ΣΤΙΛ RUNWAYS

Vrettos Vrettakos: Απλότητα, σεμνότητα και εκλεπτυσμένη φινέτσα


25 Ιανουαρίου 2013

LSHE7662.jpg

Αποκλειστική συνέντευξη  στο jenny.gr.

Ο Vrettos Vrettakos είναι ένας από τους σχεδιαστές που έχουν ξεχωρίσει τα τελευταία χρόνια. Οι σπουδές του πάνω στη μόδα στο Central Saint Martins και μετέπειτα στο πασίγνωστο Royal College of Art του Λονδίνου, ήταν μόνο η αφετηρία για μια καριέρα -στο χώρο της μόδας - που διαφαίνεται λαμπρή. Έχοντας ως βάση του το Λονδίνο, έχει ήδη στο ενεργητικό του πολλές διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, κλέβοντας με τις δημιουργίες του τις εντυπώσεις και κατακτώντας κοινό και κριτικούς μόδας σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ οι δημιουργίες του πωλούνται σε μεγάλες μπουτίκ του Τόκιο και του Λονδίνου. Έχει συνεργαστεί με πολλούς Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, καθώς επίσης και με μεγάλους οίκους μόδας του εξωτερικού, συμμετέχοντας σε μεγάλες εκθέσεις, με αποκορύφωμα τις συμμετοχές του στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου και πιο πρόσφατα σε αυτήν της Μόσχας. Ο ίδιος φροντίζει να εξελίσσεται διαρκώς παραμένοντας πάντα πιστός στα όνειρα, τις αξίες και τις φιλοδοξίες του.

Διαβάστε τη συνέντευξη του ταλαντούχου έλληνα σχεδιαστή:

1. Πώς ξεκινήσατε να ασχολείστε με τη μόδα;

Με τη μόδα ξεκίνησα να ασχολούμαι από αρκετά μικρή ηλικία. Από παιδάκι θυμάμαι ότι οι ζωγραφιές μου, τα παιχνίδια μου στα μπλοκ ζωγραφικής , είχαν σαν ένα από τα βασικά θέματα έμπνευσής μου τα ρούχα, την ενδυμασία των μικρών ηρώων μου. Στη συνέχεια προσπάθησα, πάντα με καθαρό κίνητρό μου το ένστικτο, να ξετυλίξω την αγάπη μου για τα χρώματα ,τα υλικά των ρούχων , τα υφάσματα και το σχέδιό τους πάνω σε αυτά. Όλα αυτά στάθηκαν η πηγή έμπνευσης και της τελικής επιλογής μου να επιλέξω αυτό που πάντα καθόριζε και συντρόφευε τα όνειρα ,τις φιλοδοξίες και τις ελπίδες μου από μικρό παιδί μέχρι σήμερα. Στη συνέχεια ήρθε η συνειδητοποίηση ,ακολούθησα το όνειρό μου, σπούδασα στη Ρώμη ενδυματολογία θεάτρου και μόδας και ακολούθησαν οι σπουδές μου στο Λονδίνο στο Central Saint Martins και σαν τελική αφετηρία το μεταπτυχιακό μου στο Royal College of Art του Λονδίνου.

2. Ο χώρος της μόδας στην Ελλάδα ακόμα και σήμερα είναι ελαφρώς παρεξηγημένος. Εσείς αντιμετωπίσατε πρόβλημα με το οικογενειακό σας περιβάλλον σχετικά με την απόφασή σας να ασχοληθείτε επαγγελματικά με τη μόδα;

Η οικογένεια μου αντιλήφθηκε από νωρίς τη συνειδητή επιλογή μου να ασχοληθώ επαγγελματικά με τον χώρο της μόδας. Είναι σημαντικό τόσο η οικογένεια όσο και ο ίδιος ο νέος να εμπνεύσει και να εμπνευστεί. Όταν υπάρχει η ηθική υποστήριξη και η εμπιστοσύνη των γονιών προς τα παιδιά, είναι σίγουρο ότι η ενασχόληση του νέου με το επάγγελμα που ονειρεύεται να ακολουθήσει θα έχει επιτυχία. Ο χώρος της μόδας πάντα συγκέντρωνε σχόλια που τον κατέτασσαν ως έναν κλάδο πιο "ελαφρύ". Η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική. Παντού και πάντα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι , πολλές αξίες, διαφορετικές αισθητικές , τρόπος ζωής κτλ. Το βασικό είναι την ιστορία και την πορεία μας να την καθορίζουμε εμείς οι ίδιοι στο επάγγελμα αυτό. Είμαστε οι επιλογές, οι πράξεις και οι αξίες μας, οπότε προσπαθώ να γίνω καλύτερος μέσα από τη δική μου εξέλιξη και προσπάθεια στον χώρο αυτό της δουλειάς μου.

3. Από πού αντλείτε την έμπνευση σας; Έχετε κάποια μούσα ή μία συγκεκριμένη πηγή έμπνευσης;

Η έμπνευσή μου έχει πολλά πεδία άντλησης. Μια ιστορία ζωής από απλούς καθημερινούς ανθρώπους στον δρόμο, μια ταινία , ένα τραγούδι , ένα όνειρο, από συσσωρευμένες εμπειρίες έμπνευσης, ιστορικές , κοινωνικές , βιωματικές. Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη πηγή έμπνευσης . Η έμπνευση είναι παντού, γύρω μου , δίπλα μου, είναι ερεθίσματα τα οποία πηγάζουν συνεχώς. Δεν έχω μια μούσα , κάθε φορά βάζω σαν στόχο να εμπνευστώ για διαφορετικούς τύπους προφίλ και αισθητικής γυναίκας. Η γυναικεία παρουσία σίγουρα καθορίζει και προσδιορίζει ολοκληρωτικά το DNA της δουλειάς μου.

4. Ποιοι ήταν οι αρχικοί σας στόχοι για τον χώρο όπου δραστηριοποιείστε; Η μέχρι τώρα καριέρα σας είναι αυτό που περιμένατε;

Εξαρχής είχα επιλέξει να καθιερωθώ μέσα από τη δουλειά μου, χωρίς όμως να αναλωθώ εγώ ο ίδιος μέσα σε ένα σύστημα "του πρέπει", του ''έτσι είναι'' ή να βάλω μια αρχή ή ένα τέλος, να βάζω περιορισμούς και ταμπέλες. Τη σωστή δουλειά την κουβαλάς παντού μαζί σου, σε όλες τις αγορές , σε όλες τις χώρες , πάντα είχα στόχο μου να επεκτείνω και να εξελίξω τη δουλειά μου σε μια πιο ευρύτερη international αγορά. Πάντα είμαι σε εγρήγορση ,η δουλειά μου είναι ανεξάντλητη και πάντα ξεκινάς από την αρχή οπότε και ο ''στόχος'' είναι ο επόμενος ''στόχος''.

5. Ένα όνειρό σας που δεν έχετε πραγματοποιήσει ακόμα είναι…

Το όνειρο που δεν έχω πραγματοποιήσει ακόμη είναι εκείνο το οποίο ακόμη δεν έχω ονειρευτεί...

6. Έχοντας γυρίσει τις μητροπόλεις της μόδας ανά τον κόσμο ποιες διαφορές και ποιες ομοιότητες εντοπίζετε σε σχέση με τον ελληνικό χώρο.

Σε όλες τις χώρες του κόσμου λίγο πολύ τα μέτρα και τα σταθμά είναι τα ίδια και ο ''μικρόκοσμος'' της μόδας δεν έχει τεράστιες διαφορές. Απλώς ταξιδεύει, εναλλάσσονται τα πρόσωπα , διαφοροποιείται η κουλτούρα ,οι κοινωνικοί και κρατικοί μηχανισμοί στήριξης και προώθησης .Τα μεγέθη σαφέστατα είναι διαφορετικά και όλο αυτό αναπόφευκτα κατατάσσει τη μόδα σε έναν κλάδο πολύ πιο ισχυρό και αναγνωρίσιμο στις μεγαλύτερες μεγαλουπόλεις του κόσμου.

7. Πως θα περιγράφατε το προφίλ της σύγχρονης Ελληνίδας;

Η σύγχρονη Ελληνίδα είναι πιο συνειδητοποιημένη, πιο μετρημένη, πιο φιλοσοφημένη, πιο δραστήρια, πιο εναλλακτική ,πιο αυστηρή, περισσότερο επιλεκτική και πιο chic όσον αναφορά στον χρόνο, τον τρόπο και τον λόγο που πρέπει να επιλέξει να φορέσει ένα ρούχο. Σίγουρα υπάρχουν πάντα περιθώρια εξέλιξης αλλά είναι σε καλή τροχιά και πορεία συνειδητής εξέλιξης.

8. Πόσο σημαντικό ρόλο πιστεύετε ότι παίζει το στυλ στην καθημερινότητά σας;

Το στυλ στη ζωή μου είναι ο τρόπος της ζωής μου. Προσπαθώ να δώσω συμβουλές σε κάθε γυναίκα να ανακαλύψει αυτό που για αυτήν σημαίνει στυλ. Το στυλ δεν είναι κάτι που διδάσκεται αλλά είναι έμφυτο γι' αυτό και ακολουθώ τον ρολό του καθοδηγητή.

9. Ποιο είναι το δικό σας fashion icon;

Florence Welsh, Rooney Mara , Tilda Swinton, Daphne Guinness.

10. Τέλος μία στυλιστική συμβουλή για τη σεζόν που διανύουμε…

Απλότητα, σεμνότητα, εκλεπτυσμένη φινέτσα, simply luxury. Πολύ μαύρο-χρυσό-λευκό...ένα τεράστιο χαμόγελο, μια ψυχή με θετική ενέργεια και σκέψη...

Δείτε τις όμορφες δημιουργίες του σχεδιατή από την τελευταία του συλλογή που παρουσίασε στην Εβδομάδα Μόδας στη Μόσχα: [gallery-108201]

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.