UPDATE

Τουρκία: Nέοι σεισμοί 6,4 και 5,8 και 5,2 στην Αντιόχεια - 3 νεκροί και 600 τραυματίες


JTeam

21 Φεβρουαρίου 2023

Τουρκία: Nέοι σεισμοί 6,4 και 5,8 και 5,2 στην Αντιόχεια - 3 νεκροί και 600 τραυματίες
@bbc
Νεκροί και τραυματίες ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια

Νέες σεισμικές δονήσεις 6,4 και 5,8 ρίχτερ σημειώθηκαν στην Τουρκία, μέσα σε διάστημα λίγων λεπτών. Πέρα από τους δυο αυτούς σεισμούς, ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί, ενώ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο έχουν καταγραφεί 3 νεκροί και 213 τραυματίες.

«Ενημερωθήκαμε ότι έχουν καταρρεύσει κτίρια» δήλωσε στο CNN Turk ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Εκτιμάται ότι πρόκειται για ετοιμόρροπα κτίρια, που είχαν δεχθεί πλήγμα από τους προηγούμενους ισχυρούς σεισμούς, ενώ εκφράζονται φόβοι για εγκλωβισμένους στα ερείπια.

Ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι δήλωσε: «Αξιολογούμε κάθε αναφορά μία προς μία» και κάλεσε τους πολίτες να μην εισέρχονται στα κατεστραμμένα κτίρια.

Το επίκεντρο του πρώτου σεισμού των 6,4 Ρίχτερ εντοπίστηκε στην τοποθεσία Ντεφνέ στο Χατάι, σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών AFAD, μιας περιοχής που βρίσκεται σε απόσταση 14 χλμ. νοτιοανατολικά της Αντιόχειας στην Τουρκία και 70 χλμ. βόρεια της Λατάκιας στη Συρία.

Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν στα 10 χλμ. και αρχικά εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι. Ειδικοί εκτιμούν ότι πρόκειται για ανεξάρτητο σεισμό σε σχέση με τους προηγούμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τον σεισμό, σχηματίστηκε σύννεφο σκόνης στα συντρίμμια στην περιοχή του Χατάι και εκφράζονται φόβοι για εγκλωβισμένους και θύματα.

«Το έδαφος γλίστρησε κάτω από τα πόδια μας. Ήμασταν στις σκηνές. Ταρακουνηθήκαμε απίστευτα. Οι άνθρωποι έκαιγαν σόμπες σε πολλά σημεία του καταυλισμού. Τα παιδιά ήταν πολύ φοβισμένα. Ήταν ένας απίστευτα μεγάλος σεισμός. Δεν ήταν σαν μετασεισμός» δήλωσε ταραγμένος ένας κάτοικος της περιοχής στο CNN Turk.

Οι νέες σεισμικές δονήσεις έρχονται δύο εβδομάδες μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν Τουρκία και Συρία και οδήγησαν σε μια ανείπωτη ανθρωπιστική τραγωδία, με τις δύο χώρες να μετρούν ήδη πάνω από 46.000 νεκρούς και τεράστιες καταστροφές σε υποδομές και κτίρια.

Οι Αρχές πραγματοποιούν έρευνες για την εκτίμηση των ζημιών σε 11 επαρχίες με 7.328 εμπειρογνώμονες. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, 16.000 κτήρια, αποτελούμενα από 37.000 ανεξάρτητα διαμερίσματα, θα κατεδαφιστούν άμεσα. Νέα σπίτια θα χτιστούν στη ζώνη του σεισμού αλλά δεν θα ξεπερνούν τους 4 ορόφους.

Παράλληλα, έχουν στηθεί 250.000 σκηνές, ενώ οι εργασίες για 68.000 κοντέινερ έχουν ολοκληρωθεί. Φιλοξενούνται περισσότερα από 318.000 θύματα σε διάφορες επαρχίες, ενώ το έργο για τη βοήθεια ενοικίασης και μετεγκατάστασης για τους πολίτες των οποίων τα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές συνεχίζονται.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι περίπου 26 εκατομμύρια άνθρωποι στην Τουρκία και τη Συρία χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια.