ΣΤΙΛ FASHION NEWS

Nέα εποχή για τη μόδα: O Gucci μειώνει τα fashion shows σε μόλις δύο τον χρόνο


Μάρθα Κουμπάνη

25 Μαΐου 2020

Nέα εποχή για τη μόδα: O Gucci μειώνει τα fashion shows σε μόλις δύο τον χρόνο

O καλλιτεχνικός διευθυντής του Gucci, Alessandro Michele, ανακοίνωσε τα σχέδιά του για τη νέα τακτική του οίκου στην εποχή που έρχεται, με το παλιό μοντέλο των τεσσάρων επιδείξεων τον χρόνο να θεωρείται ξεπερασμένο. Πρόκειται, λοιπόν, να τις περιορίσει σε μόλις δύο.

Βλέπουμε πως βαδίζει στα χνάρια του Yves Saint Laurent, που ανήκει επίσης στον όμιλο Kering και περιμένουμε πως θα ακολουθήσουν περισσότεροι. Ο κόσμος της μόδας που γνωρίζαμε μέχρι τον Φεβρουάριο, σιγά – σιγά φτάνει στο τέλος του κι έρχεται κάτι καινούριο, άγνωστο που τώρα διαμορφώνεται.

Η ανάγκη για αλλαγή είναι επιτακτική. Η Burberry ήδη ανακοίνωσε την πτώση του κέρδους κατά 57%, καθώς αναγκάστηκε να αποσύρει μία σχεδόν ολόκληρη κολεξιόν εξαιτίας του lockdown.

«Η κρίση αποτελεί ένα σημαντικό τεστ για όλους μας», έγραψε ο Michele. «Πάνω απ’ όλα, αντιλαμβανόμαστε πως το παρακάναμε. Οι απροσεξίες μας "έβαλαν φωτιά στο ίδιο μας το σπίτι". Θεωρούσαμε πως υπήρχε μία διαχωριστική γραμμή μεταξύ σ’ εμάς και τη φύση. Την εκμεταλλευτήκαμε στο έπακρο, την υποτάξαμε και την τραυματίσαμε.»

Το Συμβούλιο Σχεδιαστών Μόδας της Αμερικής (CFDA) και το Βρετανικό Συμβούλιο Μόδας έκαναν δημόσια έκκληση για την επιβράδυνση των ρυθμών παραγωγής. Πρότειναν να αντικατασταθεί με μία πιο αργή, αλλά πιο δημιουργική και ποιοτική μόδα. Τόνισαν, επίσης, πως οι νέες συλλογές καλό είναι να κυκλοφορούν όταν τις χρειάζονται οι καταναλωτές κι όχι ένα εξάμηνο νωρίτερα. Ας μην ξεχνάμε πως αυτή του φετινού καλοκαιριού ήδη έχει εκπτώσεις και η σεζόν βρίσκεται ακόμη στην αρχή.