε το δικό σας μπλουζάκι, οι έφηβοι συνιστούν να κόψετε μερικά καλσόν διαφορετικού χρώματος, φορώντας τα σαν top και διαμορφώνοντας ένα ιδιαίτερο punk look. 

jenny.gr


Η δημοτικότητα του trend δεν είναι τυχαία. Οι περισσότερες γυναίκες ένιωσαν να βαριούνται τον περασμένο χρόνο περιορισμένες στο σπίτι, φορώντας φούτερ και φόρμες. Η επιστροφή μας στο "going-out style" ήταν τουλάχιστον χαοτική. Μοιάζει σαν, αυτήν τη στιγμή της μαζικής πολιτιστικής αλλαγής, να μην υπάρχουν κανόνες για το πώς πρέπει να ντυθεί κανείς. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου ίσως το να φοράς κομμένα καλσόν σε όλο σου το σώμα θα μπορούσε να είναι φυσιολογικό, μέχρι και κομψό. Καθώς οι κανόνες ξαναγράφονται, αυτό που χαρακτηρίζεται ως τοπ ή φόρεμα, είναι προς συζήτηση. 
 

 

Η κατάργηση των κανόνων του παραδοσιακού στιλ συνέπεσε με την «πτώση» της μόδας με βάση το φύλο. Οι άνδρες φορούν φούστες. Οι γυναίκες φορούν κοστούμια. Τα μη δυαδικά άτομα φορούν ό,τι τα εκφράζει περισσότερο Τα ανατρεπτικά basics, από την φύση τους, δεν έχουν όρια. Όχι μόνο η τάση μπορεί να προσαρμοστεί τόσο σε γυναικεία όσο και σε ανδρικά ρούχα, αλλά τα ίδια ρούχα μπορούν να φορεθούν από κάθε φύλο.
​​​​​​​
​​​​​​​Μένει να δούμε αν τα Subversive Basics θα επιβιώσουν.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.