ΣΤΙΛ RUNWAYS

Ο Marc Jacobs μας θύμισε την έννοια της μόδας


Αφροδίτη Σακκά

13 Σεπτεμβρίου 2018

marc_jacobs_wss19_051_1.jpg

Μπορεί τα reviews για τα Marc Jacobs Άνοιξη 2019 να ασκούν σκληρή κριτική για το γεγονός πως το show άργησε εξαιρετικά να ξεκινήσει, αλλά όλοι συμφωνούν σε ένα πράγμα: Την αδιαμφισβήτητη ικανότητά του να δημιουργεί μόδα. Όπως και κάθε χρόνο, το catwalk του Marc Jacobs έκλεισε την αυλαία του New York Fashion Week - και για τη φετινή σεζόν, το έκανε πιο φαντασμαγορικά από ποτέ. Ανάμεσα στα ιλιγγιωδώς εναλλασσόμενα trends, είναι πλέον σπάνιο για τους σχεδιαστές που αποτελούν "μεγάλα ονόματα" στη βιομηχανία της μόδας να ξεχνούν για λίγο την εμπορευματοποίηση που διατάζει οι ready-to-wear συλλογές να περιορίζονται στις επιθυμίες των καταναλωτών - όσων δηλαδή αντέχουν οικονομικά να τις αποκτήσουν - και πλέον όλοι στρέφονται στους νέους σχεδιαστές, χωρίς budget μεν, αλλά με φρέσκια οπτική και "αθώες" collections που αντικατοπτρίζουν το κλίμα των εποχών ή επικεντρώνονται στη τέχνη της δημιουργίας. Για την Άνοιξη 2019, ο Jacobs έκανε αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα: Να αδιαφορεί για την "κανονικότητα". Πολλοί υποστηρίζουν πως οι περασμένες εποχές του Jacobs χαρακτηρίζονταν από classy στοιχεία και περισσότερη "κομψότητα" σε αντίθεση με τις τελευταίες σεζόν, αλλά το χθεσινό show απέδειξε πως ανεξάρτητα από την λειτουργικότητα ή την υποκειμενική έννοια του "ωραίου", ο ενθουσιασμός για δημιουργία δεν έχει χαθεί.

Οι δημιουργίες ήταν υπερβολικές, μεγαλειώδεις και extreme. Από τα ογκώδη, αλλά περίτεχνα βολάν, μέχρι τα oversized παλτό από πούπουλα, τα extravagant μανίκια και τα ανδρόγυνα σακάκια σε neon αποχρώσεις, το μόνο σίγουρο είναι πως όσοι παρευρέθηκαν, δύσκολα μπορούν να πουν πως βαρέθηκαν. Παστέλ απόχρώσεις σε σατέν παλτό από τα 60s, έντονο colour blocking σε ασύμμετρα φορέματα, skirt suits που θύμιζαν κάτι από Chanel, 80s αναφορές σε oversized, off-the-shoulder tops συνδυασμένα με λαμπερές ψηλόμεσες παντελόνες και γήινα κοστούμια με λεπτομέρειες από πουά prints. 

Μπορεί ο οίκος Marc Jacobs να μην διατηρεί μία σταθερή εικόνα, ούτε να έχει "σήμα-κατατεθέν" δημιουργίες, αλλά για όσους ακόμα επιθυμούν να εντυπωσιάζονται από τον κόσμο της μόδας έστω και για λίγα λεπτά - άλλωστε, η θεατρικότητα πάντοτε κρατούσε τη φλόγα της λαμπερής αυτής βιομηχανίας ζωντανή - ο Jacobs ακόμα τα καταφέρνει.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.