ΣΤΙΛ FASHION NEWS

Nino Cerruti: Έφυγε από την ζωή στα 91 του χρόνια ο εμβληματικός σχεδιαστής μόδας


Μάρθα Κουμπάνη

17 Ιανουαρίου 2022

Nino Cerruti: Έφυγε από την ζωή στα 91 του χρόνια ο εμβληματικός σχεδιαστής μόδας
Cerruti
Το όνομα του συνδέθηκε με το casual chic

Ο διάσημος Ιταλός σχεδιαστής μόδας Nino Cerruti πέθανε σε ηλικία 91 ετών, ανέφερε το Σάββατο στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή από τον χώρο της μόδας.

Ο μεγάλος σχεδιαστής πέθανε σε νοσοκομείο της πόλης Βερτσέλι, στην περιφέρεια Πεδεμόντιο, στη βορειοδυτική Ιταλία, όπου βρισκόταν για μια επέμβαση στο ισχίο, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Corriere della Sera.

Ο Cerruti, ο οποίος γεννήθηκε στη Biella, έναν από τους κύριους κόμβους κλωστοϋφαντουργίας της Ιταλίας, ήταν μια σημαντική προσωπικότητα στη διεθνή βιομηχανία της μόδας, σεβαστός και γνωστός για την κομψότητα, την ευγένεια και τους τρόπους του.

Jenny.Gr

«Για την οικογένεια, τους συνεργάτες, τους φίλους και τη διοίκηση της Lanificio Cerruti και για την ιταλική μόδα σήμερα είναι μια θλιβερή μέρα γιατί με τον θάνατο του Nino ο κόσμος χάνει έναν άνθρωπο με ταλέντο, έναν εξαιρετικό σχεδιαστή, έναν οραματιστή μπροστά από την εποχή του και μεγάλος μέντορας στον οποίο οφείλονται πολλοί», έγραψε η εταιρία Lanificio Fratelli Cerruti σε δήλωσή.

«Σήμερα, χάσαμε την επιτομή ενός αληθινού τζέντλεμαν, ενός ανθρώπου με ταλέντο, ενός επαναστατικού σχεδιαστή, ενός ανθρώπου που προηγείται της εποχής του, ενός φιλόσοφου του ενδύματος, ενός ασυνήθιστου μέντορα, στον οποίο χρωστάει τόσα πολλά ο κόσμος της μόδας, από τότε που δημιούργησε το Maison του στην Place de la Madeleine το 1967», είπε η Cerruti 1881.

Γεννημένος στις 25 Σεπτεμβρίου 1930 , ο Cerruti αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις σπουδές του στη φιλοσοφία σε ηλικία 20 ετών, μετά τον θάνατο του πατέρα του Σίλβιο, για να αναλάβει το οικογενειακό εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας. Mαζί εγκατέλειψε και το όνειρο του να γίνει δημοσιογράφος.

Ο παππούς του είχε ιδρύσει ένα υφαντουργείο στη Biella το 1881, το Lanificio Fratelli Cerruti. Αντλώντας από την εμπειρία του στην παραγωγή εξαιρετικών υφασμάτων, ο Cerruti τολμούσε στην παραγωγή ρούχων στα τέλη της δεκαετίας του 1950.

Η πρώτη του ανδρική συλλογή, Hitman, παρουσιάστηκε το 1957 και θεωρήθηκε επαναστατική στην ανδρική ένδυση εκείνη την εποχή, καθώς ο Cerruti θεωρείται ο πρώτος που δημιούργησε το αποδομημένο ανδρικό μπουφάν.

Jenny.Gr

Η σειρά ανδρικών ενδυμάτων Cerruti κυκλοφόρησε το 1967 και επρόκειτο να ακολουθήσει μια συλλογή γυναικείων ενδυμάτων ένα χρόνο αργότερα.

Η πρώτη μπουτίκ Cerruti άνοιξε το 1967 στην Place de la Madeleine στο Παρίσι, όπου ο Cerruti μετέφερε τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας για να είναι πιο κοντά στη διεθνή πρωτεύουσα της μόδας. Η παραγωγή υφασμάτων με το όνομα Lanificio Fratelli Cerruti και το brand Hitman παρέμειναν στην Ιταλία.

Ο Cerruti, η Lanificio Cerruti στην Biella και η Hitman, σχημάτισαν μαζί την Fratelli Cerruti, το Cerruti Brothers group.

Με τα χρόνια, ο σχεδιαστής δημιούργησε κομψές γυναικείες και ανδρικές συλλογές ενδυμάτων αλλά και αρωμάτων και αξεσουάρ. Συγκεκριμένα το 1978, ο οίκος Cerruti έκανε είσοδο στον κόσμο των αρωμάτων με το Nino Cerruti pour Homme, ενώ σύντομα θα ακολουθήσει το Cerruti 1881 pour Homme το 1990, το Cerruti Image το 1998.

Οι διαφορετικές γραμμές αργότερα θα ανασυγκροτούνταν με το όνομα Cerruti 1881. Το 1964 γνώρισε τον άγνωστο τότε Giorgio Armani, τέσσερα χρόνια νεότερό του, και τον προσέλαβε ως σχεδιαστή για την ανδρική μόδα. Το δίδυμο, που επηρέασε σημαντικά τον κόσμο της μόδας, χώρισε μια δεκαετία αργότερα, μετά την απόφαση του Armani να ιδρύσει τον δικό του οίκο μόδας το 1975.

O Narciso Rodriguez έγινε creative director το 1996, ενώ πέρασμα από τον οίκο έκανε και ο Peter Speliopoulos. Τη δεκαετία του ΄80 είχε πλέον ντύσει ολόκληρο το Hollywood, καθώς σχεδίασε ρούχα για εμβληματικούς stars όπως οι Michael Douglas, Jack Nicholson, Tom Hanks, Bruce Willis Sharon Stone, Julia Roberts, Robert Redford, Harrison Ford, Al Pacino και Jean Paul Belmondo και άφησε το στίγμα του στον κινηματογράφο.

Ο Nino Cerruti, που τιμήθηκε με τη διάκριση του «Ιππότη της Εργασίας», ήταν επίσης ο επίσημος σχεδιαστής της ομάδας Ferrari στη Φόρμουλα 1.

Το 2001, ο Cerruti πούλησε το 51% της εταιρείας στην Fin Part και σχεδίασε για τελευταία φορά το 2002, επικαλούμενος «αγεφύρωτες διαφορές» με τους νέους ιδιοκτήτες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.