ΣΤΙΛ FASHION NEWS

Η Ευρώπη προτιμά μοντέλα με γκρίζα μαλλιά παρά plus-size


The Jennettes

16 Οκτωβρίου 2018

20180907_zaf_p97_1027.jpg

Το diversity όσον αφορά τη φυλή έσπασε ρεκόρ, σύμφωνα με την αναφορά για τη φετινή σεζόν του The Fashion Spot. Στα 7,431 runway castings σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Μιλάνο και Παρίσι, το 36% των μοντέλων ήταν έγχρωμα στα shows την Άνοιξη του 2019 - και κυρίως στη Νέα Υόρκη. Μπορεί το ποσοστό να μην ακούγεται μεγάλο, ωστόσο υπάρχει μεγάλη αύξηση συγκριτικά με την Άνοιξη του 2018 (30,2%). Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τα νούμερα κάθε χρόνο από το 2015 αυξάνονται όλο και περισσότερο, αποδεικνύοντας την εξέλιξη που παρουσιάζει η βιομηχανία της μόδας.

Το diversity στους σωματότυπους και τα μεγέθη έσπασε επίσης ρεκόρ, με 54 plus size μοντέλα να εμφανίζονται σε 15 διαφορετικά shows. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα τεράστιο κενό όσον αφορά η διαφορετικότητα στα σώματα που βλέπουμε στα catwalks.

Τα 54 αυτά μοντέλα, λοιπόν, είναι μόνο το 0.73 του συνόλου. Και πάλι, τα περισσότερα από αυτά τα castings προέρχονται από Νεοϋορκέζους σχεδιαστές, όπως Chromat, Savage x Fenty, Christian Siriano, Prabal Gurung κ.α. Στο Λονδίνο, μόνο 1 μοντέλο ήταν plus size (στο show του Nicholas Kirkwood), 3 στο Μιλάνο (όλα στους Dolce & Gabbanna) και 1 στο Παρίσι (στα Alexander McQueen).

Και η ανισότητα στην ηλικία είναι ακόμα χειρότερη. Το Fashion Spot αναφέρει πως οι γυναίκες στα 50 δεν έχουν καμία αντιπροσώπευση στις πασαρέλες. Βέβαια, οι αριθμοί μεγαλώνουν σταδιακά. Σύμφωνα με το Fashion Spot, "Οι Ευρωπαίοι σχεδιαστές είναι υπεύθυνοι για πάνω από τα μισά castings σε μοντέλα μεγαλύτερων ηλικιών (Μάλιστα, μοιάζουν να θέλουν να προσλάβουν γυναίκες με γκρίζα μαλλιά περισσότερο απ' ότι γυναίκες με μέση πάνω από 63,5 εκατοστά.)".

Υπάρχει, όμως, και μία μικρή ελπίδα, αφού transgender και non-binary μοντέλα έσπασαν το ρεκόρ φέτος, με 83 μοντέλα που δηλώνουν ανοιχτά transgender και non-binary να εμφανίζονται στις πασαρέλες. Ο δρόμος ακόμα, βέβαια, είναι μακρύς για τη βιομηχανία της μόδας.

 

Δείτε ακόμη: Τα καλύτερα street style looks από το London Fashion Week

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.