ΣΤΙΛ

Cristóbal Balenciaga: Ο Master της Υψηλής Ραπτικής και δάσκαλος του Dior και Givenchy


Μάρθα Κουμπάνη

7 Ιανουαρίου 2021

Cristóbal Balenciaga: Ο Master της Υψηλής Ραπτικής και δάσκαλος του Dior και Givenchy
Ποιος ήταν ο Cristóbal Balenciaga: Ο Master της Υψηλής Ραπτικής και δάσκαλος του Dior και Givenchy

O Cristóbal Balenciaga, ο couturier που έγινε δάσκαλος όλων των σχεδιαστών πρόκειται να είναι το θέμα σειράς της ViacomCBS International Studios. H σειρά θα αφηγείται τη ζωή του διάσημου Ισπανού σχεδιαστή πίσω από τον δημοφιλή οίκο μόδας Balenciaga που πλέον ανήκει στον όμιλο Kering.

Το σενάριο υπογράφουν οι Ρεμπέκα Πόλοκ και Κας Γκράχαμ, τη σκηνοθεσία θα αναλάβει ο Τζέιμς Κεντ, και εκτελεστική παραγωγός είναι η Φρίντα Τορεσμπλάνκο της Braven Films.

Μεγάλη του αδυναμία ήταν η δαντέλα, με το προσωνύμιο «Βασιλιάς της Δαντέλας» να τον ακολουθεί σε όλη την καριέρα του, ενώ απεχθανόταν τα prints.

Η παραγωγή της πρώτης σειράς για την τηλεόραση που απεικονίζει τον The Master της υψηλής ραπτικής, ο οποίος εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο επιδραστικούς σχεδιαστές μόδας όλων των εποχών, πρόκειται να ξεκινήσει το 2021.

Παρότι ηγήθηκε στην επανάσταση της μόδας με τη δεξιοτεχνία και την τελειομανία του, ο Cristóbal Balenciaga θεωρούνταν απρόσιτος καθώς κρατούσε την προσωπική του ζωή μακριά από τη δημοσιότητα. Μάλιστα ο Balenciaga είχε δώσει μόνο δύο συνεντεύξεις τύπου κατά τη διάρκεια της 50χρονης καριέρας του. Οι Paco Rabanne, André Courrèges, Emanuel Ungaro, Hubert de Givenchy ή Óscar de la Renta έχουν περισσότερα κοινά στοιχεία από το να είναι βασικές μορφές της μόδας του 21ου αιώνα. Συνδέονται επίσης από το γεγονός ότι όλοι τους εργάστηκαν στο ατελιέ του Cristóbal Balenciaga.

Ο Cristóbal Balenciaga Eizaguirre γεννήθηκε σε ένα ψαροχώρι στην Βασκική επαρχία Gipuzkoa της Ισπανίας. Ο πατέρας του ήταν ψαράς, ενώ η μητέρα του ήταν μοδίστρα. Αυτή φαίνεται πως ήταν και η πρώτη δασκάλα του Cristóbal, ο οποίος από πολύ νεαρή ηλικία ήξερε να ράβει. Σε ηλικία 12 ετών, μάλιστα, ξεκίνησε την πορεία του ως μαθητευόμενος ενός ράφτη.

Πολύ σύντομα, το ταλέντο του εντοπίζεται από τη Μαρκησία Torres, την ευγενή της περιοχής, η οποία γίνεται πελάτισσα και ευεργέτιδά του. Με τη βοήθειά της, μετακομίζει στη Μαδρίτη, όπου λαμβάνει και επισήμως μαθήματα ραπτικής.

Το 1919, σε ηλικία 22 ετών, ίδρυσε τον πρώτο του οίκο μόδας στο Σαν Σεμπαστιάν και αργότερα επεκτάθηκε στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη. Με το ξέσπασμα του Ισπανικού Εμφυλίου, μετακόμισε στο Παρίσι το 1936. Τον Αύγουστο του 1937 θα ιδρύσει τον Οίκο Balenciaga στη λεωφόρο George V.

Στην συνέχεια ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος καθυστέρησε, όπως ήταν φυσικό, την αναγνώρισή του.

Αντλούσε έμπνευση από τους Ισπανούς ζωγράφους, όπως ο Goya και ο Velazquez, ταυρομάχους, χορεύτριες flamenco, Ισπανίδες πριγκίπισσες και τα ενδύματα των καθολικών ιερέων, και έτσι τόλμησε να καταργήσει εντελώς τη μέση στα ρούχα και να τονίσει τους ώμους.

Ήταν το 1939, όταν ο Balenciaga εμπνέεται από ένα πορτρέτο του Velazquez που απεικόνιζε την κόρη του Βασιλιά Φιλίππου Δ’, Μαρία-Μαργκαρίτα, και δημιουργεί το Infanta Dress.

Δημιούργησε ακόμα και το δικό του ύφασμα, ένα είδος βαμβακερού, το gazar. Μεγάλη του αδυναμία ήταν η δαντέλα, με το προσωνύμιο «Βασιλιάς της Δαντέλας» να τον ακολουθεί σε όλη την καριέρα του, ενώ απεχθανόταν τα prints.

Τη δεκαετία του 1950, ο Balenciaga παρουσίασε στιλ και σιλουέτες που θεωρήθηκαν επαναστατικές για εκείνη την εποχή.

Μεταξύ της κληρονομιάς του Cristóbal Balenciaga είναι τα iconic δομημένα του κομμάτια, πρωτοποριακά για την εποχή.

Ο Cristóbal Balenciaga ήταν «ο αφέντης όλων μας», όπως είπε ένα άλλο είδωλο της μόδας της εποχής, ο Christian Dior.

Μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά σχέδια που πρωτολάνσαρε ο Balenciaga ήταν τα bolero και το σήμα κατατεθέν του, το Square Coat.

Το sack dress, το balloon dress, το cocoon coat dress ή το kimono sleeve coat είναι μερικά μόνο παραδείγματα. Ορισμένα από αυτά πολλές φορές αποδίδονται λανθασμένα στον Hubert de Givenchy ο μαθητής του, ήταν αυτός που τα έκανε ευρύτερα γνωστά.

Μια άλλη από τις πιο σημαντικές πτυχές του έργου του δημιουργού, που συνδέεται με τη γλυπτική και την ογκομετρική, είναι τα εσωτερικά στοιχεία κατασκευής των ενδυμάτων του. Ο couturier χρησιμοποίησε και ανέπτυξε κάθε είδους αλληλεπιδράσεις, καλύμματα, αγωγούς, βάτες, ενισχυτικά, σφιγκτήρες, ενσωματώσεις, τεντώματα, εξαρτήματα. Ο Cristóbal Balenciaga ήταν «ο αφέντης όλων μας», όπως είπε ένα άλλο είδωλο της μόδας της εποχής, ο Christian Dior.

H Coco Chanel είχε πει για εκείνον ότι ήταν «ο μόνος couturier με την πραγματική σημασία της λέξης. Οι υπόλοιποι είμαστε απλώς σχεδιαστές μόδας».

Το 1968, ο Cristóbal Balenciaga αποφασίζει να κλείσει τον οίκο του. Σε ηλικία 74 ετών, κλείνει όλες τις μπουτίκ του σε Παρίσι, Βαρκελώνη και Μαδρίτη και αποσύρεται στην Ισπανία.

Τέσσερα χρόνια μετά, στις 23 Μαρτίου του 1972, ο μετρ της Υψηλής Ραπτικής πεθαίνει στην Xabia της Ισπανίας. Την ημέρα του θανάτου του, το περιοδικό «Women’s Wear Daily» κυκλοφορεί με τον τίτλο «The King is Dead» και κανένας δεν αναρωτιέται σε ποιον αναφέρεται.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.