ΣΤΙΛ FASHION NEWS

Θα εμπιστευόσουν ένα ChatGPT για να διαλέξει το outfit σου;


Σοφία Χριστίνα Ραδίτσα

6 Απριλίου 2023

Θα εμπιστευόσουν ένα ChatGPT για να διαλέξει το outfit σου;
Μπορεί τελικά το AI να αντικαταστήσει τους ανθρώπους στιλίστες;

Οι εταιρείες έχουν ήδη ξεκινήσει να χρησιμοποιούν AI για προτάσεις outfit, αλλά ενώ είναι, παραδόξως, πολύ καλά στο να προτείνουν looks για διαφορετικές περιστάσεις, υπάρχει μια αρκετά μεγάλη έλλειψη δημιουργικότητας -προς το παρόν τουλάχιστον.

Μετά τη δυνατότητα πρόσβασης στο ChatGPT από το κοινό, η Jiwon Hong, chief executive της start-up YesPlz, είχε μια ιδέα. Η Hong λοιπόν παρατήρησε πως κάποια μέλη μιας ομάδας που ανήκει και η ίδια στο Facebook, ζητούσαν συχνά προτάσεις για outfits. Έκαναν ερωτήσεις όπως «Μπορείς να μου κάνεις μια πρόταση για τις διακοπές μου στη Χαβάη;» ή «Θα συναντήσω τους γονείς του αγοριού μου για πρώτη φορά. Τι να βάλω;».

Jenny.Gr
YesPlz

«Σκέφτηκα ότι με το ChatGPT και την εικόνα μας, θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε έναν fashion stylist», είπε η Hong.

Ο AI fashion stylist του YesPlz’s χρησιμοποιεί ChatGPT για να παράγει προτάσεις για outfits σε ερωτήσεις των χρηστών και μετά χρησιμοποιεί τις δυνατότητες της πλατφόρμας YesPlz ώστε να προτείνει προϊόντα που ταιριάζουν με την πρόταση του ChatGPT fashion stylist, από τους καταλόγους λιανικής που διαθέτει. Αυτή τη στιγμή είναι ακόμα σε private beta και δεν έχει δοθεί πρόσβαση στο ευρύ κοινό, αλλά η Hong είπε πως έδειξαν το προϊόν στο τελευταίο συνέδριο Shoptalk και υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον.

Jenny.Gr
YesPlz

Δεν είναι η μόνη εταιρεία που είναι περίεργη για το πως ένα AI θα μπορούσε να «το παίξει» στιλίστας. Το eshop Ssense έχει ποστάρει παραδείγματα στο Instagram, όπου ένα ChatGPT δημιουργεί outfits από τα προϊόντα του.

Αλλά πώς μπορεί ένα AI να συνδυάζει ρούχα, όταν δεν καταλαβαίνει στην ουσία τι κάνει; Τα Generative AI, όπως το ChatGPT παίρνει την ικανότητα του AI για αναγνώριση μοτίβων και την «τρέχει» ανάποδα. Αν του δώσεις πολλές παρόμοιες πληροφορίες, μπορεί να ακολουθήσει το μοτίβο και να παράξει καινούργιο. Δεν καταλαβαίνει τι του δίνεις και τι σου δίνει σαν αποτέλεσμα, γι' αυτό και είναι επιρρεπής στο να δίνει ψευδής απαντήσεις, που μοιάζουν με αληθινές.

Στην περίπτωση της μόδας, δεν αντιλαμβάνεται γιατί ένα ζευγάρι παπούτσια ταιριάζει καλύτερα με αυτό το φόρεμα και όχι με ένα άλλο, όπως θα μπορούσε ένας άνθρωπος στιλίστας, αλλά μπορεί να ακολουθήσει τα μοτίβα πάνω στα οποία έχει εκπαιδευτεί. Φαίνεται ότι αυτό είναι αρκετό για να δημιουργήσει έναν λειτουργικό στιλίστα.

Το να ασχολείσαι με το εργαλείο αυτό συχνά, σε βοηθά στο να αντιληφθείς τις δυνατότητες και τους περιορισμούς του. Μπορεί να παρέχει styling tips, που πηγαίνουν πιο πέρα από τα αξεσουάρ, λέγοντάς μας να φορέσουμε κάτι που μας κάνει να αισθανόμαστε αυτοπεποίθηση όταν το ρωτάμε τι να φορέσουμε για να εντυπωσιάσουμε τους γονείς του συντρόφου μας. Αλλά έχει και μια τάση να επαναλαμβάνει -όχι και τόσο εμπνευσμένες- ιδέες και απλά να αλλάζει το χρώμα και το styling. Βέβαια η πρότασή του για το Coachella outfit έπεσε εντελώς μέσα, με ένα maxi φόρεμα και σανδάλια ή ένα τζιν σορτσάκι με ένα κοντό t-shirt και γαλότσες. Και τα δύο looks ωστόσο, τα έχουμε δει 1.000.000 φορές.

Η δημιουργικότητα στην πραγματικότητα μπορεί να είναι ο τομέας που το AI δυσκολεύεται ή τουλάχιστον χρειάζεται βοήθεια από τον άνθρωπο που θέτει την ερώτηση, π.χ. να είναι ακριβής για το αν μιλάει για γυναικεία ή για ανδρικά ρούχα. Αυτή τη στιγμή η Ssense είναι ικανοποιημένη που χρησιμοποιεί το ChatGPT απλά για αστείο social περιεχόμενο.

Εκτός από το να παρέχει στους πελάτες του νέες ιδέες, ένας άνθρωπος στιλίστας έχει και κάποιες άλλες δυνατότητες, όπως να αντιλαμβάνεται τι ρούχα πάνε ανάλογα με τον σωματότυπο του πελάτη και ποια είναι τα τρέχοντα trends. Για αυτόν κυρίως τον λόγο το ChatGPT δεν είναι -ακόμα- έτοιμο να τους αντικαταστήσει.

Πηγή: BoF

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.