ΣΤΙΛ HAUTES GRECIANS

Hautes Grecians 2024 Vol.6: Οι συλλογές Υψηλής Ραπτικής των σχεδιαστών σε αντίθεση με το urban τοπίο


Σοφία Χριστίνα Ραδίτσα

7 Ιουνίου 2024

Hautes Grecians 2024 Vol.6: Οι συλλογές Υψηλής Ραπτικής των σχεδιαστών σε αντίθεση με το urban τοπίο
Τζίνα Σκανδάμη/Λάμπρος Στοιχειός
Το ΑΗΣ Φαλήρου της ΔΕΗ, ένας χώρος ιστορικής και αρχιτεκτονικής σημασίας υποδέχθηκε τις συλλογές Υψηλής Ραπτικής Ελλήνων και διεθνών σχεδιαστών για το Hautes Grecians 2024.

Το Hautes Grecians, ο μεγαλύτερος θεσμός Υψηλής Ραπτικής στην Ελλάδα επέστρεψε για 6η χρονιά και μας θύμισε αυτό που χρειαζόμαστε πάντα, αυτό που πάντα θα μας γοητεύει και εκείνο που τελικά μένει, ακόμη κι όταν τελειώνει, την ενέργεια. Μια ημέρα γεμάτη ζωντάνια, δημιουργικότητα, ποικιλομορφία και δυναμισμό. Η ημέρα του Hautes Grecians είναι μια ημέρα όπου η μόδα αναπνέει, μιλάει και φυσικά φέρνει ενέργεια στις ζωές των ανθρώπων.

Το φετινό Hautes Grecians ήταν μία μοναδική εμπειρία για περίπου 500 καλεσμένους, με το βιομηχανικό τοπίο, την ιστορία και την γεμάτη ενέργεια ατμόσφαιρα των Ιστορικών Εγκαταστάσεων του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Νέου Φαλήρου της ΔΕΗ. Το πρώτο ατμοηλεκτρικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα (1903) αποτέλεσε τον ιδανικό καμβά για να αναδειχθούν οι γραμμές, οι υφές, τα χρώματα, οι σιλουέτες και οι δεξιοτεχνικές λεπτομέρειες των συλλογών των σχεδιαστών. Μοναδικές αντιθέσεις με το μεγαλείο της ελληνικής Υψηλής Ραπτικής. H φετινή διοργάνωση του Hautes Grecians στήριξε τους σκοπούς του ELIZA (Εταιρία κατά της Παιδικής Κακοποίησης), δίνοντας όλα τα έσοδα από τα εισιτήρια.

Στο urban catwalk θαυμάσαμε καταξιωμένους Έλληνες και διεθνείς σχεδιαστές με το δίδυμο Rianna+Nina να ξεκινούν το μαγικό ταξίδι της φετινής διοργάνωσης. Τέχνη και μόδα είναι άμεσα συνδεδεμένες και αυτό ακριβώς παρακολουθήσαμε και στο opening act. Καπνοί και μια επιβλητική μουσική ήταν το ιδανικό «περιτύλιγμα» για τη capsule συλλογή του σχεδιαστικού διδύμου. Μια συλλογή που σηματοδότησε την πραγματοποίηση ενός μακροχρόνιου ονείρου των RIANNA + NINA για μια συνεργασία με τον Έλληνα καλλιτέχνη Κωνσταντίνο Κακανιά. Ο διεθνής καλλιτέχνης δημιούργησε exclusive prints με λόγια ελπίδας και αισιοδοξίας που ενσωματώθηκαν πάνω σε χρωματιστά και χαρούμενα μεταξωτά καφτάνια, κιμονό, φούστες, καθώς και σε βαμβακερές τσάντες. Πέρα όμως από τη μόδα και τη χαρά της δημιουργίας, αυτή η capsule συλλογή έχει και φιλανθρωπικό χαρακτήρα αφού το 50% όλων των εσόδων από τη συλλογή θα διατεθούν στο ίδρυμα ELIZA, το οποίο είναι αφιερωμένο στην προστασία και υποστήριξη παιδιών που έχουν ανάγκη.

Jenny.Gr
panoulis photography

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήρε ο γνωστός σχεδιαστής Άγγελος Μπράτης με το brand Angelos Bratis. Η μουσική ξεκίνησε και ο χώρος γέμισε από τους ρυθμικούς και νεανικούς ήχους των Stereo Nova. Δυναμικές, sexy και σύγχρονες σιλουέτες ξεκίνησαν να περπατούν ανάμεσα από τους θεατές, ενώ οι ήχοι από τα τρένα του Ηλεκτρικού που περνούσαν έδιναν extra urban vibes. Η αρχιτεκτονική πήρε τη μορφή ρούχων και η μινιμαλιστική ρευστότητα, χαρακτηριστική του σχεδιαστή, καθήλωσε το κοινό.

Jenny.Gr
panoulis photography

Η επόμενη σχεδιάστρια, με το brand Made bride by antonea, είναι γνωστή για το ότι έκανε το νυφικό μόδα. Η Δήμητρα Αντωνέα παρουσίασε για πρώτη φορά την Haute Couture συλλογή της σε ένα σκηνικό που ήταν η τέλεια αντίθεση για τα κομμάτια της. Η city αισθητική του εργοστασίου με τον ρομαντισμό και την girly διάθεση των κομματιών δημιουργούργησαν τη νέα γυναίκα, τη σύγχρονη πριγκίπισσα του παραμυθιού μέσα στην πολύβουη μεγαλούπολη. Τα σχέδια της Δήμητρας Αντωνέα ξεπερνούν τα όρια των trends και παράγουν ένα πρωτοποριακό και ανατρεπτικό αποτέλεσμα. Στην πασαρέλα είδαμε μπούστα με κορσέδες, ογκώδη μανίκια, στενές μέσες, παλ χρώματα, γάντια, απίθανα δουλεμένες λεπτομέρειες και φυσικά φουσκωτές φούστες. Τα κοσμήματα της Μαρίας Πατσιά και του brand Aelia Crafts ολοκλήρωσαν τα looks με τον καλύτερο τρόπο, ενώ τα custom παπούτσια της Κατερίνας Σαβράνη με το Savrani Creations σχεδιάστηκαν ειδικά για το show. Η Υψηλή Ραπτική στο πλευρό των ρομαντικών και μαξιμαλιστικών ψυχών.

Jenny.Gr
panoulis photography

Το τρίτο show ήταν του guest designer, του Ελληνοαυστραλού Jordan Gogos. Με λατρεία για την Ελλάδα ο σχεδιαστής παρουσίασε μια συλλογή γεμάτη από χρώμα, παραδοσιακές αναφορές και χαρά. Ο πολυεπίπεδος αυτός καλλιτέχνης, που είναι γνωστός για τα καινοτόμα σχέδια και τις δημιουργικές του συνεργασίες, μας έδειξε φουτουριστικά κομμάτια που αναφέρονται στο παρελθόν, προωθώντας παράλληλα καινούργιες ιδέες. Με βασικό μοτίβο του brand τον Δούρειο Ίππο, ο Jordan Gogos μας περνάει την ιδέα της τέχνης μέσα από έργα τέχνης που φοριούνται, τα ρούχα του. Μη ξεχνάμε πως ένα από τα κομμάτια που παρουσιάστηκε στο Hautes Grecians έχει πάνω από 70 διαφορετικά τουριστικά και λαϊκά έργα τέχνης ραμμένα στο χέρι, αποτυπώνοντας αυτό που προσφέρουν οι δρόμοι της Ελλάδας το 2024.

Jenny.Gr
panoulis photography

Τη λαμπερή αυτή ημέρα μόδας έκλεισε ο γνωστός σχεδιαστής Γιάννης Λάσκος με τη συλλογή Υψηλής Ραπτικής «REBIRTH» του brand Laskos. Γνώσεις χρόνων, όραμα, ιδέα και τα έμπειρα χέρια του ατελιέ έδωσαν ένα μοναδικό αποτέλεσμα στο catwalk. Η street fashion αισθητική συνάντησε τη γυναικεία απελευθέρωση μέσα από τον κορσέ. Girly, λίγο kinky και εξαιρετικά σύγχρονη συλλογή. Τα χειροποίητα καπιτονέ υφάσματα, οι διαφάνειες, οι οργάντζες πρωταγωνίστησαν στα ρούχα που σχεδιάστηκαν για να φοριούνται από δυναμικές γυναίκες που ξέρουν τι θέλουν και το απαιτούν. Ο «στρατός» του Γιάννη Λάσκου καταχειροκροτήθηκε.

Jenny.Gr
panoulis photography

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.