UPDATE

Σεισμός Τουρκία: Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 24.000 - Μια γυναίκα διασώθηκε 122 ώρες μετά


JTeam

11 Φεβρουαρίου 2023

Σεισμός Τουρκία: Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 24.000 - Μια γυναίκα διασώθηκε 122 ώρες μετά
@bbc
Από τη Δευτέρα έχουν καταγραφεί 1.891 μετασεισμοί

H τραγωδία δίχως τέλος συνεχίζεται στη γειτονική Τουρκία και Σύρια, με τους νεκρούς να έχουν ξεπεράσει τους 24.000 ανθρώπους, ενώ υπάρχουν εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια ακόμη και 122 ώρες μετά τους φονικούς σεισμούς.

Η θλιβερή λίστα των θυμάτων μεγαλώνει, ενώ σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε η Τουρκία, 80.088 άνρθωποι κατάφεραν και διασώθηκαν. Στην δε Συρία οι καταγεγραμμένοι νεκροί έφτασαν τους 3.553. Συνολικά ο επιβεβαιωμένος αριθμός ανέρχεται πλέον σε 24.208.

Σύμφωνα με τον Guardian οι ειδικοί δήλωσαν ότι ο απολογισμός αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται για αρκετό καιρό ακόμη, δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι κοιμόντουσαν στα διαμερίσματά τους όταν χτύπησε ο πρώτος σεισμός, και ολόκληρες συνοικίες σε ορισμένες πόλεις έχουν μετατραπεί σε ερείπια. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 24,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί στη Συρία και την Τουρκία.

Από τη Δευτέρα έχουν καταγραφεί 1.891 μετασεισμοί.

Εν μέσω οδύνης πάντως συνεχίζονται και οι διασώσεις στα χαλάσματα, με ανθρώπους να ανασύρονται ζωντανοί, ακόμη και 122 ώρες μετά.

Μια γυναίκα βγήκε τραυματισμένη στα συντρίμμια του κατεστραμμένου κτιρίου στο Ντιγιάρμπακιρ κατάφερε να βγει ζωντανή. Ένα παιδί διασώθηκε από τα ερείπια την 119η ώρα κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στην περιοχή Akevler του Χατάι.

Η δε κινητοποίηση των χωρών για αποστολή ομάδων διασωστών συνεχίζεται. Την λίστα των αποστολών συμπληρώνουν η Κούβα και η Ινδονησία.

Jenny.Gr
@bbc

Οι αρχές της Κούβας ανακοίνωσαν χθες Παρασκευή ότι θα στείλουν υγειονομικό προσωπικό στην Τουρκία και τη Συρία προκειμένου να βοηθήσουν τις δύο χώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό της Δευτέρας. Η Αβάνα επεσήμανε χθες το βράδυ ότι 32 γιατροί ετοιμάζονται να αναχωρήσουν για την Τουρκία. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ο Σύρος πρεσβευτής Γάσαν Ομπέιντ δήλωσε στα κουβανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι 27 Κουβανοί γιατροί θα πάνε στη Συρία.

Επίσης η Ιαπωνία θα στείλει προσωπικό και αεροσκάφη των Δυνάμεων Αυτοάμυνας (SDF) στην Τουρκία, η οποία θα συμμετάσχει στη βοήθεια των πληγέντων από τον σεισμό. Παράλληλα Κολομβιανοί συμμετείχαν στην εκστρατεία βοήθειας για όσους έχουν ανάγκη κατά τη διάρκεια του σεισμού στο Καχραμανμαράς.