ΣΤΙΛ

Despi Naka: Η Ελληνίδα street style photographer πίσω από τα πιο εντυπωσιακά looks στις Εβδομάδες Μόδας μιλά στο Jenny.gr


Μάρθα Κουμπάνη

6 Νοεμβρίου 2021

Despi Naka: Η Ελληνίδα street style photographer πίσω από τα πιο εντυπωσιακά looks στις Εβδομάδες Μόδας μιλά στο Jenny.gr
Despi Naka: Η Ελληνίδα φωτογράφος πίσω από τα πιο εντυπωσιακά street style στις Εβδομάδες Μόδας

Είναι η Δέσποινα ή Despi όπως συνήθισε να την αποκαλούν την εποχή που ζούσε στη Βαλένθια της Ισπανίας. Οι Ισπανοί βλέπετε δυσκολεύονταν να προφέρουν σωστά το Δέσποινα. H Despi Naka λοιπόν είναι η ελληνίδα φωτογράφος πίσω από τα πιο εντυπωσιακά street style look που θαυμάζουμε στις εβδομάδες μόδας.

Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή.  Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε μαθηματικά και παίρνοντας το πτυχίο της το πρώτο που έκανε, όπως μου αποκάλυψε ήταν να αγοράσει την πρώτη της “καλή” φωτογραφική μηχανή.

Πήγε στην Βαλένθια για μεταπτυχιακό κι εκεί ξεκίνησε να ασχολείται περισσότερο με τη φωτογραφία. «Έκανα μαθήματα, είδα πολλές εκθέσεις, κι έβγαλα πολλές φωτογραφίες. Κάπως έτσι ξεκίνησε… Γυρνώντας στην Ελλάδα αποφάσισα να ασχοληθώ πιο επαγγελματικά με τη φωτογραφία και βρήκα δουλειά ως βοηθός φωτογράφου».

jenny.gr

Σταδιακά άρχισε να κάνει δικές της δουλειές μόδας στην Ελλάδα και ύστερα στην Ισπανία και κατάλαβε ότι αυτό που μου άρεσε ήταν η μόδα στον δρόμο. «Διαβάζοντας και ψάχνοντας για inspiration έβλεπα τις street style φωτογραφίες από τις εβδομάδες μόδας και σκέφτηκα να πάω στην εβδομάδα μόδας στο Μιλάνο να δω πώς είναι. Και ήταν τέλεια! Είχε το fashion κομμάτι και την ενέργεια της φωτογραφίας δρόμου που μου άρεσε πολύ. Η πρώτη φορά που πήγα ήταν τον Σεπτέμβριο του 2018. Έβγαλα πολύ λίγες φωτογραφίες, δεν ήξερα καθόλου πώς γίνεται όλο αυτό, αλλά κατάλαβα ότι μου άρεσε και ήθελα σίγουρα να ξαναπάω. Θεωρητικά είναι 3 χρόνια που φωτογραφίζω street style στις εβδομάδες μόδας, με διάλειμμα ενός χρόνου εξαιτίας του COVID-19. Αυτή την περίοδο μένω στην Αθήνα και φωτογραφίζω στις εβδομάδες μόδας στην Κοπεγχάγη, στο Μιλάνο και στο Παρίσι». 

jenny.gr
jenny.gr

Kάθε σεζόν είκονες μόδας από τις μεγάλες λεωφόρους του στιλ εμφανίζονται στα feed μας στα κοινωνικά δίκτυα και στην συνέχεια στα μεγαλύτερα περιοδικά ανα τον κόσμο και μας εμπνέουν. Εικόνες από τα πιο πρωτότυπα και στιλάτα outfits όπως τα συνέθεσαν και φόρεσαν καθημερινές γυναίκες σαν εμάς, κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και φέρνουν το χρώμα και την αισιοδοξία στα μάτια μας, ενώ πυροδοτούν την φαντασία. Ανάμεσα στα εντυπωσιακά κλικ αυτά μιας νεαρής Ελληνίδας, γεγονός που μας φέρνει ακόμα περισσότερη χαρά.

 

jenny.gr


Tι σημαίνει για εσένα το street style, τι πιστεύεις ότι το κάνει ξεχωριστό; 

Για μένα έχει μια φυσικότητα το street style που το κάνει ξεχωριστό. Προφανώς όλοι έχουν σκεφτεί και προετοιμάσει πολύ καλά το τι θα φορέσουν, μπορεί και το πώς θέλουν να φωτογραφηθούν, αλλά όταν είναι τελικά στον δρόμο θα αλληλεπιδράσουν με το περιβάλλον, με τον κόσμο, με τις καιρικές συνθήκες… και το αποτέλεσμα είναι όντως αληθινό. Το κλικ είναι αυθόρμητο κι αυτό το κάνει πιο ζωντανό. 

jenny.gr

Ποια είναι η αίσθηση στους δρόμους των μητροπόλεων της μόδας κατά την διάρκεια της fashion week; Το vibe που λαμβάνουμε εμείς είναι πολύ θετικό. Ισχύει το ίδιο και από την πλευρά του φωτογράφου;

Υπάρχει πολλή κούραση σίγουρα και πολύ άγχος σε όλους όσοι δουλεύουν στην εβδομάδα μόδας αλλά όταν κάνεις αυτό που αγαπάς υπάρχει πολλή χαρά και ενθουσιασμός. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μόδας νομίζω υπάρχει μια ελευθερία στον κόσμο να φορέσει ό,τι θέλει, που είναι πολύ όμορφο και δημιουργικό. Επίσης στην κάθε πόλη συγκεντρώνονται άνθρωποι από όλο τον κόσμο, fashion editors, influencers, μοντέλα, φωτογράφοι... όλοι οι ανθρώποι που δουλεύουν σε κάποιο κομμάτι της βιομηχανίας της μόδας είναι εκεί. Αυτό από μόνο του είναι μοναδικό… Τόσες διαφορετικές κουλτούρες και στιλ ανθρώπων σε μια πόλη! 

jenny.gr


Πώς είναι να συναντάς τα πιο επιδραστικά πρόσωπα της μόδας από κοντά;

Εδώ όλοι οι φωτογράφοι μπορούν να πουν σίγουρα πολλές ιστορίες. Στην αρχή το αίσθημα είναι ενθουσιασμός και χαρά, μετά μπορεί να έχει τρέξιμο, σπρώξιμο, fails και μετά μπορεί να έχει πάλι χαρά. Γίνονται όλα πολύ γρήγορα όταν φωτογραφίζουμε, οπότε είναι ανάμεικτα τα συναισθήματα. Την πρώτη φορά που είδα την Anna Wintour είχα κατενθουσιαστεί. Αλλά fun story έχω φωτογραφίσει και μοντέλο με 1 εκατομμύριο followers και μετά τη ρώτησα το instagram της. Είναι πολύ σημαντικό να συναντάει κανείς πρόσωπα της μόδας επιτυχημένα παγκοσμίως και να βλέπει πόσο προσγειωμένα είναι. Έχουν σεβασμό και ευγένεια. Ότι θα χαμογελάσουν όταν κατεβάσω την κάμερα για παράδειγμα και θα ευχαριστήσουν που τους φωτογράφισα, για μένα είναι πανέμορφο. Εννοείται ότι όπως σε όλες τις δουλειές υπάρχουν και αγενείς συμπεριφορές και δυσκολίες και γι'αυτό είναι πολύ συγκινητικό όταν επιτυχημένοι fashion influencers και editors μου στέλνουν ένα ωραίο μήνυμα για τη δουλειά μου. Είναι πολύ inspiring! 

jenny.gr


Τι κάνει κάποιον/α fashion influencer; Το στιλ του ή οι φωτογραφίες του;

Θεωρώ είναι η αισθητική που θα ξεχωρίσει κάποιον. Σίγουρα είναι όλα υποκειμενικά και το τι κάνει κάποιον influencer είναι μεγάλη συζήτηση αλλά αυτοί που θεωρούνται διεθνώς επιτυχημένοι fashion influencers πιστεύω είναι ανθρώποι που έχουν πάνω από όλα αισθητική κι αυτό βγαίνει και στο στιλ τους και στις φωτογραφίες τους και στο οτιδήποτε κάνουν ή δείχνουν στα social media. Είναι αληθινοί, έχουν να προτείνουν πράγματα και πάνω απ΄όλα απολαμβάνουν και το στιλ τους και τις φωτογραφίες τους. Η Leonie Hanne για παράδειγμα… Είναι ο πιο χαμογελαστός άνθρωπος πάντα και φαίνεται ότι αγαπάει αυτό που κάνει. Αυτό που δείχνει στα social media είναι κι από κοντά. Αυτό που την έχει κάνει να ξεχωρίσει ως fashion influencer είναι το στιλ της ως άνθρωπος θεωρώ και η ενέργειά της. Το στιλ ντυσίματος και τις φωτογραφίες μπορεί εύκολα κάποιος να τα μιμηθεί άλλωστε. Δεν αρκούν για να γίνει fashion influencer. 

jenny.gr

 

jenny.gr

Ποιο είναι το μυστικό σου για εντυπωσιακές street style φωτογραφίες;

Δε ξέρω αν έχω κάποιο μυστικό, αγαπάω πολύ αυτό που κάνω και δουλεύω πολύ ώστε να μου αρέσουν οι φωτογραφίες μου και να είναι κάθε φορά καλύτερες. 

Ποια είναι τα αγαπημένα σου κλικ μέχρι στιγμής;


Τα αγαπημένα μου κλικ συνδέονται με την ιστορία της φωτογραφίας νομίζω κι όχι με το πόσο μου αρέσει τελικά η φωτογραφία. Είναι από τα αγαπημένα μου κλικ για παράδειγμα η πρώτη φωτογραφία που έβγαλα την Anna Wintour. Ή δυο κλικ που έχω δημοσιεύσει στο PhotoVogue, της Vogue Italia. Τον περασμένο Αύγουστο πήγα πρώτη φορά στην εβδομάδα μόδας της Κοπεγχάγης. Ήταν το πρώτο fashion week που πήγα μετά την έναρξη της πανδημίας και η ενέργεια ήταν υπέροχη. Νομίζω φαίνεται σε όλες τις φωτογραφίες. Οι φωτογραφίες της Leonie στο Μιλάνο τον Σεπτέμβριο επίσης είναι από τις αγαπημένες μου, γιατί άρεσαν πολύ και στην ίδια. 

jenny.gr



Τι πρέπει να κάνει ένας φωτογράφος για να γίνει επιτυχημένος fashion photographer ;

Να δουλεύει σκληρά υποθέτω; Τουλάχιστον αυτό προσπαθώ εγώ. 

Τι θα συμβούλευες κάποιον που ξεκινά τώρα την φωτογραφία;

Να είναι αληθινός, να το κάνει γιατί το αγαπάει και να έχει υπομονή. 

jenny.gr

 

jenny.gr

Σε ποια πόλη έχουν το καλύτερο στιλ;

Οι Παριζιάνες έχουν πολύ δικό τους αυθεντικό στιλ και θεωρώ το καλύτερο. Ως πόλη όμως θα πω την Κοπεγχάγη. Το στιλ των ανθρώπων είναι πιο ελεύθερο και σύγχρονο, όπως και η ίδια η πόλη και η καθημερινότητά τους. Είναι έμπνευση. 

Τι λείπει από την Αθήνα για να τραβήξει το ενδιαφέρον του διεθνούς fashion set ; Το στιλ ή τα μεγάλα ονόματα;

Νομίζω η θέληση. 

jenny.gr

Φωτογραφίες @despi_naka 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.