UPDATE

«Flowing Free»: Το γλυπτό-φόρος τιμής στις γυναίκες του Ιράν που έγινε viral


Τόνια Τζάφερη

3 Οκτωβρίου 2022

«Flowing Free»: Το γλυπτό-φόρος τιμής στις γυναίκες του Ιράν που έγινε viral
H γενναιότητα των γυναικών του Ιραν, ενέμπνευσε τον αρχιτέκτονα Tim Fu γι' αυτό το αριστούργημα

Τα τραγικά γεγονότα στο Ιράν εξακολουθούν να στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές καθημερινά, μετά τις απώλειες των νεαρών κοριτσιών εξαιτίας του χιτζάπ. Μέσα σε τόσο σκοτάδι, υπάρχουν και εκείνοι που θέλουν να περάσουν το δικό τους μήνυμα, να υποστηρίξουν τις διαδηλώσεις των χιλιάδων γυναικών για την ελευθερία τους και να σταθούν δίπλα τους με τον δικό τους τρόπο. Και ένας από αυτούς είναι η τέχνη.

Ο Tim Fu, ο γνωστός αρχιτέκτονας που εργάζεται στο Λονδίνο και ειδικεύεται στο σχέδιο με ΑΙ τεχνολογία (τεχνητή νοημοσύνη), δημιούργησε ένα γλυπτό-σύμβολο για τις διαδηλώσεις των γυναικών στο Ιράν και τα νεαρά κορίτσια που έχασαν τραγικά τη ζωή τους.

Το Flowing Free, όπως το ονόμασε, είναι ένα μνημείο για τη θηλυκότητα και τη γενναιότητα, αφιερωμένο σε όλες τις γυναίκες που βγήκαν στους δρόμους της Τεχεράνης με αποφασιστικότητα να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο της 22χρονης Μahsa Αmini μετά από σύλληψή της επειδή φαίνονταν τα μαλλιά της κάτω από τη μαντίλα της.

Η δουλειά του Tim Fu μέσα από τα projects του στο Zaha Hadid Architects του Λονδίνου, εξετάζει τους τρόπους με τους οποίους η νέα τεχνολογία μπορεί να αναδιαμορφώσει τον ρόλο του αρχιτεκτονικού σχεδίου συνδυάζοντας την νεό-φουτουριστική γλώσσα της Zaha Hadid και στοιχεία που βρίσκονται στη φύση.

TAGS