Γεμιστό μπούτι αρνιού με φέτα

Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2013

Πρόταση για να τσικνίσετε.

Υλικά (για 6 άτομα):

  • 2 κιλά φιλέτο μπούτι αρνίσιο (κρατήστε τα κόκκαλα για τη σος)
  •  2 κρεμμύδια, κομμένα στα τέσσερα
  • 1 κ.σ. ξερή ρίγανη
  •  ½ φλιτζ. Κόκκινο κρασί
  •  Φρεσκοστυμμένος χυμός 1 λεμονιού
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  •  Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη γέμιση :

  •  85 γρ. τυρί φέτα
  •  ½ φλιτζ. Φρέσκα φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
  •  4 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  •  1 κ.σ. τριμμένη φλούδα λεμονιού
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Σπάγκος κουζίνας

Διαδικασία:

Βάζετε τη φέτα σε ένα μπολ μαζί με τον δυόσμο, τη φλούδα λεμονιού, το λάδι και το σκόρδο. Ανακατεύετε με ένα πιρούνι και το αφήνετε στην άκρη. Αφαιρείτε το λίπος από το αρνί και το βάζετε στον πάγκο εργασίας με την πλευρά του κόκκαλου από πάνω. Το πασπαλίζετε με αλάτι και το αλείφετε με το ½ από το χυμό λεμονιού. Γεμίζετε με το μείγμα φέτας και, ξεκινώντας από τη μία άκρη, τυλίγετε το κρέας σε ρολό. Το δένετε με τον σπάγκο σφιχτά (όταν ψηθεί, θα φαίνεται ακόμα πιο στρωτό). Βάζετε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και το λάδι σε ένα μπολ. Χτυπάτε με ένα πιρούνι και αλείφετε το αρνί με το λαδολέμονο. Το βάζετε σε σχάρα και πασπαλίζετε με τη ρίγανη. Βάζετε τα κρεμμύδια (και τα κόκκαλα από το αρνί, αν τα έχετε κρατήσει) σε ένα ταψί κάτω από τη σχάρα. Προσθέτετε αρκετό νερό. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 20 λεπτά. Το βγάζετε, αλείφετε ξανά με λαδολέμονο και συνεχίζετε το ψήσιμο, χαμηλώνοντας τη φωτιά στους 180°C για 2 ακόμα ώρες (διακόπτοντας για άλειμμα άλλες 2-3 φορές.) Το νερό μέσα στο σκεύος πρέπει να είναι αρκετό ώστε να μην καούν τα κόκκαλα και το κρεμμύδι. Βγάζετε το αρνί από τη σχάρα και το τοποθετείτε σε μια πιατέλα. Αφαιρείτε τα λίπη από το ταψί με τα κρεμμύδια και τα κόκκαλα και βάζετε το περιεχόμενο σε μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Προσθέτετε το κρασί και βράζετε για 1 λεπτό. Προσθέτετε 3 φλιτζάνια νερό και μαγειρεύετε, μέχρι το υγρό να μειωθεί στο μισό περίπου. Στραγγίζετε της σος σε σουρωτήρι. Βγάζετε τον σπάγκο από το αρνί και το κόβετε σε φέτες. Σερβίρετε περιχύνοντας με τη σος.

Καλή όρεξη!