UPDATE

Vivienne Westwood: Έφυγε από τη ζωή η θρυλική σχεδιάστρια σε ηλικία 81 ετών


Τόνια Τζάφερη

30 Δεκεμβρίου 2022

Vivienne Westwood: Έφυγε από τη ζωή η θρυλική σχεδιάστρια σε ηλικία 81 ετών
@viviennewestwood
Σε μια δήλωση στο Instagram, ο οίκος μόδας ανέφερε ότι πέθανε «ήρεμα και περιτριγυρισμένη» από την οικογένειά της

Πρόκειται για τη θρυλική σχεδιάστρια από την Βρετανία, η οποία έφερε την αισθητική της punk, πιο κοντά στο ευρύ κοινό. Μέσα από ανάρτηση στο instagram account της, έγινε γνωστή και η είδηση θανάτου της, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Η Vivienne Westwood πέθανε σήμερα, ήρεμα και περιτριγυρισμένη από την οικογένειά της, στο Clapham, στο Νότιο Λονδίνο. Η Vivienne συνέχισε να κάνει τα πράγματα που αγαπούσε, μέχρι την τελευταία στιγμή, σχεδιάζοντας, δουλεύοντας πάνω στην τέχνη της, γράφοντας το βιβλίο της και αλλάζοντας τον κόσμο προς το καλύτερο. Έζησε μια καταπληκτική ζωή. Η καινοτομία και ο αντίκτυπός της τα τελευταία 60 χρόνια ήταν τεράστια και θα συνεχιστεί και στο μέλλον».

Jenny.Gr
@viviennewestwood

«Η Vivienne θεωρούσε τον εαυτό της Ταοϊστή. Κάποτε είχε γράψει η ίδια, "Πνευματικό σύστημα Τάο. Ποτέ δεν υπήρχε περισσότερη ανάγκη για τον Τάο από ότι σήμερα. Ο Τάο σου δίνει την αίσθηση ότι ανήκεις στον κόσμο και δίνει σκοπό στη ζωή σου. Σου δίνει μια τέτοια αίσθηση ταυτότητας και δύναμης για να ξέρεις ότι ζεις τη ζωή που μπορείς να ζήσεις και ως εκ τούτου θα έπρεπε να ζεις: χρησιμοποιήστε πλήρως τον χαρακτήρα σας και αξιοποιήστε πλήρως τη ζωή σας στη γη". Ο κόσμος χρειάζεται ανθρώπους σαν τη Vivienne για να κάνουν μια αλλαγή προς το καλύτερο» ανέφερε η δήλωση.

Περισσότερα για τη ζωή της Vivienne Westwood

Όντας μια αντισυμβατική προσωπικότητα, η σχεδιάστρια έχει προκαλέσει επανειλημμένα έκπληξη στη διεθνή κοινότητα με τις προκλητικές και πρωτοποριακές της επιλογές της όχι μόνο με τη δική της εμφάνιση αλλά- και κυρίως- με τις δημιουργίες της.

Γεννήθηκε στις 8 Απριλίου του 1941 στην κομητεία του Ντέρμπισαϊρ στη Βρετανία. Σε μικρή ηλικία μετακόμισε οικογενειακώς στο Λονδίνο όπου έγινε αρχικά δασκάλα.

Σύντομα όμως την κέρδισε ο κόσμος της μόδας. Το 1969 άνοιξε ένα κατάστημα με την ονομασία «Let it Rock» στην Kings Road του Λονδίνου και ταυτίστηκε με το κίνημα της punk. Το 1982 άνοιξε νέο κατάστημα και οι διάφορες κολεξιόν που έχει κατά καιρούς λανσάρει εισήγαγαν στη μόδα την έννοια του εξωπραγματικού, καθώς εκτός από την punk, πειραματίστηκε και εμπνεύστηκε από διάφορους αρχαίους πολιτισμούς αλλά και από θεωρίες όπως η ύπαρξη εξωγήινων.

Τιμήθηκε τέσσερις φορές, το 1990, 1992, 1998 και 2003 με εγχώριες και διεθνείς διακρίσεις για την προσφορά της στο χώρο της μόδας, με αρκετούς επωνύμους να έχουν κατά καιρούς επιλέξει να φορέσουν δημιουργίες τους.

Είχε παντρευτεί τρεις φορές, απέκτησε δυο γιους και μια εγγονή.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως εκτός από τη μόδα υπήρξε και ενεργή ακτιβίστρια. Μία από τις τελευταίες ομιλίες της φέτος, μέσω video, ήταν για την κλιματική αλλαγή με αφορμή την COP27. «Οι κυβερνήσεις είναι το πρόβλημα, ό,τι κάνουν προκαλεί κλιματική αλλαγή» είχε πει στην καθηλωτική της ομιλία.