Paul Poiret: Fashion is a Feast- Ένα καθηλωτικό ταξίδι στο πλούσιο σύμπαν του Πολ Πουαρέ
ΑΝΘΙΑ ΦΙΛΙΠΠΗ
6 Αυγούστου 2025

Ο Paul Poiret, ο οποίος εμπνέει τους σύγχρονους σχεδιαστές μόδας, είναι ένα κεφάλαιο «σταθμός» της απελευθερωτής του γυναικείου σώματος αφού έφερε μια επανάσταση στη μόδα.
Η έκθεση Paul Poiret: Fashion is a Feast θα είναι ένα καθηλωτικό ταξίδι στο πλούσιο σύμπαν του δημιουργού, και θα εξερευνά τις δημιουργίες του στους τομείς μεταξύ άλλων, της μόδας, των διακοσμητικών τεχνών και των αρωμάτων. Μέσα από μια συλλογή 550 έργων που θα συμπεριλαμβάνει είδη ένδυσης, αξεσουάρ και έργα, η έκθεση θα αναδείξει τη διαχρονική επιρροή του και θα αποκαλύψει επίσης το εύρος της δημιουργικής του ιδιοφυΐας.

Ποιος ήταν ο Paul Poiret
Γεννημένος στο Παρίσι το 1879, ο Paul Poiret ξεκίνησε την καριέρα του ως μαθητευόμενος σε διάφορους οίκους μόδας. Από το 1898, εκπαιδεύτηκε κοντά στον Jacques Doucet και το 1901 εντάχθηκε στον οίκο Worth.
Το 1903 ήταν η στιγμή που δημιούργησε τον δικό του οίκο μόδας και μέσα από το έργο του απελευθέρωσε το γυναικείο σώμα, «έσπασε» τους περιορισμούς, ξεφεύγοντας από τη σιλουέτα σε σχήμα S των αρχών του αιώνα. Η απλοποιημένη γραμμή του ήταν εξαιρετικά μοντέρνα ενώ τα ελαφριά υφάσματα και φωτεινά, όξινα χρώματά του θύμιζαν το κίνημα των αρχών του 20ού, τον Φωβισμό.

Η έκθεση αναδεικνύει επίσης τα φαντασμαγορικά πάρτι που διοργάνωνε ο μόδιστρος με διάφορα κοστούμια. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα Les Festes de Bacchus και το περίφημο La Mille et Deux Nuit. Η ιδιωτική ζωή του Πουαρέ αποκαλύπτεται μέσα από φωτογραφίες και οικογενειακά πορτρέτα της συζύγου του Ντενίζ Πουαρέ, των παιδιών τους και της αδερφής του.
Τα αμέτρητα ταλέντα του
Εκτός από μόδιστρος, ήταν ζωγράφος, ηθοποιός, συγγραφέας, εστιάτορας και μουσικός. Σαν μαέστρος, ο Poiret επιδίωξε να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο έργο τέχνης. Η ικανότητά του να συνδυάζει διαφορετικούς κλάδους αντικατοπτρίζεται στις δύο εταιρείες που ίδρυσε το 1911: την Martine, αφιερωμένη στην εσωτερική διακόσμηση και χωρισμένη σε σχολή και εργαστήριο, και την Les Parfums de Rosine.

Ο Paul Poiret ήταν ο πρώτος μόδιστρος που προσέλαβε καλλιτέχνες για να δουλέψουν στα υφάσματα, το design, τις εικονογραφήσεις και άλλα μέσα επικοινωνίας του. Είναι έτσι ο πρωτοπόρος σε αυτό που τώρα ονομάζουμε «collaborations», μια κοινή πρακτική μεταξύ εμπορικών σημάτων μόδας και καλλιτεχνών από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Τέλος, η έκθεση ολοκληρώνεται με την επιρροή του σχεδιαστή στον μεταπολεμικό κινηματογράφο, για παράδειγμα στο έργο L'In humaine του Marcel L'Herbier. Αυτή η ενότητα συμπληρώνεται από την επιρροή του Poiret στους σχεδιαστές και τους μόδιστρους του 20ού και 21ου αιώνα : Christian Lacroix, Yves Saint Laurent και John Galliano.
H έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 11 Ιανουαρίου του 2026, στο Musée des Arts Décoratifs, στο Παρίσι στην οδό 107 Rue de Rivoli.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.