ΣΤΙΛ HAUTES GRECIANS

Hautes Grecians 2024 - Jordan Gogos: «Για μένα η μόδα πρέπει να προκαλεί σκέψη και να ωθεί τις ιδέες μπροστά»


Άρτεμις Καράγιαννη

30 Μαΐου 2024

Jordan Gogos
© Getty Images/ Mark Metcalfe
Ο Ελληνοαυστραλός σχεδιαστής που έρχεται στην Ελλάδα να μοιραστεί τη δική του ερμηνεία της μόδας, μιλάει στο JennyGr λίγες μέρες πριν τη μεγάλη βραδιά

Με έδρα το Σίδνεϊ, ο ελληνοαυστραλός Jordan Gogos δεν είναι απλώς ένας fashion designer, αλλά ένας πολυεπίπεδος καλλιτέχνης γνωστός για τα καινοτόμα σχέδια και τις δημιουργικές του συνεργασίες που ξεπερνούν μονίμως τα όρια της μόδας. Τα shows του μόνο πασαρέλα δεν είναι. Αυτή τη θεατρική αίσθηση θα απολαύσουμε και στο Hautes Grecians 2024, στις 5 Ιουνίου στις 19.00, στις Ιστορικές Εγκαταστάσεις Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Νέου Φαλήρου ΔΕΗ, σε μια συλλογή που γεφυρώνει τα χειροποίητα θεμέλια της ελληνικής βιοτεχνίας με την υπερεμπορική τουριστική εμπορευματοποίηση της Αθήνας.

Κλείσε το εισιτήριό σου εδώ

Πώς νιώθετε για τη φετινή συμμετοχή σας στο Hautes Grecians;
Καθαρός ενθουσιασμός, η ίδια η εκδήλωση είναι πολύ μοναδική για το τοπίο της μόδας, συνδυάζοντας μερικούς από τους καλύτερους Έλληνες σχεδιαστές, με καλεσμένους όπως, φέτος, εγώ από την Αυστραλία για να παράγω μερικά από τα καλύτερα ελληνικά σχέδια υψηλής ραπτικής της χώρας για καλό σκοπό. Η δυνατότητα να δείξω τη δουλειά μου στην Ελλάδα, αφού είχα ένα ελληνικό/αυστραλιανό brand για τέσσερα χρόνια, μου επέτρεψε να γνωρίσω την υποδομή της μόδας στην Ελλάδα και να συνδεθώ με τη δημιουργική κοινότητα εδώ.

Η δουλειά σας είναι τόσο διαφορετική, από πού αντλείτε έμπνευση;
Πιστεύω ότι ο κόσμος έχει πολλά ρούχα, πάρα πολλά ρούχα! Δεν μου αρέσει η ιδέα να φτιάχνω απλώς ακόμη περισσότερα ρούχα. Ως σχεδιαστής θέλω να παράγω πράγματα που πιστεύω ότι είναι φουτουριστικά και μπορούν να αναφέρονται στο παρελθόν, προωθώντας παράλληλα ιδέες που δεν έχουν ακόμη αξιοποιηθεί. Δεν φοβάμαι μήπως δεν αρέσουν ή δεν είναι κατανοητά τα σχέδιά μου στους ανθρώπους, για μένα η μόδα πρέπει να προκαλεί σκέψη και να ωθεί τις ιδέες μπροστά. Όταν οι άνθρωποι μιλούν για τη μόδα εποικοδομητικά, αυτό την κάνει πιο συναρπαστική και μακροπρόθεσμα συμβάλλει σε μια ισχυρότερη βιομηχανία.

Πώς επηρεάζουν οι ελληνικές σας ρίζες τον τρόπο σκέψης και δημιουργίας σας;
Η ελληνική μου κληρονομιά στην Αυστραλία είναι αρκετά δυνατή, πήγα σε ελληνικό σχολείο, έκανα ελληνικό χορό, η Yiayia και ο Papou μου μιλούσαν ελληνικά, ενώ εγώ τους απαντούσα στα αγγλικά. Τόσα έθιμα και παραδόσεις με τα οποία μεγάλωσα και με έκαναν να νιώθω σαν να ήμουν στην Ελλάδα. Νιώθω περισσότερο την αίσθηση του ότι είμαι Έλληνας ακόμα και αν αυτό δεν συνδέεται με την ελληνική γη, οπότε μπορώ να ζωντανέψω τις αναφορές αυτές παντού και ανά πάσα στιγμή. Μην ξεχνάμε ότι και το λογότυπο και το βασικό μοτίβο της μάρκας είναι ένας δούρειος ίππος! Φέτος, στην Ελλάδα και στο Hautes Grecians θα παρουσιάσω τη δουλειά μου ως Αυστραλός με αυτές τις αναφορές και θα είναι ενδιαφέρον τόσο για εμένα ως σχεδιαστή, όσο και για το κοινό.

Η Ελλάδα έχει πολύ ισχυρή σύνδεση με την προέλευση και την ιστορία στην αισθητική της, ενώ η Αυστραλία είναι πολύ πιο αναφορική

Τι διαφορές βρίσκετε ανάμεσα στον κόσμο της μόδας της Αυστραλίας και της Ελλάδας;
Η Αυστραλία έχει μια πολύ ισχυρή αίσθηση της κοινότητας στη συνεργασία - δεν είμαι εδώ αρκετό καιρό για να δω αυτές τις συνδέσεις στην Ελλάδα. Η Ελλάδα και η Αυστραλία είναι και οι δύο αρκετά αφοσιωμένες στην προσέγγισή τους στα ρούχα, η Ελλάδα όμως έχει πολύ ισχυρή σύνδεση με την προέλευση και την ιστορία στην αισθητική της, ενώ η Αυστραλία είναι πολύ πιο αναφορική. Είμαι ενθουσιασμένος που συνεχίζω να κατανοώ τα κοινά σημεία και τις διαφορές μεταξύ των δύο, εμβαθύνοντας στην Ελλάδα, ιδιαίτερα μέσα από την προοπτική της βιωσιμότητας.

Σας αποκαλούν «Καλλιτέχνη», «Πρίγκιπα της Μόδας» κλπ. Πώς εισπράττετε όλα αυτά τα καταπληκτικά σχόλια;
Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι εμπίπτουν στις ετικέτες ή τις κατηγορίες ως δημιουργικοί, αν και η δημιουργικότητά μου δεν περιορίζεται μόνο στη μόδα. Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι τείνουν να φτιάχνουν ρούχα για να κατευνάσουν τους άλλους, εγώ επειδή τα αντιμετωπίζω σαν τέχνη καταλήγω να πιστεύω πως αν έστω και ένα άτομο τα θέλει, τότε είναι επιτυχημένα σχέδια. Φτιάχνω τοιχογραφίες για γκαλερί και ιδιωτικές συλλογές εδώ και χρόνια, έτσι ώστε η ίδια προσέγγιση της τέχνης να είναι αυτό που κάνω στο σώμα - εφόσον το ύφασμα μπορεί να μεταφερθεί από το σώμα, τότε μπορεί να γίνει «μόδα». Η ελληνική κουρτίνα είναι απόδειξη αυτού: το αρχαίο σχέδιο μεταφερόταν αβίαστα στο σώμα - δεν υπήρχαν μανίκια, τρύπες για κουμπιά, φερμουάρ αρχικά, την ίδια στιγμή που οι άνθρωποι περιμένουν τώρα ότι τα ρούχα πρέπει να έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά για να ορίζονται ως μόδα. Εστιάζω στο να κάνω το ύφασμα όσο το δυνατόν πιο όμορφο και καινοτόμο και στη συνέχεια το τοποθετώ στο σώμα για να δω πώς μπορεί να φορεθεί.

Δημιουργείτε πέρα ​​από σύνορα και κανόνες. Πόσο δύσκολο είναι αυτό το μονοπάτι;
Είναι εύκολο για μένα και δύσκολο για άλλους. Η πολλή ώθηση της δημιουργικότητας πείθει τους άλλους ότι είναι σχετική. Δεν πείθω τεχνικά κανέναν, αφήνω το έργο να μιλήσει από μόνο του. Η μαζική αγορά έχει αναπτυχθεί με την κατανόηση του τι πρέπει να φορεθεί, από ποιον και σε ποιες συνθήκες. Πολλοί κανόνες στη μόδα είναι φανταστικοί και στους ανθρώπους αρέσει να προσδίδουν σκοπό στα ρούχα - ένα νυχτερινό φόρεμα, πρέπει να φορεθεί το βράδυ, οι πιτζάμες φοριούνται στον ύπνο. Αναμειγνύω τόσα πολλά διαφορετικά στυλ ή είδη αυτών των ορισμών μαζί που ο χρήστης μπορεί να αποφασίσει μόνος του πώς ή πού μπορεί να φορεθεί. Είναι εξίσου σχεδιασμένα για μουσεία για τη διατήρηση της ιστορίας - ένα από τα κομμάτια που έχω φτιάξει για τους Hautes Grecians έχει πάνω από 70 διαφορετικά τουριστικά και λαϊκά έργα τέχνης ραμμένα στο χέρι, αποτυπώνοντας αυτό που οι δρόμοι της Ελλάδας προσφέρουνν το 2024. Εάν το αποκτήσει ένα μουσείο, τότε διατηρεί μια προοπτική για το πώς επικρατούσε η παραδοσιακή βιοτεχνία και η τουριστική βιομηχανία και αφήνει τις μελλοντικές γενιές να δουν ιδέες για το πώς τα υπάρχοντα πράγματα μπορούν να μετατραπούν σε κάτι εντελώς φρέσκο ​​και νέο στην αγορά.

Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σας στόχοι και τα όνειρά σας σχετικά με τη μόδα και το brand σας;
Δεν σκέφτομαι ποτέ πολύ εκ των προτέρων, καθώς νομίζω ότι είναι περιοριστικό. Θέλω να περιορίσω την ευκαιρία της μόδας καθώς πιστεύω ότι υπάρχουν τρόποι να δημιουργήσεις το δικό σου ταξίδι και να ασχοληθείς με τη μόδα με όρους που δεν υπάρχουν ήδη. Η μόδα δεν σημαίνει απλώς ρούχα, σημαίνει ότι αντανακλά και αποτυπώνει το «τώρα», οπότε ποιος ξέρει ποιο θα είναι το «τώρα» την επόμενη χρονιά ή τα επόμενα χρόνια. Θέλω να χτίζω συνεχώς δεσμούς με συλλέκτες και αγοραστές που θέλουν να ακολουθήσουν το ταξίδι της καλλιτεχνικής μου πρακτικής και της εταιρείας μόδας και να κάνουν ένα βήμα παρακάτω.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.