ΣΤΙΛ FASHION NEWS

O Alessandro Michele σπάει τη σιωπή του σχετικά με το ρατσιστικό σκάνδαλο της Gucci


Αφροδίτη Σακκά

13 Φεβρουαρίου 2019

abaca_569132_209_1.jpg

Την περασμένη εβδομάδα, η Gucci απέσυρε ένα ζιβάγκο-μπαλακλάβα αξίας 890 δολαρίων - το οποίο περιλάμβανε ένα σχέδιο μεγάλων, κόκκινων χειλιών γύρω από το άνοιγμα για το στόμα - από τα ράφια της, μετά από έντονες αντιδράσεις απ' όλο τον κόσμο, καθώς έμοιαζε με μαύρο πρόσωπο (ή αλλιώς blackface, η λέξη που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το μακιγιάζ ή την αμφίεση ενός λευκού ατόμου για να υποδυθεί μία καρικατούρα ενός μαύρου ατόμου, με σκοπό να δημιουργήσει κωμικό αποτέλεσμα - που θεωρείται μία εξαιρετικά προσβλητική και ρατσιστική κίνηση). Μετά την επίσημη απολογία του brand, ο creative collaborator του ιταλικού οίκου Dapper Dan, μίλησε ανοιχτά για το συγκεκριμένο πουλόβερ, λέγοντας πως πρόκειται να αποδώσει ευθύνες στους διευθυντές της εταιρίας για το προσβλητικό λάθος. "Είμαι ένας Μαύρος άντρας πριν να είμαι brand," είπε ο Dan. "Ακόμα ένας οίκος μόδας το έκανε εξωφρενικά λάθος. Δεν υπάρχει ούτε δικαιολογία ούτε απολογία που θα μπορούσε να σβήσει αυτού του είδους την προσβολή. Ο CEO της Gucci συμφώνησε να έρθει από την Ιταλία στο Harlem αυτή την εβδομάδα για να με συναντήσει, μαζί με μέλη της κοινωνίας και άλλους ηγέτες της βιομηχανίας".

Διαβάστε επίσης: Πέθανε η γυναίκα που σταμάτησε τον διαχωρισμό λευκών – μαύρων στα σχολεία των ΗΠΑ

Την Τρίτη, ο creative director της Gucci, Alessandro Michele, έσπασε τη σιωπή του με ένα προσωπικό γράμμα στην εταιρία, το οποίο δημοσίευσε το Fashionista. "To γεγονός πως, αντίθετα με τις προθέσεις μου, αυτό το ζιβάγκο δημιούργησε μία ρατσιστική εικόνα μου προκάλεσε τη μεγαλύτερη λύπη," έγραψε o Michele, αφού ανέφερε πως ο Leigh Bowery και το camouflage art του ήταν η έμπνευσή του πίσω από το σχέδιο του πουλόβερ. "Αλλά γνωρίζω πως μερικές φορές οι πράξεις μας καταλήγουν να προκαλούν ακούσια αποτελέσματα. Συνεπώς είναι απαραίτητο να αναλάβω πλήρως την ευθύνη γι' αυτά τα αποτελέσματα".

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.