image
ΣΤΙΛ

H Nάσια Φιλιππίδη είναι η MUSA που μας εμπνέει για μια πιο βιώσιμη μόδα


H Νάσια Φιλιππίδη , founder του βιώσιμου fashion brand, MUSA Collection, αποκαλύπτεται στο #jennygr
Μάρθα Κουμπάνη

9 Δεκεμβρίου 2021

Όταν μιλάμε για βιωσιμότητα, λίγα είναι εκείνα που καταφέρνουν πραγματικά να μας εμπνεύσουν. Και ο λόγος είναι πως πρόκειται για αξίες που σπανίζουν: Ηθική, ευθύνη, συνείδηση, αλληλεγγύη. Το ίδιο ισχύει και στην μόδα, την δεύτερη πιο ρυπογόνα βιομηχανία. Τα τελευταία χρόνια γίνονται σημαντικές προσπάθειες τόσο από τους σχεδιαστές όσο και από ανερχόμενα fashion brands, που αγωνίζονται για μια πιο «πράσινη» και ηθική μόδα.

Η ελληνική μόδα έχει πλέον την δική της MUSA που την εμπνέει για πιο βιώσιμες επιλογές.

Η MUSA Collection είναι ένα premium, ελληνικό, βιώσιμο και ηθικό brand ρούχων και αξεσουάρ.
Ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2020 από την Νάσια Φιλιππίδη, η οποία ύστερα από χρόνια εμπειρίας στο εξωτερικό, όπου ασχολήθηκε με τον χώρο του marketing και την βιωσιμότητα στον τομέα της μόδας, δημιούργησε την MUSA με στόχο να εφαρμόσει τις αρχές της βιώσιμης και ηθικής μόδας, αλλά και να δώσει μία διαφορετική οπτική σχετικά με το πως και τι αγοράζουμε, καθώς και τι επιλέγουμε να αγγίζει το σώμα μας.
Το όνομα MUSA είναι εμπνευσμένο από τις εννέα μούσες της ελληνικής μυθολογίας: Κλειώ, Ευτέρπη, Θάλεια, Μελπομένη, Τερψιχόρη, Ερατώ, Πολυμνία, Ουρανία, Καλλιόπη, με κάθεμια από αυτές να έχει το δικό της statement και την δική της προσωπικότητα. Έτσι και η MUSA ως brand, μέσα από την συλλογή της, στοχεύει στο να αναδείξει την μοναδική προσωπικότητα που έχει καθένας μας, την οποία πρέπει να αγκαλιάζει και να τολμά να αναδεικνύει.

Πώς; Μέσα από τα πιο κομψά και θηλυκά σχέδια που μπορεί να βρει στις συλλογές της. Χαλαρές γραμμές σε πουκάμισα, παντελόνια και matching sets, inspirational, μοντέρνα και πολύ άνετα hoodies και feminine φορέματα με ιδιαίτερους γιακάδες Peter Pan, είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που ξεχωρίσουν στα ρούχα MUSA.

image

Πότε αποφάσισες ότι θέλεις να ιδρύσεις το δικό σου brand;

Όσο περνούσε ο καιρός που δούλευα σε εταιρείας αισθανόμουν ότι είναι κάτι που δεν ταιριάζει στην δική μου προσωπικότητα. Όντας λίγο πιο ελεύθερο πνεύμα με μεγάλη δόση δημιουργικότητας αλλά και συναισθηματισμού αντιλήφθηκα ότι ο εταιρικός κλάδος δεν είναι το στοιχείο μου. Κάπως έτσι το 2018 έκανα τα πρώτα μου επιχειρηματικά βήματα στον κλάδο του τουρισμού με ένα μικρό destination management agency. Στη συνέχεια ήρθε η MUSA που ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2020. Είχα πάντα μεράκι για τα ρούχα καθώς η μητέρα μου ήταν ιδιοκτήτρια καταστήματος με γυναικεία ενδύματα στην Κρήτη και ήρθα από μικρή ηλικία σε επαφή με την μόδα. Όταν ξέσπασε η πανδημία οι συγκυρίες ήρθαν με τέτοιο τρόπο που πήρα την απόφαση να ασχοληθώ με την μόδα δημιουργώντας όμως κάτι που να έχει ένα σκοπό. Την βιωσιμότητα, την ηθική και την ενδυνάμωση. Έτσι δημιουργήθηκε η MUSA.

Jenny.Gr

Ποια είναι η φιλοσοφία του Musa;

Οι αξίες μας είναι οι: Βιωσιμότητα. Ενδυνάμωση. Ηθική.
Η MUSA βασίζεται στο minimal capsule wardrobe philosophy, που σημαίνει λίγα, ποιοτικά κομμάτια, φτιαγμένα από φυσικά και βιώσιμα υφάσματα, με διαχρονικό χαρακτήρα που το ένα συμπληρώνει το άλλο και μπορούν να φορεθούν από το πρωί μέχρι το βράδυ, δημιουργώντας πολλά διαφορετικά στιλ. Επίσης ρούχα που φοράμε για να αναδεικνύουμε το προσωπικό μας statement και δεν μας φοράνε.

Jenny.Gr

Ποια είναι η δική σου Μούσα; Κάποια γυναίκα που να σε εμπνέει στην ζωή σου;

Η μητέρα μου, καθώς πρόκειται για έναν πολύ δυναμικό άνθρωπο που είχε δική της επιχείρηση, παιδιά, και σπούδαζε ταυτόχρονα. Και τα κατάφερε φανταστικά. Οπότε στον δικό μου κόσμο δεν υπάρχουν στερεότυπα ή διλήμματα.

Ό,τι θέλουμε μπορούμε να το καταφέρουμε, αρκεί να το θέλουμε πραγματικά.

Tι υλικά χρησιμοποιείς; Πόσο sustainable είναι το Μusa;

Η MUSA είναι ένα ελληνικό brand προσανατολισμένο στις αξίες της βιώσιμη και ηθικής μόδας. Ηθική μόδα για εμάς σημαίνει να στηρίζουμε την τοπική κοινότητα με κάθε δυνατό τρόπο, αλλά και να δείχνουμε σεβασμό και αγάπη στο σώμα μας και το περιβάλλον, φορώντας ρούχα φιλικά ως προς τα δύο. Μία έκφανση της βιωσιμότητας έχει να κάνει με το τι επιλέγω να φοράω ώστε να αντιπροσωπεύω το ποιος είμαι και τις αξίες μου. Ως brand διεκδικούμε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για όλους μέσα από τις δράσεις μας.

Αυτές είναι:

  • Προμηθευόμαστε τα υφάσματα από ελληνικές επιχειρήσεις στηρίζοντας την τοπική οικονομία
  •  Δημιουργούμε κομμάτια με διαχρονικότητα
  • Η παραγωγή μας είναι limited με στόχο την αποφυγή στοκ που καταλήγει στο περιβάλλον με την μορφή απορριμάτων
  •  Για την ραφή των ρούχων μας συνεργαζόμαστε με μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα στηρίζοντας την τοπική κοινότητα και το μεράκι των ανθρώπων αυτών
  •  Όλα τα υφάσματα που χρησιμοποιούμε είναι φυσικά (φιλικά προς το περιβάλλον) και βιώσιμα όπως το pinatex, tencel κ.α. Επίσης το brand μας είναι vegan.
  •  Έχουμε zero waste policy: παίρνουμε όσο ύφασμα ακριβώς χρειαζόμαστε για την ραφή των ρούχων μας και τα ρετάλια τα αξιοποιούμε δημιουργικά σε άλλα πράγματα όπως scrunchies ή limited edition ρούχα
  •  Προσφέρουμε υπηρεσίες μεταποίησης και επιδιόρθωσης με σκοπό τα ρούχα να μείνουν στην ντουλάπα μας για χρόνια
  •  Η συσκευασία μας είναι βιώσιμη (φτιαγμένη από φυσικά υλικά όπως το καλαμπόκι)
Jenny.Gr

Τι συμβουλή θα έδινες σε κάποιον που θέλει να δημιουργήσει το δικό του fashion brand;

Το μόνο πράγμα που μας εμποδίζει από το να κάνουμε αυτό που θέλουμε είναι συνήθως ο φόβος της αποτυχίας. Οπότε αυτό που θα έλεγα είναι «Οραματίσου. Ονειρεύσου. Πράξε».

Από που εμπνέεσαι για τα σχέδια σου;

Έμπνευση μας είναι η μοναδική προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου και ο τρόπος του να φοράει ένα ρούχο που αναδεικνύει το προσωπικό του statement αντί να τον φοράει το ρούχο.

Jenny.Gr

Aκολουθείς τις τάσεις; Μπορεί κάποιος να υιοθετήσει την βιωσιμότητα στην ντουλάπα του και ταυτόχρονα να ακολουθεί τα trends;

Χμμ θα έλεγα πως όχι. Από μικρή επιλεγω ρούχα που απλά μου κέντριζουν το ενδιαφέρον και ταιριάζουν στο σωματότυπο και την προσωπικότητα μου. Αν υπάρχει κάποιο trend που μου αρέσει πολύ θα σκεφτώ πρώτα αν μου ταιριάζει και στη συνέχεια θα το προσαρμόσω πάνω στην δική μου στιλιστική ταυτότητα. Όπως και τα ρούχα που απαρτίζουν τις limited συλλογές της MUSA είναι ρούχα που σχεδιάζονται με γνώμονα τι θα ήθελα η ίδια να έχω στην ντουλάπα μου ώστε να μπορώ να δημιουργώ συνθέσεις και να είναι φυσικά και ρούχα που εξυπηρετούν τις ανάγκες της σύγχρονης ζωής.

Jenny.Gr

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σου;

Γενικά η φιλοσοφία ζωής μου είναι να ζω την κάθε μέρα που μας χαρίζεται και να ακολουθώ το flow των πραγμάτων. Οπότε οι επόμενοι στόχοι είναι κανένα πλάνο.