UPDATE

Έτσι ακούγεται μια μαύρη τρύπα - Η NASA μας φέρνει ηχητικό ντοκουμέντο


JTeam

22 Αυγούστου 2022

Έτσι ακούγεται μια μαύρη τρύπα - Η NASA μας φέρνει ηχητικό ντοκουμέντο
@unsplash
Οι ήχοι που έρχονται από την μαύρη τρύπα στο διάστημα δεν είναι και ό,τι καλύτερο

Πολλά χρόνια έρευνας χρειάστηκαν μέχρι οι επιστήμονες να καταφέρουν να συλλέξουν και να δημιουργήσουν το παρακάτω ηχητικό ντοκουμέντο, το οποίο προέρχεται από μια μαύρη τρύπα. Πιο αναλυτικά, πριν από 20 χρόνια το Αστεροσκοπείο Chandra X-Ray στο Πανεπιστήμιο Harvard συνέλεξε ηλεκτρομαγνητικά δεδομένα από τους γαλαξίες του Σμήνους του Περσέα, περίπου 240 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη.

Jenny.Gr
@unsplash

Παρά τις εντυπωσιακές φωτογραφικές συνθέσεις που έχει κατά καιρούς δημοσιεύσει η NASA, το συγκεκριμένο σύνολο δεδομένων δεν αξιοποιήθηκε ποτέ μέχρι πρόσφατα, καθώς κανένας δεν είχε σκεφτεί ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει και ακουστικές συνθέσεις.

«Ξεκίνησα τα πρώτα 10 χρόνια της καριέρας μου δίνοντας σημασία μόνο σε ό,τι έβλεπα και μόλις τώρα συνειδητοποίησα ότι είχα αδικήσει όλους τους ανθρώπους που είτε δεν είναι οπτικοί τύποι είτε είναι τυφλοί ή έχουν περιορισμένη όραση» είπε η Δρ. Kimberly Arcand στο NPR.

Χρησιμοποιώντας μια μέθοδο που ονομάζεται sonification, η Dr. Arcand αντιστοιχεί ηλεκτρομαγνητικά δεδομένα σε ακουστικές συχνότητες, συνθέτοντας δημιουργικά κομμάτια που αντιπροσωπεύουν τις εικόνες που συλλέγει η NASA.