ΣΤΙΛ HAUTES GRECIANS

Hautes Grecians: Το νέο ταλέντο στο Fashion Design λέγεται Βασιλική Γραμμένου


MMEINTANI

10 Μαΐου 2018

mg-0237.jpg

Μετά την περσινή επιτυχία του νέου αυτού θεσμού της μόδας, είχαμε διπλή χαρά και ανυπομονησία για να περιμένουμε τη συνέχειά του μιας και, όπως συνέβη και πέρσι, έτσι και φέτος καταφέραμε μαζί με την Toi&moi να δώσουμε την ευκαιρία σε ένα νέο ταλέντο στο χώρο του Fashion Design να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.

Μετά την Ευγενία Δημοπούλου λοιπόν, η οποία ήταν η πρώτη νικήτρια του New Fashion Talent, φέτος σας καλούμε να γνωρίσετε τη Βασιλική Γραμμένου, μια πολλά υποσχόμενη designer που σας εγγυόμαστε ότι πρόκειται να λάμψει μέσα από την capsule collection που δημιούργησε σε συνεργασία με την Toi&moi για το φετινό Hautes Grecians. Εμείς την επισκεφτήκαμε στο ατελιέ της στις εγκαταστάσεις του αγαπημένου αυτού ελληνικού brand και όσα μας είπε σχετικά με το background αλλά και τη συλλογή που ετοιμάζει μας έκαναν ακόμα πιο έντονη την ανυπομονησία για τη μεγάλη βραδιά!

Μίλησέ μας για το background σου και το πώς αποφάσισες να λάβεις μέρος στο διαγωνισμό...

Η ενασχόλησή μου με το ρούχο ξεκίνησε πριν 6 χρόνια περίπου. Ξεκίνησα μαθαίνοντας πατρόν για τρία χρόνια σε ένα workshop, μετά παρακολούθησα μια σχολή εδώ στην Ελλάδα για δύο χρόνια και το 2016 έφυγα και πήγα στη Ρώμη για να κάνω ένα master στην Υψηλή Ραπτική και το σχέδιο. Έμεινα εκεί για 1.5 χρόνο, γύρισα πριν από 2 μήνες και τυχαία έλαβα μέρος στο διαγωνισμό. Είχα παρευρεθεί στο περσινό Hautes Grecians και σαν event και διοργάνωση μου άρεσε πάρα πολύ, ενώ είδα ότι η Toi&moi στηρίζει ουσιαστικά τους νέους σχεδιαστές. Πριν από λίγους μήνες λοιπόν καθόμουν σε ένα cafe και έστελνα βιογραφικά και σκέφτηκα «Hautes Grecians θα γίνει φέτος το καλοκαίρι;». Το έψαξα επιτόπου και πρόλαβα να δηλώσω συμμετοχή. Ήταν η τελευταία μέρα του διαγωνισμού και θα το έχανα.

Πώς ειδοποιήθηκες ότι ήσουν η νικήτρια και πώς το εξέλαβε η οικογένειά σου;

Όταν ανακοινώθηκε η shortlist ήμουν για δουλειά στη Ρώμη. Ευτυχώς θα γύριζα εγκαίρως και ετοίμασα μία παρουσίαση, κάποια πράγματα που ήθελα να δείξω, μέσα σε μία ημέρα. Ήρθα, τα έδειξα και μετά από 5 ημέρες με πήραν τηλέφωνο για να μου πουν ότι είχα κερδίσει. Οι γονείς μου ένιωσαν πολύ ωραία και θα ήθελα να τους αφιερώσω αυτή τη νίκη. Είχα πλήρη υποστήριξη από την πλευρά τους. Νομίζω δε θα μπορούσα να έχω καλύτερους γονείς, με στηρίζουν απίστευτα σε όλη αυτή τη διαδικασία όπως έκαναν και όταν ήμουν στην Ιταλία για τις σπουδές μου.

Από φιλόλογος... Σχεδιάστρια μόδας! Πώς έγινε αυτή η μετάβαση;

Έχω τελειώσει γλωσσολογία και έκανα και ένα μάστερ στη φιλοσοφία, δούλευα 15 περίπου χρόνια σαν καθηγήτρια αλλά πάντα μέσα μου υπήρχε αυτή η αγάπη για το ρούχο, για τη μόδα και δε μπορούσε να συγκρατηθεί. Ξεκίνησα με το πατρόν για να αρχίσω να φτιάχνω τα δικά μου κομμάτια που δεν έβρισκα αλλού να αγοράσω και μετά ήθελα να ολοκληρώσω και το θεωρητικό κομμάτι, να μάθω πώς γίνεται μια συλλογή από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι και την υλοποίησή της. Γενικώς μου άρεσε το storytelling που υπάρχει στις συλλογές μεγάλων οίκων προκειμένου να αποδοθεί η ιδέα. Για αυτό το λόγο έκανα και τις σπουδές που έκανα και άφησα την πρoηγούμενη δουλειά.

Το παρελθόν μου βέβαια δεν είναι ότι δε μου άρεσε απλά δε θελω να αφήνω απωθημένα σε αυτή τη ζωή. Το έκανα και η αλήθεια είναι ότι οι προηγούμενες σπουδές μου με έχουν βοηθήσει πάρα πολύ σε αυτό που κάνω τώρα. Γιατί όταν συλλαμβάνεις μια ιδέα θα πρέπει να την αποδώσεις κάπως με εικόνες, θα πρέπει να ξέρεις τι γυναίκα ντύνεις, θα πρέπει να ξέρεις πού να ψάξεις. Εάν η έμπνευσή σου είναι, για παράδειγμα, μια περίοδος τέχνης ή ιστορίας, θα πρέπει να ξέρεις τέχνη και ιστορία. Όλα μπλέκονται μεταξύ τους και δεν είναι τυχαίο, θεωρώ, ότι οι μεγαλύτεροι οίκοι του εξωτερικού έχουν σχεδιαστές που έχουν μία πολύ καλή κατάρτιση και είναι ολοκληρωμένοι, πνευματώδεις και μορφωμένοι άνθρωποι. Δεν είναι άνθρωποι που ξέρουνε μόνο να κόβουν το πατρόν. Γι' αυτό και οι σπουδές στο εξωτερικό είναι τέσσερα χρόνια τουλάχιστον. Ένας σχεδιαστής πρέπει να ξέρει και πώς θα κινηθεί πρακτικά αλλά φυσικά και να γνωρίζει και όλη τη θεωρία, μιας και αυτό δεν σταματάει ποτέ. Η έμπνευση μπορεί να σου έρθει από το παραμικρό, είναι κάτι ανεξάντλητο, δεν τελειώνει. Πρέπει να έχεις τα μάτια και τα αυτιά σου ανοιχτά πάντα.

Η συνεργασία με την Toi&moi πώς σου φαίνεται;

Άψογη! Με εχουν αγκαλιάσει, έχω δημιουργική ελευθερία όσον αφορά τα υφάσματα και σχεδιαστικά. Φυσικά, θα πρέπει να λάβω υπόψιν και ότι κάποια κομμάτια θα βγουν στην παραγωγή, ώστε να είναι διαθέσιμη αυτή η Limited Εdition συλλογή στα καταστήματα Toi&moi. Όλα τα ρούχα κατ' εμέ είναι φορέσιμα, ανάλογα με την προσωπικότητα του καθενός. Απλά για να βγει στην παραγωγή ένα ρούχο και να απευθυνθεί σε ένα πιο ευρύ κοινό, θα πρέπει να έχει πιο απλοποιημένες φόρμες. Έχω και τη δική μου «φωλιά» εδώ στα κεντρικά γραφεία της Toi&moi μιας και πρέπει να είμαι παρούσα συνέχεια. Δύσκολο αλλά ωραίο.

Η γνώμη σου για το ντύσιμο των Ελληνίδων;

Οι Ελληνίδες θεωρώ ότι ντύνονται πολύ ωραία στο μεγαλύτερο ποσοστό τους απλά δεν τολμάνε, συγκριτικά με τις γυναίκες του εξωτερικού. Δεν πειραματίζονται, υπάρχει αυτός ο φόβος και το άγχος του τι θα ταιριάξει με τι και αυτό θα πρέπει να εκλείψει σιγά σιγά, γιατί το ντύσιμο είναι θέμα αυτοέκφρασης, έχει να κάνει με την ψυχολογία, την ψυχοσύνθεση και πρέπει να ντύνονται με βάση του πώς αισθάνονται και όχι να καταπιέζονται. Φυσικά υπάρχει το κομμάτι της αισθητικής αλλά αυτό το καλλιεργεί ο καθένας προσωπικά. Και εκεί λίγο υστερούμε αλλά, γενικά, νομίζω ότι υπάρχει μία εξέλιξη.

Το δικό σου προσωπικό στιλ πώς θα το χαρακτήριζες;

Δε μπορώ να πω ότι έχω συγκεκριμένο στιλ, ντύνομαι και εγώ βάσει του πώς αισθάνομαι. Έχει κάποια κοινά στοιχεία που είναι προσωπικά δικά μου και έχουν εξελιχθεί με την πορεία των χρόνων. Μου αρέσει γενικά ο μαξιμαλισμός, μου αρέσουν πολύ τα έθνικ στοιχεία, ο συνδυασμός τους. Δε λέω όχι και στις αρχιτεκτονικές φόρμες όμως, γι' αυτό και δε μπορώ να πω ότι είναι ένα πράγμα που με εκφράζει.

Αν έχεις 5 λεπτά στη διάθεσή σου τι θα φορέσεις για να φύγεις από το σπίτι;

Ένα τζιν και ένα T-shirt. Ή ένα τζιν και ένα φόρεμα από πάνω. Και τα sneakers μου. Δε θα το σκεφτώ πολλή ώρα.

Αγαπημένο ρούχο στη ντουλάπα σου;

Νομίζω όσα έχω φτιάξει εγώ. Προσπαθώ να τα προσαρμόζω πάνω μου, οτιδήποτε είναι «παιδί μου» είναι και αγαπημένο μου, δε μπορώ να πω ότι έχω ένα ρούχο αγαπημένο. Υπάρχουν πράγματα που τα φοράω πιο συχνά αλλά σίγουρα κοντά στην καρδιά μου είναι εκείνα για τα οποία έχω «κλάψει» όταν τα έχω ράψει και έχω φτιάξει τα πατρόν. Και θα έλεγα ίσως και κάποια κομμάτια που έχω πάρει από τα ταξίδια μου.

Αυτά είπαμε στην πρώτη μας συνέντευξη με την Βασιλική... Έπεται όμως και συνέχεια μιας και σε λίγες μέρες θα σας έχουμε όλες τις λεπτομέρειες για το concept πίσω από τη συλλογή της με την Toi&moi αλλά και ένα sneak peek που θα σας ενθουσιάσει!

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.