ΣΤΙΛ FASHION NEWS

Marta Ortega: H κόρη του ιδρυτή του Zara αναλαμβάνει πρόεδρος του ομίλου Inditex


Μάρθα Κουμπάνη

1 Δεκεμβρίου 2021

Marta Ortega: H κόρη του ιδρυτή του Zara αναλαμβάνει πρόεδρος του ομίλου Inditex
Marta Ortega: H κόρη του ιδρυτή του Zara αναλαμβάνει πρόεδρος του ομίλου Inditex

O κολοσσός της μόδας, ο όμιλος Inditex, ο οποίος κατέχει τις επωνυμίες Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home και Uterqüe, περνά σε νέα εποχή, διορίζοντας την κόρη του ιδρυτή του Amancio Ortega, Marta νέα πρόεδρο. Η Μarta Ortega πρόκειται να αντικαταστήσει τον Pablo Isla, ο οποίος είναι πρόεδρος της Inditex από το 2011.

Η Ortega εργάζεται στην εταιρεία εδώ και 15 χρόνια, και ξεκίνησε ως βοηθός στο εμπορικό σήμα της Bershka. «Πάντα έλεγα ότι θα αφιερώσω τη ζωή μου στο να χτίσω πάνω στην κληρονομιά των γονιών μου», λέει η 37χρονη σήμερα Μarta.

«Έζησα και αναπνέω αυτή την εταιρεία από την παιδική μου ηλικία και έχω μάθει από όλους τους σπουδαίους επαγγελματίες με τους οποίους συνεργάστηκα τα τελευταία 15 χρόνια», δήλωσε, προσθέτοντας ότι την τιμά βαθιά η εμπιστοσύνη που της δείχνει η εταιρεία. Στόχος της από την νέα της θέση είναι η ενίσχυση της εικόνας του ομίλου λιανικού εμπορίου.

Η Inditex ιδρύθηκε από τον Amancio Ortega και την πρώην σύζυγό του Ροζαλία το 1975 στη Γαλικία της Ισπανίας. Ο Ortega, o οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Inditex μέχρι το 2011, είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, με εκτιμώμενη καθαρή περιουσία 77,8 δισ. δολαρίων σύμφωνα με το Forbes.

Ο όμιλος διαθέτει σήμερα περισσότερα από 6.600 καταστήματα σε όλο τον κόσμο. Τα περισσότερα ρούχα κατασκευάζονται κοντά στην έδρα της Inditex στην Ισπανία ή σε κοντινές χώρες όπως η Πορτογαλία, το Μαρόκο και η Τουρκία, βοηθώντας την εταιρεία να επιτύχει τους περίφημους γρήγορους χρόνους αντίδρασης στις νέες τάσεις της μόδας.

Η Marta Ortega εργάζεται σε διαφορετικές θέσεις μέσα στον όμιλο τα τελευταία 15 χρόνια κα ηγείται ιδιαίτερα της ενίσχυσης της εικόνας του brand Zara και των προτάσεων μόδας, τις οποίες συνεχίζει να επιβλέπει. Από τη θέση της έχει πετύχει μερικές σπουδαίες συνεργασίες και καμπάνιες με διάσημα ονόματα της μόδας όπως οι Steven Meisel, Fabien Baron, Karl Templer και Luca Guadagnino, με νέα premium όπως τα Zara SRPLS και Zara Charlotte Gainsbourg.

Τώρα, ως πρόεδρος θα διευθύνει με τους συνεργάτες της το μεγαθήριο του λιανεμπορίου μόδας που σε αριθμούς σημαίνει άνω των 6.600 καταστημάτων, των 8.000 εργοστασίων και αγοραία αξία 100 δισ. δολαρίων.

Μαζί με τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο Oscar Garcia, η Οrtega θα αντιμετωπίσει μια σειρά από προκλήσεις, με πρώτη, την πτώση των μετοχών της Inditex μετά την είδηση ​​του διορισμού.

Σε μια εποχή που η λογική και οι πρακτικές της fast fashion αμβισβητούνται έντονα από σχεδιαστές, αλλά και καταναλωτές, η Inditex, της οποίας η φήμη βασίζεται στο παραπάνω μοντέλο, με πολλές συλλογές το χρόνο, βρίσκεται σε δύσκολη θέση.

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες για την εφοδιαστική αλυσίδα. Μόλις αυτή την εβδομάδα, οι αρχές στη γαλλική πόλη του Bordeaux απέρριψαν τα σχέδια ενός καταστήματος Zara για διπλασιασμό της επιφάνειας του, λόγω των κατηγοριών ότι η εταιρεία μόδας πιθανόν να επωφελείται από την καταναγκαστική εργασία Ουιγούρων στην Κίνα.

Μένει να δούμε πως θα ανταποκριθεί στον νέο της ρόλο, την ώρα που ο πατέρας της, συνεχίζει να αναμιγνύεται στα ζητήματα του ομίλου.

Κεντρική φωτογραφία: WSJ

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.