UPDATE

H 16χρονη Θέκλης Καμπάνη δημιουργεί έργα τέχνης εμπνευσμένα από τη Μικροβιολογία, για να βοηθήσει τα παιδιά με καρκίνο


JTeam

21 Μαρτίου 2023

H 16χρονη Θέκλης Καμπάνη δημιουργεί έργα τέχνης εμπνευσμένα από τη Μικροβιολογία, για να βοηθήσει τα παιδιά με καρκίνο
Η έκθεση ατομικών έργων της μαθήτριας Α' Λυκείου, αφιερωμένη στο «Ελπίδα - Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο»

Δεν πιστεύω πως υπάρχουν πολλές μαθήτριες και μαθητές, οι οποίοι σε ηλικία μόλις 16 ετών εμπνέονται από το μάθημα της βιολογίας ώστε να δημιουργήσουν έργα τέχνης. Πόσο μάλλον να τα παρουσιάσουν σε μια εντυπωσιακή έκθεση για καλό σκοπό.

Η περίπτωση της Θέκλης Καμπάνη όμως ξεχωρίζει, καθώς μόλις κατάφερε ένα σπουδαίο προσωπικό αλλά και επαγγελματικό της στόχο, παρά το νεαρό της ηλικίας της. Τον τελευταίο 1,5 χρόνο περίπου, δημιούργησε έργα τα οποία είναι εμπνευσμένα από τον κόσμο της μικροβιολογίας, των ανθρώπινων οργάνων και των κυττάρων. Στη συνέχεια τα παρουσίασε στο κοινό σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τα παιδιά με καρκίνο.

Για τις δημιουργίες της, η νεαρή καλλιτέχνις χρησιμοποίησε διάφορα μέσα, από ακρυλικά χρώματα και υλικά gesso, έως φαρμακευτικές συσκευασίες. Πρόκειται για μια εξαιρετικά δημιουργική έκθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε στις αρχές του χρόνου στο μουσείο Δροσίνη.

Στην έκθεση της Θέκλης, πέρα από φίλους και μαθητές, το παρών έδωσαν και οι εκπρόσωποι από το σωματείο «Ελπίδα». Εμείς μιλήσαμε με τη νεαρή μαθήτρια, προκειμένου να μάθουμε λίγα περισσότερα για εκείνη και τους στόχους της για το μέλλον.

Jenny.Gr


Επιστήμη, τέχνη και φιλανθρωπία. Πόσο σημαντικοί είναι για σένα οι τομείς αυτοί, αλλά και πόσο εύκολο είναι να τους συνδυάσεις;

Είναι πολύ σημαντικοί τομείς για τη ζωή του ανθρώπου, συνδυάζονται άμεσα μέσω της τεχνολογίας -όπως το 3D printing, και μπορούν να βοηθήσουν τόσο πολύ στην ψυχολογία του ανθρώπου, αλλά και στην ιατρική.

Ανήκεις σε μια γενιά που μεγάλωσε μέσα στην υπερπληροφόρηση και έμαθε να προσαρμόζεται πολύ γρήγορα στις νέες τεχνολογίες. Τι ρόλο έπαιξε αυτό για σένα στο να επιλέξεις να ασχοληθείς με αυτούς τους τομείς (τέχνη, ιατρική και επιστήμη);

Η τεχνολογία είναι μια πρόκληση για τους νέους ανθρώπους και πολλές φορές μπορεί να είναι καταστροφική. Αλλά από την άλλη, μπορεί να σου δώσει δυνατότητες απίστευτες για να επιτύχεις το αδύνατο. Έτσι λοιπόν για μένα, ο στόχος μου είναι να βοηθήσω τον άνθρωπο και να βρίσκω λύσεις σε δύσκολα ή άλυτα προβλήματα. Οι δυνατότητες που μου δίνονται μέσω της τεχνολογίας, αποτελούν πηγή έμπνευσης για εμένα.

Πότε κατάλαβες πως θες να ασχοληθείς και με τη τέχνη, πέρα από την ιατρική;

Μπορώ να πω πως από τότε που μπορούσα να κρατήσω μαρκαδόρο στο χέρι μου.

Γιατί επέλεξες τη Μικροβιολογία ως θέμα της τέχνης σου;

Μου αρέσει πολύ να πηγαίνω στο βάθος των πραγμάτων καθώς και να θαυμάζω την ανθρώπινη φύση. Κυρίως γι' αυτούς τους δύο λόγους. Ένα από τα έργα μου μάλιστα, το οποίο είναι και το αγαπημένο μου, έχει όλα τα μέρη του ανθρώπινου οργανισμού και το ονόμασα «Ο σουρεαλισμός της ανθρώπινης ύπαρξης».

Υπάρχουν διακεκριμένοι άνθρωποι από τις τέχνες και την ιατρική που θαυμάζεις και σε εμπνέουν για τη δική σου πορεία;

Στις τέχνες έχω εμπνευστεί από πολλούς καλλιτέχνες, ιδιαίτερα κατά τις επισκέψεις μου σε μουσεία όλου του κόσμου. Εμπνέομαι από καλλιτέχνες όπως οι Kusama, Picasso, Damien Hirtst, Matisse, Valiraki, Fassiano. Ενώ στην ιατρική έχω εμπνευστεί κυρίως από αποφθέγματα του Ιπποκράτη.

Τι ξεχωριστό έχει για σένα η συγκεκριμένη έκθεση;

Συνδυάζει την τέχνη, την προσφορά στον άνθρωπο, την ιατρική και την οικονομική διαχείριση, η οποία είναι απαραίτητη για την επιτυχία στην ζωή.

Πώς αισθάνεσαι που κατάφερες να πραγματοποιήσεις την πρώτη σου εικαστική έκθεση σε τόσο νεαρή ηλικία;

Μπορώ να πω πως αισθάνομαι περήφανη. Μου δίνει χαρά να κάνω πολλές ακόμη στο μέλλον.

Jenny.Gr

Γιατί επέλεξες το σωματείο «ΕΛΠΙΔΑ - Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο»;

Από την οικογενειακή μου εμπειρία είμαι ευαισθητοποιημένη στον καρκίνο και ήθελα πολύ να βοηθήσω παιδιά με αυτή την ασθένεια. Παράλληλα θαυμάζω το έργο που έχει πραγματοποιήσει για τα παιδιά όλα αυτά τα χρόνια το «Ελπίδα», και θα ήθελα να γίνω μέλος αυτής της τιτάνιας προσπάθειας.

Πώς βλέπεις το μέλλον των γυναικών στον τομέα της επιστήμης, της ιατρικής, αλλά και της τέχνης;

Δυνατό και απαραίτητο.

Βάσει της δικής σου εμπειρίας μέχρι τώρα, τι θα έλεγες σε κάποιον συνομήλικό σου ή μικρότερο, που ψάχνει να βρει την κλίση του;

Να είναι δημιουργικός, να πιστεύει στον εαυτό του και το ένστικτο του και να μην το βάζει κάτω.

Ποιες είναι οι βλέψεις για το μέλλον και τι άλλο να περιμένουμε από εσένα μέσα στο 2023;

Έχω πολλούς στόχους να πιάσω κατά την διάρκεια της χρονιάς. Ίσως να σας εκπλήξω.