UPDATE

Δευτεροκλασάτο φολκλόρ και ανία μέχρι απελπισίας στο Προεδρικό καλωσόρισμα: όλα τα παραλειπόμενα


Χριστίνα Κατσαντώνη

20 Ιανουαρίου 2017

abaca-578795-004.jpg

Το ζεύγος Trump έφτασε στη γιορτή με styling βγαλμένο από το House of cards -περιττό να προσθέσω ποιους ευνοεί η σύγκριση. Τα σχετικά βίντεο και οι φωτογραφίες που κάνουν το γύρο των social media, δείχνουν τα μέλη της οικογένειας είτε να κάνουν μια απέλπιδα -έως συγκινητική- προσπάθεια να δείξουν ότι διασκεδάζουν έξαλλα υπό τους ήχους των Piano Guys -γνωστών στο Youtube από τις διασκευές ποπ επιτυχιών άλλων- είτε να μην καταφέρνουν να κρύψουν πόσο βαριούνται -με την ανία στη έκφραση της Melania να αγγίζει σε κάποια στιγμιότυπα τα όρια της απελπισίας.

Οι οιωνοί δεν ήταν θετικοί για τo “welcome concert” του Donald Trump κι αν κρίνουμε από τον χαρακτηρισμό “ολική καταστροφή” που χρησιμοποίησαν διεθνή μέσα για να το περιγράψουν, οι αρνητικοί οιωνοί επιβεβαιώθηκαν πανηγυρικά.

Στην αντίστοιχη γιορτή του Προέδρου Obama είχαν τραγουδήσει οι Mary J. Blige, James Taylor, Josh Groban, Sheryl Crow, will.i.am, John Legend, Jennifer Nettles, Garth Brooks, Stevie Wonder, Usher, Shakira, U2 και ο Bruce Springsteen. Αντ' αυτών, ο νέος πρόεδρος Trump παρέταξε τους Toby Keith, Lee Greenwood, The Frontmen Of Country, Sam Moore, Τhe Piano Guys και 3 Doors Down (κάντρι μουσική κυρίως, δεν τους ξέρει άνθρωπος). Α ναι, και τον πατέρα της Angelina Jolie, τον κάποτε βραβευμένο με Oscar, Jon Voight, ο οποίος θεώρησε σκόπιμο στην ομιλία καλωσορίσματος να μαλώσει όσους πολέμησαν με αρνητικά ψέματα τον κύριο Trump “...η μόνη επιθυμία του οποίου είναι να κάνει ξανά μεγάλη την Αμερική”! Και έκλεισε με ένα "ευτυχώς ο Θεός απάντησε στις προσευχές μας”.

Το γεγονός ότι ο Trump είναι η απάντηση στις προσευχές των Αμερικανών, ακούστηκε εξίσου πειστικό με τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκε ένας από τους επόμενους καλλιτέχνες. Ο Toby Keith, τραγουδοποιός της κάντρι, ο οποίος ήταν το μεγάλο όνομα της γιορτής προλογίστηκε ως “ένας από τους πιο δημοφιλείς καλλιτέχνες στην ιστορία”! Εισαγωγή, που έκανε μέχρι και τον ίδιο να φανεί αμήχανος...

Για έναν πρόεδρο που θεωρεί τον εαυτό του ως ένα μεγάλο showman, το σόου καλωσορίσματος, που κατά την Daily Beast έκανε ακόμα και κάποιους από τους συμμετέχοντες όπως τα μέλη gospel χορωδίας “να μοιάζουν με όμηρους, έτοιμους να ζητήσουν βοήθεια με σήματα Mors”, ήταν μια παρωδία μεγάλης, εθνικής γιορτής κι ως τέτοια θα μείνει στην ιστορία. Ως η γιορτή στην οποία αρνήθηκαν να παραστούν όλα τα μεγάλα ονόματα της μουσικής (από τον Andrea Bocelli μέχρι τον Elton John), ως το τριτοκλασάτο, φολκλόρ -με καουμπόιδες και πυροτεχνήματα- καλωσόρισμα ενός Προέδρου, απέναντι στον οποίο ήδη διαδηλώνει η μισή Αμερική. Ως μια γιορτή ανάλογη του γούστου και της αισθητικής ενός προέδρου, που απαντά σε κριτική της Meryl Streep, δηλώνοντας ότι είναι μια υπερεκτιμημένη ηθοποιός.

Η τελετή ορκωμοσίας αναμένεται με το ίδιο γκρίζο σύννεφο από πάνω της και την απουσία πραγματικών σταρ από τον εορτασμό της. Η Caitlyn Jenner διέψευσε τις φήμες ότι θα χορέψει με τον νέο Πρόεδρο (σε μια προσπάθεια του επιτελείου του Trump να κατευνάσει την LGBT κοινότητα), λέγοντας συγκεκριμένα "και ποιος θα οδηγεί το χορό;". Ενώ η Nancy Sinatra, κόρη του Frank, σχολίασε καυστικά την επιλογή του  Trump να χορέψει το My Way” στον χορό που θα ακολουθήσει την τελετή, με το σχόλιο "σας θυμίζω τι λέει ο πρώτος στίχος". (And now, the end is near" , λέει για να σας γλυτώσουμε το γκουκλάρισμα).

Κι ακόμα βρισκόμαστε μόλις στην αρχή..Μια αρχή αντίστοιχη ενός ανθρώπου, που κατάφερε να γίνει Πρόεδρος, κι ας είναι σε έναν κόσμο, όπου η Meryl Streep δεν είναι καλή ηθοποιός.