ΣΤΙΛ

H Evi Grintela μιλά στο JennyGr για την αξία του κλασικού, τη διαχρονικότητα ενός shirtdress και την επιρροή των '60s σήμερα


Μάρθα Κουμπάνη

28 Ιουλίου 2022

H Evi Grintela μιλά στο JennyGr για την αξία του κλασικού, τη διαχρονικότητα ενός shirtdress και την επιρροή των '60s σήμερα
H Evi Grintela μιλά για την αξία του κλασικού, την διαχρονικότητα ενός shirt dress και την επιρροή των 60s σήμερα

Τo όνομα Εύη Γριντέλα είναι παραπάνω από οικείο, ιδίως σε εκείνους που μεγάλωσαν ξεφυλλίζοντας τα μεγαλύτερα ελληνικά περιοδικά μόδας, όταν αυτά βρίσκονταν στην χρυσή εποχή τους. Η Εύη Γριντέλα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα, σπούδασε σχέδιο μόδας στη σχολή Βελουδάκη και με το πέρασμα του χρόνου κατάφερε να χτίσει μια σπουδαία καριέρα ως fashion editor που θα ζήλευαν πολλοί.

Πλέον έχει επιστρέψει στην μόδα, αυτή την φορά από την σκοπιά του δημιουργού, έχοντας αναλάβει το ρόλο της σχεδιάστριας για το ομώνυμο brand της και διοχετεύοντας όλη την γνώση, το ταλέντο και την ενέργεια γύρω από ένα μοναδικό concept. Το shirtdress.

Το shirtdress πρωταγωνιστεί στην συλλογή Spring Summer 2022, με τίτλο «The Poet’s Garden», που αντλεί έμπνευση από την κουλτούρα του πικνίκ της δεκαετίας του '60, τα ελληνικά θεραπευτικά βότανα όπως θυμάρι, δεντρολίβανο, λεβάντα και χαμομήλι, βοτανικούς κήπους και ανθόκηπους με μιμόζες, κρίνους, βιολέτες και ανεμώνες.

Jenny.Gr

Πέρα από τα ευφάνταστα patterns που αγαπά η σχεδιάστρια, όπως ρίγες και καρό, σε αυτή τη συλλογή πρωταγωνιστούν τα φλοράλ μοτίβα, σχεδιασμένα exclusively για το brand στο Κόμο της Ιταλίας, τα οποία αναδεικνύονται μοναδικά μέσα από δροσερά φορέματα, πουκάμισα σε κλασική και cool-ανάλαφρη γραμμή, shirt matching sets, καθώς και ψάθινες καλοκαιρινές τσάντες για πρωινές εμφανίσεις.

Οι αέρινες δημιουργίες Evi Grintela από βαμβακερό βουάλ, φίνα ποπλίνα και δαντέλα παντρεύονται με custom made prints και ρίγες και αποπνέουν θηλυκότητα και αυτοπεποίθηση σε κάθε εμφάνιση.

Με αφορμή τα ονειρεμένα της φορέματα, τα οποία φτιάχτηκαν για να εξασφαλίσουν ότι θα παραμείνουμε chic και δροσερές αυτό το καλοκαίρι, μιλήσαμε μαζί της για τα πάντα. Από τη σημασία ενός τόσο διαχρονικού ρούχου όπως το shirtdress στην γκαρνταρόμπα, μέχρι την αξία του ίδιου του κλασικού και τα σύγχρονα fashion trends και την βιωσιμότητα στην μόδα.

Jenny.Gr

Τι συμβολίζει το shirt dress στην γυναικεία γκαρνταρόμπα; Θα μπορούσε ως αντικείμενο εμπνευσμένο από την ανδρική γκαρνταρόμπα να «μιλά» για τη γυναικεία χειραφέτηση;

Για μένα η μεγαλύτερη έμπνευση ήταν το iconic shirtdress που δημιούργησε ο Yves Saint Laurent στα 70’s. Ο Yves Saint Laurent ήταν για μένα παραπάνω από σχεδιαστής γιατί υπήρξε πρωτοπόρος στην μόδα και η επιρροή του προερχόταν μέσα από την τέχνη. Εάν η Chanel έδωσε στις γυναίκες την ελευθερία τους, εκείνος ήταν αυτός που τις ενδυνάμωσε. Είναι αυτός που δημιούργησε την επανάσταση στη γυναικεία μόδα και είναι ο πρώτος που χρησιμοποίησε ανδρικά στοιχεία και την ανδρική εικόνα με την επαναστατική συλλογή του Le Smoking το ’66 φτιάχνοντας το πρώτο tuxedo κουστούμι για γυναίκες. Υπάρχουν διάσημες γυναίκες που ενέπνευσαν τον Yves Saint Laurent και εμπνέουν όλους μας με το πόσο πρωτοποριακά φορούσαν τα ανδρικά πουκάμισα στην γκαρνταρόμπα τους, όπως η Greta Garbo και η Marlene Deitrich στα 30’s.

Το shirtdress που δημιούργησε ο Yves Saint Laurent το ’71 είχε αξιομνημόνευτη σημασία. Απελευθέρωσε τις γυναίκες από τα στημένα ρούχα και σχεδίασε ρούχα δανειζόμενος στοιχεία από το ανδρικό πουκάμισο τα οποία ήταν πολύ πιο άνετα και φορέσιμα από την νέα γενιά και από τους ενθουσιώδεις ανθρώπους της μόδας. Οι γυναίκες διαχρονικά αγάπησαν τα shirtdresses γιατί είναι ένα ρούχο το οποίο χαρίζει κομψότητα διατηρώντας πάντα την αίσθηση του στυλ.

Θεωρώ πως στην σημερινή εποχή είναι επίκαιρο γιατί είναι ένα πολύ σημαντικό συστατικό του κινήματος το οποίο βλέπουμε να υπάρχει πάρα πολύ έντονα στις τελευταίες τάσεις της μόδας αλλά και σε κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο και αυτό είναι το gender fluidity.

Jenny.Gr

Το shirt dress θεωρείται κλασικό. Τι σημασία έχει το κλασικό στη ζωή σας αλλά και την δημιουργία σας;

Οι αναφορές μου γενικά στις συλλογές μου προέρχονται από μελέτη σε σχέση με την ιστορία της μόδας μέσω των δεκαετιών και φυσικά παρακολουθώ και αφουγκράζομαι την κοινωνική πραγματικότητα που επικρατεί στον κόσμο αυτήν την στιγμή. Είμαι παρατηρητής και ταυτόχρονα απορροφώ όλα τα στοιχεία και τα δεδομένα που αντιλαμβάνομαι γύρω μου και τα οποία εκφράζω μέσω των δημιουργιών μου.

Τα shirtdresses που σχεδιάζουμε για το Evi Girntela: the shirt dress είναι κλασικά γιατί χρησιμοποιούμε υψηλής ποιότητας υφάσματα, η ραφή τους είναι σχεδόν χειροποίητη γιατί ράβονται σε πολύ μικρά εργαστήρια και αυτό τους δίνει μία διαχρονική κομψότητα. Η σκέψη μου όταν φτιάχνουμε τα shirtdresses είναι να έχουν την διάρκεια μέσα στον χρόνο, ώστε η μητέρα να μπορεί να το δώσει στην κόρη της, όπως έκαναν παλιότερα οι γυναίκες. Θεωρώ ότι η σωστή επιλογή λίγων κομματιών υψηλής ποιότητας στην γκαρνταρόμπα μιας γυναίκας είναι η πιο sustainable (βιώσιμη) επιλογή που μπορούμε να κάνουμε για να προσφέρουμε κι εμείς στην βιωσιμότητα του πλανήτη και να αποτρέψουμε με τον τρόπο μας την καταστροφή του περιβάλλοντος από την υπερβολική κατανάλωση.

Jenny.Gr

Τhe Poet's Garden Collection. Ποια είναι η έμπνευση πίσω από τη συλλογή σας;

Η συλλογή για το καλοκαίρι 2022 είναι επηρεασμένη από την αγάπη μου για τους κήπους και τα άνθη και η έμπνευσή μου ήρθε από αντίκες art nouveau posters που απεικονίζουν βότανα και λουλούδια, ζωγραφισμένα στο χέρι από καλλιτέχνες όπως ο Maurice Verneuil. Όλα αυτά συνδυασμένα με ρίγες που δεν παύουν να αποτελούν πηγή έμπνευσής για μένα.

To Cottagecore είναι ένας σύγχρονος διαδικτυακός όρος που περιγράφει την ρομαντική αισθητική/στιλ στην ύπαιθρο. Πόσο σας επηρεάζουν τα σύγχρονα trends; Θα μπορούσε η Τhe Poet's Garden Collectionνα είναι μέρος του Cottagecore;

Πράγματι το cottagecore είναι ένα trend που έχει εμφανιστεί κατά την διάρκεια της καραντίνας και αποτελεί μια διαφυγή, έστω διαδικτυακά, από την ρουτίνα της καθημερινότητας στις μεγάλες πόλεις και η τάση αυτή σίγουρα βοήθησε αρκετούς ανθρώπους να οραματίζονται και να έχουν εικόνες από την φύση ενώ έμεναν σπίτι.

Πιστεύω ότι αυτό σιγά σιγά γίνεται τρόπος ζωής και πάρα πολύ άνθρωποι αναζητούν και βρίσκουν την ηρεμία και την γαλήνη στην εξοχή, στα νησιά μας, στα υπέροχα χωριά, σε μικρότερες πόλεις. Αυτό έχει αρχίσει σαν τάση και πιστεύω ότι θα συνεχίσει με πιο έντονους ρυθμούς, η μετακίνηση των ανθρώπων από μεγάλες πόλεις στις μικρότερες. Η ανάγκη μας να ζούμε κοντά στην φύση θεωρώ ότι λειτουργεί θεραπευτικά στην ψυχική μας ισορροπία. Η συλλογή αυτή είναι επηρεασμένη από τον τρόπο ζωής και από τις εικόνες που έχουμε από μια πιο ξέγνοιαστη καθημερινότητα μέσα στην φύση.

Jenny.Gr

Τα φορέματα είναι επηρεασμένα από την αισθητική της δεκαετίας του ΄60. Ποιες εικόνες είχατε στο μυαλό σας ή στο moodboard της συλλογής όταν την σχεδιάζατε;

Όταν μιλάμε για την μόδα σήμερα, σίγουρα η επιστροφή των swinging 60’s είναι πολύ σημαντική. Σηματοδοτεί για μένα την δεύτερη μεγάλη επανάσταση στον φεμινισμό. Η μόδα στα 60’s ήταν όλη γύρω από την αυτοέκφραση και την δημιουργικότητα. Η μουσική των Beatles και των Rolling Stones, ο Μάιος του ’68, ο David Bowie, τα έντονα χρώματα και η επαναστατική διάθεση με χαρούμενα pop prints απομάκρυναν τον κλασικισμό και τα καθώς πρέπει looks της προηγούμενης δεκαετίας.
Πιστεύω ότι το trend που απογειώθηκε στα 60s και ως swinging London, εμπλουτισμένο με ψυχεδελικά prints, πολύχρωμο hippie style είχε ένα αίσθημα πνευματικότητας που αντιπροσώπευε την ειρήνη και την αγάπη. Τα παιδιά των λουλουδιών υπερασπίστηκαν τους αγώνες ενάντια στον πόλεμο, την δικαιοσύνη και άλλα κοινωνικά ζητήματα, κάτι που συγχρονίζεται με την σημερινή μας εποχή, την ανάγκη για αλλαγή, για σεβασμό στον πλανήτη, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότητα, την αποδοχή στην διαφορετικότητα.

Το moodboard πoυ είχα φτιάξει σχετικά με την επιρροή των ’60 στην συλλογή μου είχε σαν style icons την Brigitte Bardot, την Elizabeth Taylor, την Bianca Jagger, την Catherine Deneuve με το smoking suit την Loulou de la Falaise, την Paloma Picasso και τον Mick Jagger που φορούσε φόρεμα σχεδιασμένο από τον designer Mr Fish.

Jenny.Gr

Ποιος είναι ο ρόλος των prints σε αυτό; Ποιο είναι το αγαπημένο σας print τελικά;

Σε κάθε συλλογή ανάλογα με το θέμα τα prints παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο γιατί είναι custom για το δικό μας brand. Τα prints αυτής της συλλογής είναι από τα αγαπημένα μου γιατί τα λουλούδια είναι και κάτι που λάτρευα γενικά στην ζωή μου. Θα ήθελα πολύ να είχα τον χρόνο να ασχοληθώ με την κηπουρική και είναι κάτι που σκοπεύω να κάνω στο άμεσο μέλλον.

Ποιες είναι οι σκέψεις σας σχετικά με την βιώσιμη μόδα και ειδικά στην Ελλάδα του 2022;

Το υπάρχον σύστημα δημιούργησε μεγάλη πίεση στους σχεδιαστές και στο αγοραστικό κοινό που κάθε εβδομάδα έβλεπε καινούργια ρούχα και προϊόντα. Αυτό μετά την πανδημία αποκαλύφθηκε πόσο μη βιώσιμο είναι και ότι πρέπει να βρεθεί ένας άλλος τρόπος να λειτουργήσει το παγκόσμιο σύστημα της μόδας. Είναι η εποχή που αναθεωρείται το πόσες συλλογές θα υπάρχουν, πως θα προωθούνται και πότε θα παραδίδονται. Προτείνω στους νέους σχεδιαστές να ασπαστούν όλες τις νέες ηθικές αρχές που έχουν ξεκινήσει να διαφαίνονται όπως βιωσιμότητα, οικολογικές και φιλικές προς το περιβάλλον πρώτες ύλες, αυθεντικότητα στις συλλογές τους.
Όλα έχουν να κάνουν με την αλλαγή, την βιωσιμότητα, το νέο σύστημα αξιών, την διαφάνεια, την διαφορετικότητα, την αυθεντικότητα και την κλιματική αλλαγή που επηρεάζει τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τα υλικά μας για να δουλέψουμε τις συλλογές μας.
Είναι μια χρονική στιγμή στο χώρο της μόδας που η βιωσιμότητα, η ανακύκλωση, η αυθεντικότητα και η ηθική είναι οι πιο σημαντικές αξίες τις οποίες και εγώ υιοθετώ και σκέφτομαι συνεχώς τους τρόπους που μπορούν να εφαρμοστούν στο δικό μου brand.

Jenny.Gr

Tι θα θέλατε να είναι διαφορετικό για τους Ελληνες δημιουργούς;

Μεγάλη μου επιθυμία είναι να μπορέσουν οι νέοι άνθρωποι να ασχοληθούν με το τεχνικό́ κομμάτι της μόδας, το οποίο έχει να κάνει με την τέχνη της χειροτεχνίας και της δεξιότητας. Όνειρό́ μου είναι να γίνει η Ελλάδα πάλι μια χώρα που να μπορεί́ να παράγει υφάσματα, όπως παλαιότερα, να αναγεννηθούν τέχνες όπως η ύφανση, το χειροποίητο κέντημα, οι φυσικές τεχνικές βαφών, το πλέξιμο και τόσα άλλα που βασίζονται στην ελληνική́ κουλτούρα.

Πρόσφατα μας καλωσορίσατε στο νέο σας, πολύ όμορφο, ατελιέ. Πόσο σημαντικός είναι ο χώρος για έναν δημιουργό; Mε τι κριτήρια το διακοσμήσατε;

Ο χώρος του ατελιέ́ σχεδιάστηκε από́ τον αρχιτέκτονα και γλύπτη Κώστα Γουζέλη, έναν σπουδαίο καλλιτέχνη που δυστυχώς δεν βρίσκεται πια στη ζωή́. Η αρχιτεκτονική́ του προσέγγιση ήταν πολύπλευρη, ένας διάλογος τέχνης και αισθητικής, με απολυτό σεβασμό́ στο περιβάλλον μέσα στο οποίο δημιουργούσε το έργο του με ποιητικό́ ερωτισμό́ και αφοσίωση, κάτι που αντιπροσωπεύει απολυτά και τη φιλοσοφία του brand.

Jenny.Gr

Από́ την πρώτη στιγμή́ που επισκέφτηκα τον χώρο αισθάνθηκα απόλυτο σεβασμό́ απέναντι στον δημιουργό́ του. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν ήθελα να επέμβω ώστε να αλλοιώσω με οποιονδήποτε τρόπο το έργο του. Επέλεξα λοιπόν να εντάξω φυσικά́ υλικά́, όπως bamboo έπιπλα, και να χρησιμοποιήσω για το γραφείο μου όλους τους τόνους του μπεζ.

Το ατελιέ μας βρίσκεται στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας που πάντα με συγκινεί. Εδώ βρίσκεται η εκκλησιά της Αγίας Ειρήνης, η πρώτη μητρόπολη των Αθηνών, όπου εκκλησιαζόταν ο βασιλιάς Όθωνας. Πιο πάνω ο δρόμος οδηγεί στην Ακρόπολη. Όλη αυτή η ιστορία γύρω μας είναι σαν ένα πέπλο ομορφιάς και προστασίας που μας επηρεάζει καθημερινά. Αγαπώ την πλατεία της Αγίας Ειρήνης γιατί πέρα από την ιστορία της είναι γεμάτη ζωή́, μου αρέσει πολύ́ αυτή́ η νεανική́ ζωντάνια που εκπέμπει, τα υπέροχα κτίρια που βλέπω από́ το παράθυρό μου. Αυτός ο χώρος είναι για μένα πηγή́ έμπνευσης. Αισθάνομαι ότι βρίσκομαι σε μια εποχή́ οπού εξελίσσω το brand μου.

Jenny.Gr

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας. Θα ήσασταν ανοιχτή σε κάποια συνεργασία;

Ένας από τους στόχους μου είναι ένα mono brand κατάστημα Evi Grintela, το οποίο θα μπορεί να αναδείξει και να εκφράσει την προσωπική μου αισθητική και την αισθητική του brand και την φιλοσοφία του.
Επίσης υπάρχουν διάφορες σκέψεις για συνεργασίες με καλλιτέχνες όπου θα χρησιμοποιήσουμε έργα τους. Γενικά στην ζωή μου είμαι ανοιχτή σε συνεργασίες καθώς πάντα με γοητεύει το να παντρεύω και να συντονίζω την δική μου δημιουργικότητα με άλλες δημιουργικές προσωπικότητες.

INFO

Evi Grintela

Instagram