Project T-shirt: Πώς ένα λευκό μπλουζάκι μετατρέπεται σε άγραφο καμβά στο Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη
ΑΝΘΙΑ ΦΙΛΙΠΠΗ
3 Μαΐου 2025

Από την 8η Μαΐου έως και την 1η Ιουνίου, το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη παρουσιάζει το #ProjectTshirt στο κτίριο της Πειραιώς 138, συνεχίζοντας την παράδοση ενός θεσμού που παραμένει πηγή έμπνευσης και δημιουργικής πρόκλησης.
Το πολυφορεμένο και αγαπημένο σε όλους μας λευκό t-shirt, μπορεί να είναι ένα κομμάτι της γκαρνταρόμπας μας το οποίο επιλέγουμε σχεδόν καθημερινά, για κάθε περίσταση και κάθε στιγμή της ημέρας ανεξαρτήτως γούστου και τάξης, πριν κάποιες δεκαετίες όμως ήταν ένα κομμάτι που αναδείκνυε την ανισότητα και μετέπειτα μετατράπηκε σε «σύμβολο».
Το #ProjectTshirt και η απλότητα του readymade
Το readymade είναι ένα έργο τέχνης που δημιουργείται από αντικείμενα που παραδοσιακά δεν θεωρούνται υλικά τέχνης, εννοιοδοτούνται όμως και το νόημά τους αφήνει ιδιαίτερα δυνατά μηνύματα. Σπουδαίοι καλλιτέχνες έχουν δημιουργήσει readymade έργα, ένας από αυτούς και ο Πάμπλο Πικάσο, αλλά και ο Μαρσέλ Ντυσάν με το προκλητικό και ενδιαφέρον «Fountain» του 1917.
Στην περίπτωση του λευκού t-shirt, που μετατρέπεται για το #ProjectTshirt σε άγραφο καμβά, έτοιμο να υποδεχθεί το ταλέντο, τη φαντασία και την ευρηματικότητα των δημιουργών, δεν μιλάμε μονάχα για ένα απλό χρηστικό και προσιτό ένδυμα, αλλά εννοιοδοτώντας το υλικό μπορούμε να βρούμε ένα μεγαλύτερο νόημα.

Λευκό t-shirt: Από σύμβολο ένα καθημερινό item
Σήμερα μπορεί ένα t-shirt να αποτελεί το πιο πολυφορεμένο κομμάτι της γκαρνταρόμπας μας, πριν μερικές δεκαετίες όμως ήταν ένα κομμάτι που αναδείκνυε την ανισότητα και μετέπειτα μετατράπηκε σε «σύμβολο».

Για πολύ καιρό, το λευκό συχνά συνδεόταν με την κοινωνική θέση και τα χρήματα. Οι πλούσιοι μπορούσαν να φορούν λευκό t-shirt ή λευκό πουκάμισο χωρίς να ανησυχούν μήπως λερωθούν σε πολύβουες αστικές περιοχές ή σε δουλειές που απαιτούσαν χειρωνακτική εργασία. Από την άλλη, οι πληθυσμοί των κατώτερων τάξεων φορούσαν πιο σκούρα χρώματα. Έτσι, το λευκό, στα χρόνια που ακολούθησαν την απεργία Flint Sit-Down (1936–1937), έχει αποδειχθεί σύμβολο διαμαρτυρίας.
Με τα χρόνια βέβαια είδαμε το λευκό μπλουζάκι να επαναπροσδιορίζεται, κατά μεγάλο βαθμό χάρη στον κόσμο του θεάματος.
Ο καρδιοκατακτητής του «Επαναστάτης Χωρίς Αιτία», Τζέιμς Ντιν με το λευκό του t-shirt, έφερε μια μελαγχολική γοητεία στο Χόλιγουντ ενώ ο Μάρλον Μπράντο αντίστοιχα μέσα από την ταινία «Λεωφορείο ο Πόθος» έγινε σύμβολο. Αυτές οι δύο ερμηνείες της δεκαετίας του '50 σηματοδότησαν μια νέα εποχή για το λευκό μπλουζάκι, ένα κομμάτι που φανέρωνε τον ανδρισμό και αναδείκνυε κατά κάποιο τρόπο το σεξαπίλ.

Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, το λευκό μπλουζάκι φορέθηκαν από κάθε είδους χαρακτήρα, με το απλό στιλ και το cool vibe του να το καθιστά ένα παντός καιρού κομμάτι.
Οι σχεδιαστές μόδας υψηλής ραπτικής τελικά ενσωμάτωσαν το λευκό t-shirt στις συλλογές τους δίνοντάς του μια chic πινελιά αλλά και έναν casual χαρακτήρα. Στην φθινοπωρινή επίδειξη μόδας της Chanel το 1991, ο Karl Largfield παρουσίασε το λευκό μπλουζάκι συνδυάζοντάς το με το denim που λάτρευε η Linda Evangelista και ένα ροζ μάλλινο παλτό.
Και πού θέλουμε να καταλήξουμε μετά από αυτή τη σύντομη αναδρομή; Το λευκό t-shirt έχει γίνει statement, ένα κομμάτι που μπορεί να φορεθεί με τα πάντα και να εκφράσει από cool πρωταγωνιστές του κινηματογράφου, μέχρι και μεγάλους σχεδιαστές μόδας. Δεν πρόκειται όμως μονάχα για ένα απλό κομμάτι της γκαρνταρόμπας αλλά για ένα σύμβολο της εξέλιξης, τόσο της μόδας όσο και του κόσμου και πάνω του, μπορούν να «κρύβονται» ή και να σχεδιάζονται άπειρα βαθυστόχαστα μηνύματα.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.